Lapin kesä

Lapin kesä alkaa arvaamatta, sillä luonto siirtyy talvesta kesään vauhdilla. Pohjois-Lapissa kesä on lyhyt, mutta valoisa. Noin neljän kuukauden ajan lämpötila on kesälukemissa, mutta varsinaisia hellepäiviä Lapin kesässä ei ole yleensä kovin montaa. Täällä nautitaan valoisasta, pohjoismaisesta kesästä, tunturituulen tuulahduksista ja raikkaista arktisista vesistä. Pohjoisimmassa Lapissa sinua odottaa aito yötön yö ja keskiyön auringon kultainen kajo.

Varaa kesän elämykset, majoitus ja koe Lappi lautasellasi

Yöttömässä yössä ei nukuta

Läpi vuorokauden paistava aurinko on ihmeellinen. Yötön yö alkaa näillä korkeuksilla jo toukokuun puolella, ja jatkuu heinäkuun loppuun. 2,5 kuukauden aikana aurinko ei laske lainkaan horisontin alapuolelle. Pisimpään keskiyön auringon hehkussa kylpee Suomen pohjoisin kylä Nuorgam jossa luonnollisesti yötön yö ensimmäisenä alkaa.

Kaukana pohjoisessa voit kivuta tunturin huipulle päivin öin, hengähtää ja vain olla. Erityisen vaivatonta keskiyön auringosta nauttiminen on ohjatulla yöttömän yön retkellä. Esimerkiksi öinen kalastusretki on taatusti ikimuistoinen elämys!

Kesä saapuu tunturiin

Seuraa kesän saapumista tunturimaisemiin pohjoisimpaan Lappiin. Loppukeväästä edetään vauhdilla kohti kesää. Lumien lähdettyä pääsee toden teolla seikkailemaan kansallispuistoihin ja erämaille. Linnun laulu raikaa komeasti kesän vaellusreittien ja pyöräilyreittien varsilla.

Lapsiperheiden retkikohde

Retkeily on koko perheen harrastus ja perheille sopivia reittejä löytyy joka puolelta matkailualuetta. Reittejä on rengasmaisia kierroksia tai siirtymiä paikasta toiseen. Monien reittien varsilla on mielenkiintoisia opastauluja, jotka lisäävät lasten innostusta ja huomaamatta myös tietoa luonnosta ja sen merkityksestä.

Suomen pohjoisimmalla road tripillä riittää nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Jäämerelle ajaa pohjoisimmasta Lapista nopeasti ja kukapa ei haluaisi kastaa varpaita meriveteen ja hengittää syvään meren suolaista tuoksua, kun kauempana tyrskyt iskevät vaahtopäinä rantaan.

Kultakulttuuri on voimakas osa Pohjoisinta Lappia ja alueella pääsee koko perhe tutustumaan kullanhuuhdonnan historiaan Kultamuseossa ja käymään esimerkiksi kurkistamassa entisen kultakaivoksen uumeniin ja tutkimaan vanhoja kuljetusvaunuja Prospektorin kaivoksella.

Aktiivisen seikkailijan paratiisi

Valtava tarjonta elämyksiä suo jokaiselle seikkailijalle mahdollisuuden koostaa haluamansa kokonaisuus lomasta. Kansallispuistoissa ja erämaissa pääsee vaativammillekin reiteille ja pystyy hyvin suunnittelemaan useammankin yön vaelluksia.

Tarjolla olevia aktiviteetteja ovat mm. Avotunturipyöräily, vaellusretket, melontaretket ja monet muut mielenkiintoiset elämykset.

Luontonautiskelijan päämäärä

Piditpä sitten vauhdikkaista lajeista tai nautiskelusta keskellä luontoa, on Inari-Saariselkä sinun kohteesi. Kuuntele siiman kehräystä heittokelasta auringon kajossa rantatörmällä tai koe upea järvimaisema risteilyllä. Alueelta löytyy helppoja polkuja, joita pitkin pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Saamelaiskulttuuriin voi tutustua myös museoissa, jotka käsittävät myös upeat ulkoalueet. Kultakulttuuri tuo oman säihkyvän mausteensa alueen tutkimiseen. Kultakulttuuriin pääsee tutustumaan kultamuseossa ja luonnosta löytyy useita tutustumisen arvoisia kultakohteita.

Miltä kuulostaisi yhdistelmänä sauna ja hyvä ruoka? Alueen majoitustarjonnasta usealla kohteella on saunomismahdollisuus. Retkipäivän jälkeen sauna ja maittava ruoka paikallisista raaka-aineista antaa arvoisensa päätöksen päivälle.

Aitoutta sitä etsivälle

Jos jossakin pääset tutustumaan aitoon paikalliseen elämään ja hengittämään puhdasta tunturi-ilmaa niin, Inari-Saariselän matkailualueella se onnistuu! Löydä aito Lappi ja tutustu alueen rikkaaseen paikalliskulttuuriin. Alueella voit tutustua saamelaisuuteen ja vallinneeseen voimakkaaseen kultakulttuuriin. Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan näyttelyissä on saamelaiskulttuurin lisäksi esillä myös luontokulttuuria. Alueen luontokulttuuri on ainutlaatuinen ja ohjatuilla retkillä ja omatoimisesti luontoon on helppo tutustua ja kokea aitoja kohtaamisia niin kyläkuvassa kuin luontopoluilla. Erämaa jatkuu silmän kantamattomiin, eikä kylän tuntumasta ole kuin kivenheitto keskelle luontoa.

Tunturimaa herää kiihkeään kasvukauteen

Lumien sulettua tunturimaa herää kesään ja kiihkeään kasvukauteen. Muutamassa lämpimässä päivässä puut puhkeavat lehteen ja joet sekä järvet vapautuvat jäisestä peitteestään. Läpi yön paistava aurinko tuo muuten lyhyelle kasvukaudelle lisäpituutta. Tunturien tuulisilla rinteillä menestyvät sielikkö ja uuvana kasvaen lähellä maanpintaa ja kasvattaen pikkuriikkiset kukkansa kulkijoiden ihailtavaksi. Alempana tunturien rinteillä voi kulkijan huomion kiinnittää monimutkainen ja monirunkoinen tunturikoivu. Monilta luontopoluilta löytyy infotauluja, jotka kertovat lisää alueen luonnosta tai tietystä alueeseen liittyvästä teemasta. Pakkaa eväsreppuusi myös luonto-opas helpottamaan kasvien tunnistusta!

Suopursu on yleinen kasvi Lapin metsissä. Kuva: Metsähallitus, Kota Collective

Elämyksiä erämaajoilla ja järvillä

Jokien ja purojen varsilla kasvillisuus on rehevämpää. Vesistöissä liikkuva voi nähdä keskikesällä keltaisia kulleroita ja rentukoita. Joidenkin erämaajokien rantatörmiltä löytyy kukkaloiston lisäksi taukopaikkoja, ja saatat törmätä myös kalamieheen tai -naiseen. Melontaretkestä voit nauttia niin ohjatusti, kuin myös vuokraamalla tarvittavat välineet omatoimiselle seikkailulle. Myös matkustajana pääsee huolettomasti vesille, esimerkiksi hyppäämällä Lemmenjoella jokiveneen kyytiin. Inarissa voit risteillä Inarijärvellä keskiyön auringon kimaltaessa laineilla. Utsjoen Tenolla olet Norjan ja Suomen rajajoella.

Girl fishing in Lake Inari.
Lapin yössä voit lähteä vaikka kalaan. Kuva: Lapin Materiaalipankki, Juha Kauppinen

Vesiseikkailuja tarjoavat

Keskiyön auringon alla kypsynyt

Keskiyön auringon alla kypsyvät pohjoisen luonnon monet marjat; hilla, puolukka, mustikka, variksenmarja ja karpalo. Lapin arvokkain marja on suolla kasvava hilla, joka kypsyy epätasaisesti. Lämpimänä kesänä ensimmäiset hillat voivat olla kerättävissä jo heinäkuun loppupuolella ja viimeiset marjat poimitaan vasta syyskuussa ennen ensimmäisiä pakkasia. Pohjoisen auringon kypsyttämiä marjoja ja sieniä voi poimia jokamiehenoikeudella lähes mistä vain. Opastettu keruuretki vie syvemmällä marjojen, villiyrttien ja sienten maailmaan. Samalla opit Lapin puhtaasta ympäristöstä, ja nautit luonnon rauhasta.

Lapin arvokkain marja on suolla kasvava hilla.

Retkeilijän paratiisi löytyy Pohjois-Lapista

Runsas auringonvalo piristää myös ihmisiä ja innostaa toimeliaisuuteen yölläkin. Valoisassa kesäyössä tehty patikkaretki on aina elämyksellinen. Pohjois-Lapissa on runsaasti retkikohteita, joissa voit retkeillä itsenäisesti tai opastetusti. Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Pohjoisimman Lapin alueelta löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, ja lukuisia erämaa-alueita sekä retkeilyreittejä. Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin, ja suunnittele unelmiesi luontoloma!

Majoitusvaihtoehtoja kaikille

Alueen monipuolisesta majoitustarjonnasta löytyy sopiva tyyny jokaisen pään alle. Valittavanasi on tilavia lomahuoneistoja, mökkimajoitusta, leirintäalueiden palveluja sekä täyden palvelun hotelleja. Valitse alta mukava majapaikka lukuisista vaihtoehdoista.

Tutustu pohjoisimman Lapin matkakohteisiin

Haaveile hetki Lapin lomasta ja tutustu pohjoisimman Lapin alueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Koe tuntureiden taikaa, elät kultamaiden lumoa ja kosketat arktista kulttuuria. Täällä sinua odottaa aito Lappi.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}