69°40'14.9"N 29°07'24.4"E, 69°30'21.1"N 28°35'30.1"E

Näätämö & Sevettijärvi

Kolttasaamelaisuuden syli ja erämaakylä Jäämeren tuntumassa

Näätämö & Sevettijärvi – upeita maisemia ja kolttasaamelaisten kulttuuria

Sevettijärvi on Suomen kolttakulttuurin keskus asukasmääränsä ja kulttuurin säilymisen puolesta. Sevettijärvi löytyy Näätämöön ja Norjan Kirkkoniemeen johtavan tien varrelta. Sotien jälkeen sinne asutettiin Petsamosta evakuoidut kolttasaamelaiset, jotka toivat kulttuurinsa mukanaan. Sevettijärvi on ainoita paikkoja, joissa vielä voi kuulla käytettävän koltansaamen kieltä.

Noin 30 km päässä Sevettijärveltä ja linnuntietä vain 12 km päässä Jäämereltä sijaitsee Näätämön kylä. Näätämö on tunnettu Jäämereen laskevasta Näätämöjoesta, mistä kalastetaan lohta ja taimenta. Näätämössä käydään vilkasta rajakauppaa norjalaisten kanssa.

Matkailijan tärpit Sevettijärvelle ja Näätämöön

  • Sevettijärvi on Suomen kolttakulttuurin keskus ja Näätämöstä pääsee helposti rajan yli Norjaan
  • Suosituimmat nähtävyydet: Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä, Sevetti-Pulmanki vaellusreitti, Näätämöjoki ja Vätsärin erämaa-alue
  • Kesällä voi mm. vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa, kalastaa, sienestää ja marjastaa
  • Syksyllä voi mm. Vaeltaa, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. Hiihto, lumikenkäily, kävely, kalastus

Paikallisia nähtävyyksiä

Skolt heritage house

Kolttasaamelainen perinnetalo

Kolttasaamelainen perinnetalo esittelee kolttasaamelaisten perinteitä ja kulttuuria. Perusnäyttelyn esineet kertovat Sevettijärvi-Näätämön alueen kolttasaamelaisten historiasta ja pihapiirin rakenneltavat kuvaavat kolttien kesäasumuksia. Kesäisin avoinna olevaan perinnetaloon voi tutustua vapaasti. Läheltä löytyy myös ortodoksikirkko ja ortodoksinen hautausmaa.

Tutustu lisää
Sevettijärvi lake

Sevetti-Pulmanki vaellusreitti

Pulmankijärveltä lähtevä Sevettijärvi – Pulmanki-vaellusreitti kulkee suuren Kaldoaivin erämaan halki. Reitin pituus on 60 – 70 kilometriä reittivalinnasta riippuen. Eteläisessä päässään reitti kulkee vielä mäntykankailla, mutta pohjoiseen kuljettaessa muuttuu ympäröivä tunturiylänkö aina vain karummaksi ja pääasiassa koivua kasvavaksi. Myös maastopyöräilijät saavat käyttävät samaa reittiä. Sevettijärven ja Pulmangin välillä kulkee myös talvireitti, jonka pituus on noin 70 kilometriä.

A fish

Näätämöjoki

Vätsärin erämaa-alueen eteläosassa virtaa Näätämöjoki, joka saa alkunsa Iijärvestä, ja laskee vetensä Norjan puolelle Pohjoisen Jäämeren Näätämövuonoon. Näätämöjoki on suosittu lohen ja harjuksen kalastusjoki sekä retkeilyalue. Näätämöjoki on ollut aina Sevettijärven ja Näätämön asukkaiden ”aarreaitta”, sillä joella käydään lohestamassa

Wild blueberries

Vätsärin erämaa-alue

Sevettijärven eteläpuolelta, Inarjärven takaa ja naapurimaiden rajoja vasten löytyy Vätsärin erämaa-alue. Erämaan rauha on taattu tällä syrjäisellä vesistöjen rikkomalla metsäalueella johon kuuluu myös Inarjiäven itäosat lukematomine saarineen. Vätsärin erämaa-alue on osa suomalais-norjalais-venäläistä suojelualuekokonaisuutta.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}