68°50'44.5"N 28°18'54.2"E

Nellim

Kolmen kulttuurin kohtauspaikka

Nellim

Nellimiä asuttivat alkujaan inarinsaamelaiset ja 1920- ja 1930-luvuilla he saivat seuraa suomalaisista savottatyöläisistä ja Petsamon kolttasaamelaisista. Nykyisin eläväisessä erämaakylässä asuu n. 170 asukasta. Nellimin kylä on lähellä Venäjän rajaa noin 40 kilometrin päässä Ivalosta. Inarijärvelle pääsee Nellimistä aivan kylän keskustasta veneellä tai talvisin kelkkaillen.

Matkailijan tärpit Nellimiin

  • Kolmen kulttuurin kohtaamispaikka
  • Monipuolinen hotelli, jossa majoitusta tarjolla huoneissa, mökeissä, huoneistoissa ja revontulimajoituksessa
  • Suosituimmat nähtävyydet: Uittoränni, Rautaportin historiapolku ja Paatsjoki
  • Kesällä Nellimissä voi mm. vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa ja kalastaa
  • Syksyllä Nellimissä voi mm. Vaeltaa, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. poroajelut, huskysafarit, kelkkasafarit, lumikenkäily ja hiihto

Paikallisia nähtävyyksiä

Uittiränni flume

Uittoränni

Nellimin seudulla on ollut suuria savottoja 1930-luvulla ja heti sodan jälkeen. Atif-metsäyhtiö rakennutti 1929 Keskimöjärven uittorännin matalien koskiosuuksien yli Nellimjärvelle, josta puut jatkoivat matkaansa Inarinjärvelle ja Paatsjokea myöten Jäämeren rannalla Norjan Elvenissä sijainneelle sahalle. Uittoränni on 304 metriä pitkä ja sitä pääsee hämmästelemään ihan vierestä tai ylempää sillalta, jonne johtaa polku.
Entisöity uittoränni sopii koko perheen päiväretkikohteeksi. Perille pääsee autolla tai kävellen Paksuvuonosta merkittyä polkua pitkin. Paikalla on laavu tulistelua ja omien eväiden nauttimista varten. Parkkipaikalta matkaa uittorännille tulee 400 metriä ja maasto on helppokulkuinen. Uittoränniltä on vain 50 metrin matka rantaan, josta avautuvat upeat maisemat.

Nellim Orthodox Church

Nellimin ortodoksinen kirkko

Nellimin ortodoksinen kirkko on pyhitetty pyhälle kolminaisuudelle ja Trifon Petsamolaiselle.
Kirkko on rakennettu vuonna 1987 alkujaan rukoushuoneeksi, ja vuotta myöhemmin metropoliitta Leo vihki sen kirkoksi. Kirkon on suunnitellut Seppo Latvala. Suunnittelussa on käytetty esikuvana Petsamon yläluostarin kirkon vanhaa osaa. Kirkko lukeutuu niin sanottuihin jälleenrakennuskirkkoihin ja sitä käytetään myös ekumeenisten toimitusten pitopaikkana.

resting on a hiking trip

Tsarmitunturin erämaa-alue

Tsarmitunturin erämaa-alue on pienehkö tunturierämaa Venäjän rajan sekä Ivalosta lähtevien Nellimintien ja Raja-Joosepintien välissä. Erämaan sydämen muodostavat Tsarmitunturin ylänkö ja Akalauttapää, joita erottaa toisistaan syvä Pahakuru. Tunturialuetta reunustavat luppoiset kuusikot ja pohjoispuolella vanhat männiköt. Alue soveltuu kokeneille kulkijoille ja metsästäjille sillä retkeilyrakenteita ei ole.

Rautaportin historiapolku

Historiapolulle pääsee Nellimin kylän jälkeen päätien varressa olevalta lähtöpaikalta. Rautaportille johtava historiapolku kertoo alueen asutuksesta sekä sota-ajan tapahtumista. Rautaportin historiapolku johtaa Paksuvuonosta myös uittorännille. Polku on helppokulkuinen, mutta rautaportin kallioseinämälle kulku on haastavampaa. Rautaportti on lahdelmassa sijaitseva n. 15 metrin korkuinen kallioseinämä ja se oli sotien aikaan (1939–1944) strategisesti tärkeä. Lahden molemmille puolille rakennettiin linnoituksia Jäämerelle johtavan tien puolustamiseksi. Alueella on vielä paljon toisen maailmansodan aikaisia rakennelmia.

Paatsjoki

Nellimin päätie kulkee kylän jälkeen aivan valtakunnan rajalla ja päällystetyn osuuden jälkeen alkaa erittäin hyvässä kunnossa oleva hiekkatie. Muutaman kilometrin päässä tie kääntyy vasemmalle Paatsjoelle. Edessä avautuu pitkä ja massiivinen silta, jonka alta virtaa verkkaaseen tahtiin upea joki, joka virtaa vapaasti valtakunnan rajan yli Venäjän puolelle.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}