Geokätköily

Modernia aarteenetsintää lapsesta vaariin

Koko Geokätköilyn ydin on etsiminen. Kätköjä löytyy aloittelijoille ja erittäin kokeneille etsijöille. Kätköt haastavat etsijää monella tavalla ja kätkön löytyminen on suuri voitto!

Pohjoisimman Lapin matkailualueelta kätköistä löytyy mielenkiintoista historiaa alueesta Suomeksi ja englanniksi ja alueella on useita satoja kätköjä.

Yksi Suomen ensimmäisistä geokätköistä löytyy Inarista

Kätkön tunnus on GC1B0B ja nimi Lakes.

Geokätköily rantautui Suomeen 2000- luvun alussa ja on siitä saakka ollut kasvava harrastus, joka sopii perheille, pariskunnille ja yksin retkeileville.

Mitä tarvitset kätköjen etsimiseen?

Geokätköt ja niiden koordinaatit listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla. Tarvitset tunnuksen päästäksesi katsomaan kätköjen sijaintitietoja. Geokätköilytunnuksen rekisteröiminen on helppoa ja maksutonta.

Geokätköilyyn tarvitset älypuhelinta tai GPS-laitetta ja mukaan kannattaa aina pakata taskulamppu, sillä kätköt saattaa olla piilotettu erinäisiin onkaloihin ja luoliin.

Geokätköilyyn sopivia sovelluksia on olemassa useita niin Android puhelimille kuin IOS-käyttöjärjestelmän omaaville Applen laitteille. Osassa sovelluksista on käyttömaksu, mutta osaa sovelluksista voi käyttää ilmaiseksi.

Kätköt on rankattu vaikeusasteittain, mutta huomioksi, että vaikeusasteen on määritellyt kätkön piilottaja. Tämän vuoksi helpoksi merkitty kätkö voi tuntua toisista haastavalta. Vaikeusasteikko kätköillä on 1-5, jossa 1 tarkoittaa kaikista helpointa ja 5 haastavinta. Huomaa myös, että kätkön vaikeusaste esitetään tähtien muodossa gps-laitteissa ja geokätköilysivuilla.

Mitä sitten oikein etsit? Geokätköistä yleisin on pakasterasia, mutta kätköjen koko voi vaihdella sormenpäänkokoisista valtaviin, sisälle mentäviin kätköihin. Kätköpaikan ollessa kohdalla on parasta tiirailla, että mikä ei kuulu paikkaan tai on muuten erikoisessa paikassa. Geokätköille on annettu kokoluokitus, joka kertoo hakemasi kätkön kokoluokan.

Kätkötyyppejä löytyy erilaisia

Geokätköjä on monenlaisia ja tietyistä kätkötyypeistä on luovuttu lajin parissa. Tutustu eri kätkötyyppeihin, sillä ne auttavat sinua orientoitumaan etsintään paremmin. Perinteinen kätkö sopii aloittelevalle etsijälle kaikista parhaiten.

Geokätköilyn etiketti

Tutustu Geokätköilyn sanastoon, mihin törmäät kätköpurkkien sisällä olevissa lokivihkoissa.

Turvallista – Laillista – Hyväksyttävää

Geokätköilijän etiketti linjaa yhteisiä periaatteita, joita kaikkien harrastajien tulisi pyrkiä noudattamaan geokätköillessään.

Hakiessani tai piilottaessani geokätköjä, minä

  • en aseta itseäni tai muita vaaraan.
  • noudatan lakeja ja aluetta koskevia määräyksiä.
  • kunnioitan yksityisalueita ja hankin luvat tarvittaessa.
  • vältän häiriön tai yleisen huolestumisen aiheuttamista.
  • minimoin itseni ja muiden vaikutuksen luontoon.
  • otan toiset huomioon.
  • suojelen geokätköjen koskemattomuutta.

Geokätköilijän etiketti on suomennettu http://www.geocreed.info/ -sivulla julkaistusta geokätköilijöiden yhdessä sopimasta englanninkielisestä etiketistä.