Alueemme pursuaa mitä mielenkiintoisempia ja liikuttavimpia aktiviteetteja. Löytyy kattava reitistö pyöräilyyn ja vaeltamiseen ja sitä myöten pyöräretkiä ja vaellusretkiä eri pituisina ja tasoisina. Melominen on yksi kesän elämyksistä, jota ei kannata ohittaa. Kanootti, packraft ja sup-lauta ovat oivallisia keinoja tutustua alueemme suuriin ja pieniin jokiin ja järviin.

Mitä sitten, kun ei aina jaksa urheilla ja paahtaa menemään?

Siihen meillä on ratkaisu, nimittäin passiviteetit! Passiviteetit ovat täynnä rentoutumista ja nautiskelua, hetkessä elämistä. Pohjoisimman Lapin alueelta löydätkin useita ympärivuotisia passiviteetteja, mutta koska kesää on vielä jäljellä, niin keskitymme kesän ja alkusyksyn tarjontaan.

Löylyn lyömä

Saunoa voi läpi koko Suomen Nuorgamiin saakka. Saunominen on meille arkipäivää ja tapa rentoutua rankan päivän jälkeen. Saunassa maailmaa parannetaan useamman sukupolven kesken ja varsinkin kesäisin saunominen saattaa kestää useita tunteja. Saunat ja saunojen löylyt ovat uniikkeja ja alueeltamme löytyykin mitä monipuolisin valikoima saunoja.

Saariselkä Ski & Sport Resortin rantasauna on kesän uutuus ja saunan upea terassi ja laituri kutsuvat nauttimaan kesäillasta, sekä pulahtamaan raikkaaseen Luttojoen veteen. Saunan voi varata yksityiskäyttöön tai voit liittyä mukaan yleisövuorolle.

Ivalossa sijaitsevassa Aurora Villagessa saunoja on kaksi kappaletta. Kuvassa näkyvästä panoramasaunasta avautuu metsämaisema, joka näyttää erilaiselta jokaisena vuodenaikana. Useat vieraamme kertovatkin, kuinka eri näiköistä täällä pohjoisimmassa Lapissa on kesällä, jos he ovat vierailleet alueella ainoastaan talvikauden aikana.

Kelpaisiko saunailta virtaavan veden äärellä?

Holiday Village Vallessa voit saunoa mahtavan Tenojoen rannalla. Tynnyrisaunan löylyistä kelpaa nauttia näissä maisemissa.

Nuorgamin Lomakeskus on upealla paikalla Tenojokilaaksossa tunturiylänköjen keskellä. Vehreä jokilaakso ja karun kauniit tunturipaljakat ovat jotain, mitä ei muualta alueeltamme löydy. Lomakylän rantamökit ovat saunallisia ja sijaitsevat jokitörmällä. Pulmankijärvi on lyhyen ajomatkan päässä ja lomakylältä pääsee nopeasti nousemaan ylös tunturiin, jossa näkymä mykistää ja rauhoittaa. Polulle on sijoitettu penkkejä ja huomaamatta kuluu tunteja maisemaa ihaillen.

Vetten päällä risteillen

Inarijärven risteily on yksi kesän suosituimpia passiviteetteja eikä suotta. Upea järvimaisema viehättää säällä kuin säällä ja Visit Inari Safaris & Accommodation katamaraanialuksen suojissa risteily sujuu säästä riippumatta leppoisasti. Aluksella tarjoillaan virvokkeita ja pientä purtavaa risteilyn aikana ja kaiuttimista voi kuunnella tarinaa Inarijärven historiasta ja sen merkityksestä paikallisille.

Inarijärven risteily ei ole kuitenkaan ainoa tapa kokea kesää vesillä. Lemmenjoen jokiveneristeily vie sinut syvälle Suomen suurimpaan kansallispuistoon. Lemmenjoen jokilaakso poikkeaa jälleen maisemaltaan kaikista muista paikoista, mitä alueeltamme löytyy. Korkeita tuntureita ja viisikymmentä vihreän sävyä ei heitä kauas todellisuudesta. Jokiveneellä matka kulkee sutjakkaasti ja Njurkulahdesta pääsee helposti päiväretkelle myös kävellen, jolloin jokilaakson luonnosta voi nauttia haluamansa ajan.

Kulttuuria ja kylätunnelmaa

Pohjoisimman Lapin eläväiset kylät kutsuvat istumaan puistonpenkeille seuraamaan kesäpäivän kulkua. Osta jäätelötötterö ja nauti aurinkoisesta säästä esimerkiksi Inarissa rantatörmällä tai Ivalossa hiekkarannalla. Ivalon biitsi, tuo valkohiekkainen jokiranta on aurinkoisen kesäpäivän paras passiviteetti! Pakkaa mukaan rantapyyhe, kirja ja uima-asu ja suuntaa päiväksi rannalle. Rannalta löytyy myös lentisverkko, joten pääset halutessasi pelaamaan myös rantalentistä. Rannalta alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä on Kesäkahvila Kontti, joka tarjoaa herkullisia ja maineikkaita kuplavohveleita suolaisella ja makealla täytteellä, sekä kylmää että kuumaa juotavaa. Kahvila on auki aina hyvällä säällä ja kahvilasta saa myös aasiasta vaikutteita saanutta lounasta. Kahvila sijaitsee vuopajan päädyssä, Ivalon keskustassa ja herkullisen aterian jälkeen voikin suunnata puistoon kävelemään vuopajan rantaa.

Tutustu alueemme historiaan uudistuneessa Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa, Inarissa. Varaa Siidaan ainakin puolipäivää ja voit olla varma, että kaikkea et siltikään ehdi nähdä. Siidan uudistuneessa päänäyttelyssä on nerokkaasti yhdistelty mennyttä ja nykyisyyttä tuomalla esiin rehellisesti ja peittelemättä epäkohtia vuosikymmenten varrelta. Luonto ja kulttuuri kulkevat näyttelyissä käsi kädessä ja Siidan vaihtuvat näyttelyt ovat täynnä mitä upeampia taideteoksia. Museokaupasta löydät asuja ja asusteita ja luontokeskuksen puolelta saat opastusta retkeilyyn.

Kesän tapahtumat ovat mielenkiintoisia. Konsertteja ja kulttuuria perinteitä ja uusia trendejä. Tapahtumiin kerääntyy paikallisia ja matkailijoita nauttimaan tapahtumatunnelmasta ja yhteisöllisyydestä. Tapahtumissa on iloinen tunnelma samoin odottava ja hieman jännittynytkin ajoittain. Urheilutapahtumissa pääset katsojana kannustamaan ja osallistujana jännittämään ja kisaamaan, musiikkifestivaaleilla saat tanssia ja laulaa mukana ja osallistavissa tapahtumissa pääset itse tekemään ja luomaan taidetta tai oppimaan uutta yrteistä ja materiaaleista.

Muu maa mustikka

Marjojen ja sienten poimiminen on herkullinen passiviteetti ja mikäli metsäpalovaroitusta ei ole, voit marjastusretkellä tai sienessä viettää aikaa retkitulilla. Pohjoisimmassa Lapissa mustikat ja hillat alkavat olla kypsiä ja syksymmällä sienet, puolukat ja karpalot kypsyvät sopivassa jatkumossa ennen ensimmäisen kuuran saapumista.

Rennosti lomalla passiviteetteja

Loman ei siis todellakaan tarvitse olla jatkuvaa suorittamista, vaan lomalla saa ja pitääkin nauttia hetkistä tekemättä juuri mitään. Tutustua kulttuuriin ja paikalliseen elämään rauhassa ilman kiirettä vastapainona toisen päivän aktiiviselle tekemiselle.

Ajankohtaista