Avotunturipyöräily

Avotunturipyöräily eli Open Fell Biking on ihme pohjoisimman Lapin alueella, jota varten tänne tullaan kauempaakin. Lähde polkemaan kohti tunturin huippua, josta avautuu maisema loputtomaan avotuntureiden ketjuun. Tai suuntaa pyöräsi metsän siimeksessä mutkittelevalle polulle ja anna hyvän flown viedä mukanaan. OFB-maasto soveltuu loistavasti sekä aloittelijoille, jotka kokeilevat läskipyörää ensimmäistä kertaa, että kokeneille polkijoille, jotka hakevat haasteita ja autenttisia seikkailuita kaukana Napapiirin yläpuolella villissä arktisessa luonnossa.

MTB Saariselkä

Reitit

Hulppeat 230 kilometriä pyöräiltäviä reittejä kesäisin. Talvikohtaisesti uudelleen suunniteltuja reittejä Saariselän alueelta löytyy n. 50 kilometriä ja osa näistä reiteistä on suunnattu ainoastaan pyöräilijöille. Talvireittien säännöllinen kunnossapito mahdollistaa sen, että ajettavaa löytyy jokaiselle päivälle. Reitit ovat selkeästi merkittyjä ja reittien varsilta löytyy taukopaikkoja. Pyöräillä voi metsän siimeksessä tai huiputtaa tuntureita.

Reitteihin

Ympärivuotinen avotunturipyöräily

Kesäisin pyöräillä voi vaikka kellon ympäri keskiyön auringon kauniissa valossa. Nuku myöhään ja lähde liikkeelle vaikka vasta illalla – ei siksi, että olisi liian kuuma kuten etelässä, vaan koska olet lomalla. Avotuntureiden kesäinen tuulenvire tarkoittaa sitä, että hyttysiäkin on yleensä vähemmän kuin kuvittelisit.

Talvisin vedämme OFB-maastoon talvipyöräilyreittejä ja voit samalla reissulla lasketella Euroopan pohjoisimmassa hiihtokeskuksessa. Revontulten näkeminen täällä on hyvin todennäköistä.

Saariselkä on kaukainen, mutta turvallinen kohde. Löydät täältä kaikki modernin matkailukeskuksen palvelut, kuten hotellit, ravintolat, kylpylän, lasi-igluja, pyörävuokraamoja, oppaita sekä pelastuslaitoksen. Pääsy reiteille on lyhyempi, nopeampi ja helpompi kuin useimmissa muissa keskuksissa.

Pyörävuokrausta ja ohjattuja retkiä

Alueella on kattava tarjonta vuokrapyöriä ja ohjattuja retkiä. Pyörän voi vuokrata helposti suoraan netistä. Hinnat alk. 35€ / sähköavusteisen pyörän vuokra. Pyöriä löytyy myös lapsille ja nuorille. Sähköavusteisen pyörän käyttäjän tulisi olla vähintään 150cm pitkä, mutta pienemmille kuskeille löytyy läskipyöriä ilman sähköavustinta.

Roll Outdoors tarjoaa huikean valikoiman vuokrapyöriä, sekä muita pyöräilytuotteita

Canyon Neuron:ON 8
Canyon Grand Canyon:ON
Canyon Neuron CF 8

Aloittelijoille

Aloittelijoille Saariselkä on helpoin paikka kokeilla läskipyörää, sähkömaasturia tai talvipyöräilyä. OFB-polut eivät ole turhan jyrkkiä, kivisiä tai soisia. Voit ajella ylös alas pyöreäkylkisiä tuntureita merkityillä reiteillä ja nauttia vauhdin hurmasta tai ottaa rauhallisemmin retkeillen ja pysähtyä ihailemaan upeaa luontoa ympärilläsi ja bongata lintuja tai muita metsän eläimiä.

Kokeneille

Kokeneet pyöräilijät voivat kokeilla rajojaan huiman laajalla polkuverkostolla, jonka monet polut ovat alun perin porojen ja poromiesten polkemia. Urho Kekkosen kansallispuistoalueella, jossa on pysyteltävä merkityillä reiteillä, sekä Saariselän ympäristössä on tarjolla runsaasti OFB-polkuja. Kulmakurun ja Rautulammen reitit ovat alueen klassikoita upeiden maisemien ja sopivan haastavien polkuosuuksien ansiosta. Erämaista maastopyöräilyseikkailua parhaimmillaan kylien palveluiden kupeesta startaten ja sinne palaten.

Täydennä matkasi

Maastopyöräilijän etiketti

Hyvä tietää talvipyöräilystä

Pyöräileminen lumen peittämällä tunturilla, eikö kuulostakin mahdottomalta? Tai ainakin vaaralliselta? Läskipyöräily kunnostetuilla reiteillä on sekä jännittävä että yllättävänkin turvallinen kokemus kaikille, jotka osaavat ajaa polkupyörällä. Homma on niin helppoa, että tämän lyhyen oppimäärän pitäisi riittää.

Missä voin pyöräillä? – Saariselällä on talvipyöräilyä varten huollettuja polkuja, joiden reitit suunnitellaan joka vuosi uudelleen. Saariselän alueella polut ovat monikäyttöreittejä eli ne ovat sallittuja kävelijoille, lumikenkäilijöille, hiihtäjille ja pyöräilijöille. Kiilopään alueella on sekä monikäyttöpolkuja, että muutama pelkästään pyöräilijöille suunniteltu reittiosuus, jossa kävely on kielletty.  Pyöräily ei ole sallittua laduilla eikä laskettelurinteissä, koska ne eivät kestä pyörien renkaita sekä törmäysvaaran vuoksi. Kansallispuistoalueella sinun täytyy pysytellä merkityillä poluilla etenkin kesällä, jotta alueen herkkä arktinen kasvillisuus ei kärsi. Keskuksessa ja kaduilla pätevät normaalit liikennesäännöt.

Tuuliset päivät – Kovat tuulet saattavat puhaltaa polut umpeen avotunturialueilla. Suojaisampi metsäreitti on silloin fiksu veto sekä aloittelijoille että kokeneille, sillä tuulen voimistama pakkanen puree molempiin yhtä napakasti. Kun polku muuttuu tuiskun myötä pehmeäksi, myös polkeminen muuttuu raskaammaksi.

Pyörät – Läskipyörän leveät renkaat eivät uppoa huollettuihin pakkautuneisiin polkuihimme. Ne vain rullaavat. Lumituiskun jälkeen huolletut reitit tosin voivat olla pehmeitä ja, jos rengas uppoaa reittiin on syytä alentaa rengaspaineita ja katsoa kelluuko pehmeämmät renkaat paremmin reitillä. Mikäli paineiden vähentäminen ei auta ja rengas tekee uraa reitille edelleen, on syytä kääntyä takaisin ja polkea kovemmilla reiteillä tai valita toinen aktiviteetti sille päivälle. Jos et ole kokeillut vielä sähköpyörää, suosittelemme ehdottomasti kokeilemista. Kun pyörä kiipeää tunturinkuvetta ylös kuin itsestään, lapsenomainen riemu valtaa mielen. Saariselällä on useita yrityksiä, jotka vuokraavat läskipyöriä, sähköläskejä, maastureita ja sähkömaastureita.

Vaatetus – Pukeudu sään mukaan riittävän lämpimästi. Talvipyöräily ei vaadi erityisiä pyöräilyvaatteita vaan esimerkiksi lasketteluvaatteet käyvät hyvin. Kypäränä voi käyttää joko pyöräily- tai laskettelukypärää ja laskettelulasit suojaavat viimalta. Pipo pyöräilykypärän alla pitää pään lämpimänä. Lämpimät hanskat, sukat ja kengät ovat talvella pyöräillessä erityisen tärkeitä. Varo ketjuja, sillä niiden öljy voi tahria vaatteesi.
Jos liikut ilman opasta, pakkaa reppuun mukaan ekstrahanskat, vaihtovaatetta, otsalamppu ja kartta. Ota retkelle mukaan termarissa lämmintä juotavaa ja evästä ja vieraile paikallisissa latukahviloissa. Talvioloissa ulkoilu kuluttaa enemmän energiaa kuin kesällä.

Oppaat – Et välttämättä tarvitse opasta, mutta ei paikallistuntemuksesta ole haittaakaan. Talvipyöräilyreitit on merkitty hyvin, joten eksymisen riski on pieni. Oppaan kanssa sinun ei tarvitse ottaa puhelinta esille navigointia varten, hyydyttää akkua ja palelluttaa sormiasi. Niitä kannattaa säästää kuvien ottamiseen matkan varrelta ja saattaahan se olla, että näette polkiessanne poroja tai revontulia.

Näenkö todellakin revontulia? – Revontulet ovat ehdottomasti tärkeä osa talvipyöräilyn lumoa täällä OFB-maastoissa. Jos taivas on kirkas ja sinulla käy vähänkin tuuri, revontulia kyllä pitäisi näkyä. Yöt täällä ovat pitkiä mutta lumoavia.

Sisältö © Saariselkä kansainväliseksi pyöräilymatkailukohteeksi -hanke.

Alueelle saapuminen ja liikkuminen

Pohjois-Lappiin pääsee useilla eri tavoilla – lentäen Ivaloon, omalla tai vuokra-autolla tai junalla Rovaniemelle josta on jatkoyhteys linja-autolla alueelle. Usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}

Inspiroidu ja löydä aito Lappi

Matka kaukana pohjoisessa on seikkailu täynnä odottamattomia kohtaamisia Lapin luomoavan kauniin luonnon ja mielenkiintoisen kulttuurin kanssa. Alta löydät inspiroivia aiheita, tietoa alueesta ja syitä vierailla pohjoisimmassa Lapissa.