Kirkkoniemen alue

Kirkkoniemi sijaitsee niemimaalla ja on Sør-Varangin kunnan pääkaupunki. Kunnassa on noin 10 000 asukasta ja Kirkkoniemen kaupungissa Hessenin, Sandnesin ja Bjørnevatnin kanssa noin 6 500 asukasta. Kirkkoniemessä on erittäin hyvä infrastruktuuri, jossa on kaikki palvelut ja sieltä pääsee helposti luontoon. Kirkkoniemen lentokenttä sijaitsee Høybuktmoenissa ja on vain 12 km:n päässä Kirkkoniemen keskustasta.

Pykeijan kylä

Pykeija on kaunis kalastajakylä, joka sijaitsee noin 100 km Kirkkoniemestä länteen. Koska saksalaiset eivät polttaneet kylää toisen maailmansodan aikana, monet vanhat rakennukset ovat säilyneet tähän päivään saakka. Pykeijassa on vahvoja kulttuurivaikutteita, jotka ovat peräisin 1800-luvun lopulla tänne muuttaneilta suomalaisilta, ja sitä kutsutaankin usein “Pikku-Suomeksi”. Pykeija on Norjan keskus kuningasrapujen kaupallisessa kalastuksessa, ja rapuja viedään ympäri maailmaa.

Miten pääset Pykeijaan?

Kirkkoniemestä Pykeijaan on matkaa 100 km. Seuraa E6-tietä kohti Tanan kylää. Käänny 80 kilometrin jälkeen oikealle (opasteet). Vielä 20 km ja olet perillä Jäämeren rannalla.

Elämyksiä Kirkkoniemen alueella

Pasvikin laakso

Lähellä Norjan, Venäjän ja Suomen rajaa sijaitseva Pasvikin laakso (Pasvikdalen) ulottuu Kirkkoniemen eteläpuolella etelässä sijaitsevalle Kolmen maan karille (Treriksrøysa). 100 kilometriä pitkässä laaksossa on laajoja mänty- ja koivumetsäalueita sekä useita suojeltuja aarniometsä- ja kosteikkoalueita. Pasvikissa on rikas ja monipuolinen kasvisto ja eläimistö, ja se tunnetaan idästä ja lännestä tulevien lajien kohtaamispaikkana. Laaksossa asuu Norjan tihein ruskeakarhukanta, ja siellä on havaittu yli 220 lintulajia. Pasvik-joki virtaa laakson läpi muodostaen Norjan ja Venäjän välisen rajan. Joki jatkuu etelään Øvre Pasvikin kansallispuiston läpi lähteeseensä, Inarijärveen Suomessa.

Miten pääset perille?

Pasvikin laaksoon pääsee helpoimmin autolla tai pyörällä. Seuraa E6-moottoritietä Hessengiin ja ota sitten reitti 885. Tämä tie vie 100 km ylös Nyrudiin ohittaen maatiloja ja pieniä kyliä matkan varrella. Majoituspaikkoja on Svanhovdissa, Melkefossissa ja Vaggetemissa.

Lisää Kirkkoniemen alueesta

Näätämö & Neiden

Neiden on kiehtova pieni kylä lähellä Suomen rajaa noin 40 km Kirkkoniemestä länteen. Neidenin asukkaiden historia ja alkuperä ovat Skoltesamista. Neiden, joka sijaitsee Neidenjoen varrella, koostuu kahdesta kylästä: Neidenistä Norjan puolella ja Näätämöstä Suomen puolella.

Miten pääset perille?

Neiden sijaitsee E6-tien varrella.
Seuraa E6-tietä kohti Tanaa 40 km Kirkkoniemestä.

Grense Jakobselv

Grense Jakobselv on vehreä laakso 60 km Kirkkoniemestä itään. Joessa kulkee itäraja ja matkalla sinne ajetaan Norjan vanhimman vuorimuodostelman ohi. Tämä on suosittu matkailukohde kesäkuukausina, ja se on täydellinen paikka kokea arktinen kesä.

Miten pääset perille?

Seuraa Kirkkoniemestä E6-tietä Hessengiin. Seuraa liikenneympyrässä tietä kohti Venäjää E105. Käänny Storskogin kohdalla vasemmalle ja seuraa tietä 886 Grense Jakobselviin. Tie on viitoitettu kokonaan Hessengistä.
Tie on suljettu talveksi Vintervollenistä (30 km ennen Grense Jakobselviä) loka-toukokuussa. Talvella tie on käytettävissä vain moottorikelkalla.

Varanger

Kaukana pohjoisessa ja niin kauas itään kuin Norjassa voi mennä, siellä missä taivas kohtaa meren, sijaitsee Varanger, joka kylpee keskiyön auringossa ja talven revontulissa. Täällä villi maisema muodostuu lintujen pesimäkallioiden, kalastajakylien ja jylhien kalliokärkien halki maailman ääriin saakka.

Luonto tarjoaa kaloja kuhisevia jokia, lumen peittämiä tasankoja, eksoottisia kuningasrapuja, keväällä pesiviä lintuja, hyppiviä lohia, kiiltävää merta ja tanssivia revontulia. Ihmiset ja perinteet tekevät Varangerista arktisen yhteisöjen ja kulttuurien sulatusuunin. Varanger on erilainen kokemus. Maisemat ja asutukset, valo, värit, korkea taivas ja laaja horisontti, jännittävät aktiviteetit – ja tietenkin paikalliset ihmiset.

Miten pääset perille?

Varangeriin voi ajaa koko matkan, tulitpa sitten autolla, matkailuautolla tai moottoripyörällä. Eurooppalainen tie E6 kulkee alueen läpi ja päättyy Kirkkoniemeen.

Kaikki tiet ovat avoinna ympäri vuoden, mutta jotkin solat saattavat sulkea tiet lyhyiksi ajoiksi talvella.

Vieraile ainakin näissä kohteissa Kirkkoniemen matkailualueella

Rajaseutumuseo Kirkkoniemessä

160,000 sotilasta, 10,000 siviiliä, 1000 ilmaiskuvaroitusta ja 328 ilmaiskua. Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat on selitetty ja esitetty, kuten ihmiset ovat ne kokeneet Rajaseutumuseossa Kirkkoniemessä.

Vesiputous “Skoltefossen” in Neidenissä

Skoltefossen sijaitsee keskellä kylää. Tie E6 ylittää Neidenelvan. Pysäköi sillan luona ja mene Skoltfossenin luo, joka virtaa suoraan sillan alta. Jos olet onnekas, voit nähdä lohia matkallaan kohti ylävirtaa (kesä-elokuussa).

Neidenin koltansaamelainen museo

Museon pysyvä näyttely The Skolt Sámi Land on historiallinen matka. Se koostuu 300 esineestä, jotka ovat esillä 200 neliömetrin alueella. Näyttelyalue on jaettu kolmeen huoneeseen: Ihmiset, maa ja maailma. Jokainen huone tarjoaa erilaisen näkökulman ja näkemyksen, ja yhdessä ne pyrkivät kertomaan kolttien monitahoisesta historiasta.

Pyhän Yrjön kappeli Neidenissä

​Perinteen mukaan munkki Trifon rakennutti kappelit Pasvikin ja Neiden Siidaan vuonna 1565. Neidenin nykyinen rakennus on saanut nimekseen Pyhän Yrjön kappeli, ja se on luultavasti muutama sata vuotta vanha. Kappelin sisällä on alttaritaulu, alttari ja useita ikoneita.

Svanhovd in Pasvikin laaksossa

Pasvikin laaksossa sijaitseva suosittu kohde ainutlaatuisia elämyksiä varten. Täältä löydät Øvre Pasvikin kansallispuiston vierailijakeskuksen, kasvitieteellisen puutarhan ja konferenssikeskuksen.
Vierailijakeskuksessa on näyttely Pasvikin laakson ainutlaatuisesta ympäristöstä, kulttuurista ja historiasta, ja siellä voi oppia lisää kansallispuiston metsästä ja täällä elävistä erikoisimmista lintu- ja eläinlajeista.

Height 96, rajaseurantatorni

Jos jatkat 6 km Svanvikista etelään tietä 885 pitkin, näet vanhan rajantarkkailutornin pienellä kukkulalla tien varrella. Tämän tornin huipulta on hyvät näkymät Pasvikdaleniin. Tornissa on minikahvila, jossa myydään matkamuistoja kesäkuukausina.

Øvre Pasvikin kansallispuisto

Puistossa on Norjan pohjoisin aarniometsä, ja kansallispuisto on vanhojen metsien ja vesistöjen mosaiikki. Alue sijaitsee Siperian taigan luoteiskulmassa. Täällä on itäisiä lajeja, joita ei esiinny muualla maassa. Kävelyretki Treriksrøysaan ja Ellenvanskoiaan on suosittu. Lisätietoja saat kansallispuiston vierailijakeskuksesta.

Jäämeren hiekkaranta

Kun tie päättyy, löydät parkkipaikan ja uskomattoman hienot näkymät Barentsinmerelle. Jos sää on selkeä, voit katsella Varangin niemimaalle. Keskiyön aurinko näkyy täällä illalla, joten suosittelemme tätä iltaretkeksi tai yön yli kestäväksi retkeksi. Jos olet todella onnekas, voit nähdä belugavalaita. Sinulle taataan upea luontokokemus villieläimien ja monien eri lintulajien ympäröimänä. Uinti Jäämeressä on pakko kokea, vaikka vesi on harvoin yli 10 ℃.