68°45'16.0"N 26°13'29.9"E

Lemmenjoki

Kultainen jokilaakso

Lemmenjoki – Suomen suurin kansallispuisto

Legendaarisella Lemmenjoella pääset aidon erämaan ja Lapin kullan tunnelmaan jo päiväretkellä, laajan erämaa-alueen houkutellessa myös pidemmille vaelluksille. Hyppää jokiveneeseen tai pakkaa eväät reppuun ja patikoi merkittyä reittiä pitkin ihastelemaan jokilaaksoa reunustavia tuntureita.

Matkailijan tärpit Lemmenjoelle

  • Suomen suurin kansallispuisto ja vahva kultakulttuuri
  • Majoitustarjontaa mökeissä ja huoneissa
  • Kesällä päivittäiset jokiveneretket vievät syvälle kansallispuistoon
  • Suosituimmat nähtävyydet: Kaapin Jounin tila, Ravadasköngäs, Lemmenjoen kultala, Joenkielinen tunturi, Lemmenjokilaakso
  • Kesällä Lemmenjoella voi mm. vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa, SUP -lautailla, kalastaa, sienestää ja marjastaa
  • Syksyllä Lemmenjoella voi mm. vaeltaa, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. poroajelut, kelkkasafarit, lumikenkäily ja porotilavierailut
gold nugget

Lapin 150-vuotinen kultakulttuuri elää vahvasti Lemmenjoen lapiokaivajien valtauksilla. Myös matkailijalla on mahdollisuus kokea kullankaivuun huumaa niin ohjatuilla kullanhuuhdontaretkillä kuin myös omatoimisesti uudistetun, kulta-alueiden läpi kulkevan Kultareitin avulla. Reitillä olevat opastetaulut kertovat kullan historiasta, geologiasta ja kullankaivuun menetelmistä.

Paikallisia nähtävyyksiä

Lemmenjoki at autumn

Lemmenjoen kansallipuisto

Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto ja myös Euroopan laajimpia tiettömiä ja asumattomia metsäerämaita. Yli 70 kilometriä pitkä Lemmenjoki virtaa kansallispuiston halki. Laajan puiston perusosassa Lemmenjokilaaksossa ja kulta-alueella retkeily onnistuu helposti merkittyjä reittejä, sekä autio- ja vuokratupia hyödyntämällä. Suomen suurimmassa kansallispuistossa voit myös retkeillä omassa rauhassa merkittyjen reittien ulkopuolella.

Ravadas waterfall

Ravadasköngäs

Ravadasköngäs on yksi Lemmenjoen kansallispuiston hienoimpia luontokohteita.
Ravadaskönkään näyttävä vesiputous sijaitsee Lemmenjoen ja Ravadasjoen yhtymäkohdassa ja sinne pääsee kävellen retkeilyreittejä pitkin tai Lemmenjoen yrittäjien jokivenekyydillä. Vierailijan on huomioitava, että Ravadasköngäs on Lemmenjoen kansallispuiston rajoitusosaa, jossa liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla. 600 metrin päässä Ravadaskönkäältä sijaitsee retkeiljöiden käyttöön tarkoitettu autiotupa.

Kaapin Jouni homestead at Lemmenjoki National Park

Kaapin Jounin kenttä

Kaapin Jounin kenttä Lemmenjoen Sotkajärven pohjoispäässä on kuuluisan saamelaisen suvun vanha asuinpaikka. Tila on perustettu 1800-luvun lopulla ja on ollut jatkuvasti asuttuna.
Tilan perusti Menes-Antti eli Karhu-Antti, Antti Juhaninpoika Morottaja (1853-1907). Tämän jälkeen tilalle muutti suvun tunnetuin mies, Jouni Aikio eli Kaapin Jouni (1875-1956) oli aikansa ”pororuhtinas”, suvun päämies ja patriarkka.
Kaapin Jounin tila hankittiin valtiolle vuonna 2002, ja se on liitetty kokonaisuudessaan Lemmenjoen kansallispuistoon. Viimeinen suvun edustaja muutti tilalta keväällä 2004.

Joenkielinen tunturi

Joenkielinen on noin 9 km:n päästä Njurkulahdesta sijaitseva tunturi. Joenkieliseltä avautuu huikeat maisemat Lemmenjokilaaksoon ja Hammastunturin erämaahan. Joenkieliselle johtaa hyvin merkitty, kokonaisuudessaan 16 km pitkä rengasreitti.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}
19.-28.7.2024

Inariviikot

Read more
Juha Kauppinen / Inariviikot
See all events