68°39'30.5"N 27°32'24.5"E

Ivalo

Kylä kultaisen joen rannalla

Ivalo

Ivalo on Inarin kunnan hallinnollinen keskus ja suurin taajama, mistä löydät Pohjois-Lapin monipuolisimmat palvelut. Ivalossa on Suomen ja EU:n pohjoisin lentokenttä. Myös Ivalojoen paras hiekkainen uimaranta löytyy Ivalosta.

Matkailijan tärpit Ivaloon

  • Kuntakeskus laajoine palveluineen Ivalojoen rannalla
  • Monipuolinen hotelli- ja muu majoitustarjonta, joissa majoitusta tarjolla huoneissa, mökeissä, huoneistoissa ja revontulimajoituksessa
  • Ravintoloita, joissa paikallisia raaka-aineita ja tunnelmallinen ilmapiiri
  • Suosituimmat nähtävyydet: Ivalojoki, Hammastunturin erämaa-alue, Nellimin maisematie, uimaranta
  • Kesällä Ivalossa voi mm. vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa, frisbeegolfata, SUP -lautailla, uida, veneillä, kalastaa, sienestää ja marjastaa
  • Syksyllä Ivalossa voi mm. vaeltaa, patikoida, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. Hiihto, talvipyöräily, poroajelut, huskysafarit, kelkkasafarit, lumikenkäily ja kävely

Paikallisia nähtävyyksiä

G

Ivalojoki

Laajalti upeista maisemistaan tunnettu Ivalojoki soveltuu mainiosti melontaan, kalastukseen ja talvisin myös moottorikelkkailuun. Maisemat ovat vaihtelevia ja rantautumispaikkoja löytyy runsaasti Ivalojoki virtaa Lemmenjoen kansallispuiston eteläisimpien alueiden läpi ja jatkaa siitä matkaa Hammastunturin erämaa-alueelle. Kutturan ja Tolosen välillä on joen 60 kilometrin pituinen koskirikas melontaan soveltuva vauhdikkaampi osuus.
Ivalojoki on tullut tunnetuksi “kultaisena jokena” ja joesta sekä sen sivupuroilta etsitään edelleen kultaa. Entisiin ja nykyisiin Ivalojoen kulta-alueisiin pääsee tutustumaan myös patikoiden merkittyjä reittejä pitkin.

Old building of the crown station of Ivalojoki

Hammastunturin erämaa-alue

Hammastunturin erämaa-alue on laaja asumaton erämaa Urho Kekkosen kansallispuiston ja Lemmenjoen kansallispuiston välissä. Alue soveltuu kokeneille retkeilijöille, sillä tupia tai merkittyjä reittejä ei ole. Legendaarinen Ivalojoki virtaa läpi Hammastunturin erämaa-alueen.

The rock formation of

Karhunpesäkivi

Karhunpesäkivi on luonnonnähtävyys Myössäjärvellä, noin 25 kilometriä Ivalosta pohjoiseen.
Karhunpesäkivi on maailman ainoa jääkauden aikana synnyinpaikaltaan siirtynyt hiidenkirnun kaltainen tafoni eli rapautumisonkalo. Karhunpesäkivi on myös Suomen suurin ontto siirtolohkare. Se on syntynyt kiven sisuksen rapautuessa vähitellen veden ja lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta. Onkalon seinämillä ja katossa on kennomaista pintaa, joka syntyy heikomman kiviaineksen rapautuessa pois vahvemman ympäriltä.

Saapuminen

Inari-Saariselkä sijaitsee pohjoisessa, mutta kuitenkin vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Lappiin pääset usealla eri tavalla, ja usein matka on elämys itsessään.

{{ howToGetHere.title }}

Liikkuminen

Matkustaessasi arktisilla alueilla on hyvä muistaa, että etäisyydet voivat olla melko pitkiä. Nautithan näköaloista siirtyessäsi kohteesta toiseen.

Kohteesta
kohteeseen

Etäisyys

  • Autolla {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • Pyörällä {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}