Kansallis- ja luonnonpuistot

Kansallispuistot pohjoisimmassa Lapissa

Lappi on eräilijän unelma ja täältä löydät kansallispuistot, retkeilykohteet ja erämaa-alueet retkelle kuin retkelle! Lapland Northin alueella sijaitsee Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Kevon luonnonpuisto, kuusi erämaa-aluetta ja Inarin retkeilyalue. Päiväretkikohteita on kansallispuistojen lisäksi lukuisia, ja hyvin merkityt reitit sekä tiheä päivä- ja autiotupien verkosto tarjoaa retkeilijöille upeat olosuhteet! Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Pohjoisimmasta Lapista löytyy myös useita tutustumisen arvoisia geologisia matkailukohteita.

Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin, ja suunnittele unelmiesi luontoloma. Pohjoisin Lappi on vaeltajan paratiisi.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto perustettiin vuonna 1983, ja se on maamme toiseksi suurin kansallispuisto Lemmenjoen kansallispuiston jälkeen. Pohjoisosa on tunturi- erämaata, jossa on lukuisia yli 500 metriä korkeita tuntureita. Puiston alueella on retkeilijöiden käytössä Suomen tihein verkosto päivä-, autio- ja varaustupia sekä muita taukopaikkoja.

Luontopolkuja ja päiväretkiksi soveltuvia teemareittejä löytyy Saariselältä ja Kiilopäältä. Kansallispuiston tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuvat mm. Luirojärvi, Paratiisikuru ja Sokosti jotka ovat useamman vaelluspäivän päässä, kansallispuiston sydämessä.

Lue lisää
vene lemmenjoella

Lemmenjoen kansallispuisto

Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto ja myös Euroopan laajimpia tiettömiä ja asumattomia metsäerämaita. Yli 70 kilometriä pitkä Lemmenjoki virtaa kansallispuiston halki. Lemmenjoki on tunnettu myös kullankaivuun historiastaan.

Laajan puiston perusosassa Lemmenjokilaaksossa ja kulta-alueella retkeily onnistuu helposti merkittyjä reittejä, sekä autio- ja vuokratupia hyödyntämällä. Suomen suurimmassa kansallispuistossa voit myös retkeillä omassa rauhassa merkittyjen reittien ulkopuolella.

Lue lisää

Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuisto on upeine kanjoneineen yksi maamme jylhimpiä retkeilykohteita. Kevon luonnonpuiston ydinalueen muodostaa yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki.

Vaeltajille Kevo tarjoaa 63 ja 86 kilometrin mittaiset, vaativat vaellusreitit sekä Sulaojan parin kilometrin ptuisen luontopolun. Alueen ainutkertaisuuden ja harvinaisten lintujen pesimärauhan vuoksi liikkuminen on sallittu ainoastaan merkittyjä reittejä pitkin ja tiettyinä ajankohtina.

Lue lisää
hiking in the wilderenss

Erämaa-alueet

Erämaa-alueet ovat pohjois-Lapissa olevia laajoja, asumattomia ja lähes luonnontilaisia, erämaalailla turvattuja alueita. Erämaa-alueet on tarkoitus säilyttää lähes luonnontilaisina virkistykseen ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen soveltuvina alueina.

Inarin ja Utsjoen alueelta löytyy puolet Suomen kahdestatoista erämaa-alueesta: Hammastunturi, Kaldoaivi, Paistunturi, Muotkatunturi, Tsarmitunturi ja Vätsäri.

Lue lisää

Inarin retkeilyalue

Inarin retkeilyalue sijoittuu Inarin kylän ympärille. Alue alkaa Myössäjärveltä, jatkuu pitkin Inari – Ivalo tietä Juutuanjoen pohjoispuolelle. Lännen suuntaan alue ulottuu Inari – Kittilä tien varrella olevalle Solojärvelle. Idän suuntaan retkeilyalue sisältää noin puolet Inarijärven alueesta.

Retkeilyalueella on useita merkittyjä reittejä ja mielenkiiintoisia nähtävyyksiä kuten Jäniskoski, Otsamotunturi ja Pielpajärven erämaakirkko. Jäniskoskelle kulkee myös esteetön reitti.

Lue lisää

Patikointi & vaellus kansallispuistoissa

Pohjoisin Lappi tarjoaa aina enemmän – koe kansallispuistot ja erämaa-alueet jalan, pyörällä ja talvisin lumikengin! Voit vuokrata tarvittavan välineistön paikan päältä tai osallistua ohjatulle luontoretkelle.

Matkailualueella alueella risteilee monipuolinen retkeilyreitistö, josta löytyy sopivia vaihtoehtoja niin kevyeen patikointiin yhdessä lasten kanssa kuin myös haastetta erämaavaelluksille. Luontopolkujen varrelle voi pysähtyä lukemaan Lapin luonnosta tai lepuuttamaan jalkoja ja silmiä henkeäsalpaavien tunturimaisemien äärellä. Opastetuilla luontoretkillä opit taatusti uutta Lapin arktisesta luonnosta! Vauhdikkaampaa menoa tarjoavat maastopyöräretket.

Vastuullinen retkeily

Perinteiset jokamiehenoikeudet ja Lapin monipuolinen luonto antavat erinomaiset puitteet liikkua ja virkistäytyä kansallispuistoissa ja ympäröivässä luonnossa. Ennen vaellusta, käy jokamiehenoikeudet läpi ja tutustu ympäristövastuullisen vaeltajan oppaaseen.

Lue lisää alueesta

Lue lisää pohjoisimman Lapin matkailualueesta Lapin huipulta. Täältä löydät kansallispuistojen lisäksi tekemistä ympäri vuoden, monipuolisen majoitustarjonnan ja uniikkeja tapahtumia.

Saapuminen & liikkuminen

Pohjoisin Lappi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tänne pääset useilla eri tavoilla – lentäen Ivaloon, autolla tai junalla Rovaniemelle josta on jatkoyhteys linja-autolla alueelle. Usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}

Alueen kohteita ja nähtävyyksiä

Tutustu matkailualueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Pohjois-Lapissa on runsaasti luontokohteita, joissa voit retkeillä itsenäisesti tai opastetusti. Täällä sinua odottaa aito Lappi.

Inspiroidu & löydä aito Lappi

Matka kaukana pohjoisessa on seikkailu täynnä odottamattomia kohtaamisia Lapin luomoavan kauniin luonnon ja mielenkiintoisen kulttuurin kanssa. Alta löydät inspiroivia aiheita, tietoa alueesta ja syitä vierailla pohjoisimmassa Lapissa.