69°54'33.9"N 27°01'42.9"E

Utsjoki

Kylä tuntureiden katveessa

Utsjoki

Nouse Saamen sillalle, kahden valtion rajalle Euroopan huipulla. Allasi virtaava
Tenojoki on lohellaan ruokkinut alueen ihmisiä jo vuosituhansia. Näet
Ailigastunturin valvovan Utsjoen kirkonkylän rauhaa, kun Suomen kaunein tie
johdattaa matkailijan henkeäsalpaavasta erämaanäkymästä toiseen.

Matkailijan tärpit Utsjoelle

  • Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta
  • Monipuolinen majoitustarjonta, jossa majoitusta tarjolla huoneissa, mökeissä, huoneistoissa ja revontulimajoituksessa
  • Suosituimmat nähtävyydet: Kirkkotuvat, Ailigas -tunturi, Saamensilta, Tenojoki, Kevon luonnonpuisto
  • Kesällä Utsjoella voi mm. vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa, SUP -lautailla ja kalastaa
  • Syksyllä Utsjoella voi mm. vaeltaa, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. poroajelut, huskysafarit, kelkkasafarit, lumikenkäily, jäämeren retket ja hiihto

Paikallisia nähtävyyksiä

Teno river

Tenojoki

Teno tai Tenojoki on Suomen ja Norjan välinen rajajoki. Se on kuuluisa lohen kalastuksestaan ollen myös yksi Pohjois-Euroopan suurimmista luonnontilaisista lohijoista. Tenojoen kirkas vesi ja hiekkarannat kutsuvat kesähelteillä myös uimareita viilentymään. Historiallisesti joki on toiminut molemmilla rannoilla asuvien ihmisten kulkuväylänä eikä rajana. Ystävyys- ja sukusiteillä on pitkät perinteet ja paikallinen väki on harjoittanut yhteistyössä poronhoitoa, vuonokalastusta ja lohestusta joessa.

Suomen kaunein tie

Suomen kauneimmaksi valittu tie – Tenontie – kannattaa ajaa maisemista nauttien. Utsjoen ja Karigasniemen kylät yhdistävä Tenontie (tienumero 970) seuraa jokea välillä alhaalla jokilaaksossa ja toisinaan nousten korkeammalle rantatörmälle mistä avautuvat huikeat näköalat. Tie on rakennettu jokivartta seuranneen kinttupolun mukaisesti mutkia suuremmin oikomatta. Nykyinen tie on saatu valmiiksi vasta vuonna 1983.

Suomen pohjoisin roadtrip
Kevo River at the Nature Reserve

Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuisto on upeine kanjoneineen yksi maamme jylhimpiä retkeilykohteita. Kevon luonnonpuiston ydinalueen muodostaa yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Vaeltajille Kevo tarjoaa 63 ja 86 kilometrin mittaiset, vaativat vaellusreitit. Alueen ainutkertaisuuden ja harvinaisten lintujen pesimärauhan vuoksi liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyjä reittejä pitkin ja tiettyinä ajankohtina.

Tutustu retkeilyreitteihin

Ailigas -tunturit

Utsjoen kunnassa on kolme Ailigas-nimistä tunturia, jotka kaikki sijaitsevat Tenojoen tuntumassa.
Ylimmäinen Ailigas on Karigasniemellä, lähellä paikkaa missä Inarijoki muuttuu Teno-nimiseksi. Tämä Ailigas on näyttävä 620 metriä korkea tunturi. Seuraava Ailigas lähtee jyrkkään nousuun aivan Tenojoen rannasta, Nuvvus kylän kohdalta, ja siksi tämä 535 metriä korkea näyttävä tunturi on nimeltään Nuvvus-Ailigas. Kolmas ja alimmainen Ailigas kohoaa Utsjoen kirkonkylän kotitunturina ja on sisaruksista pienin, 342 metriä korkea.

Tutustu lisää
Utsjoki church

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkon kupeessa sijaitsevat 14 vanhaa kirkkotupaa ovat peräisin 1700 – 1800 -luvuilta. Tupia käytettiin kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan, sillä kotimatka omalle asuinkentälle oli pitkä. Tuvat olivat saamelaisten sukujen omistamia ja ne olivat käytössä vielä 1930-luvulla. Kirkkotuvat sijaitsevat kauniilla paikalla Mantojärven rannalla, nelostien varressa, noin 6 kilometriä ennen Utsjoen kirkonkylää. Heinäkuussa kirkkotuvilla on avoinna kesäkahvila.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}