68°43'55.9"N 27°30'52.9"E

Inari

Saamelaiskulttuurin sydän Inarijärven rannalla

Inari – aitoa saamelaista kulttuuria

Inari sijaitsee kauniin ja suuren Inarijärven rannalla. Inarin kirkonkylä on saamelaiskulttuurin keskus sekä eläväinen, kunnan toiseksi suurin taajama. Täältä löydät useita majoitusliikkeitä ja monipuolisia aktiviteetteja ja tapahtumia ympäri vuoden.

Palveluiden lisäksi matkaaja pääsee kosketuksiin aidon saamelaisen perinteen juuriin esimerkiksi saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa sekä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, sekä tutustumalla kiehtovaan paikalliseen käsityö- ja poronhoitokulttuuriin.

Matkailijan tärpit Inariin

  • Saamelaisuuden keskus Inarijärven rannalla
  • Monipuolinen majoitustarjonta, jossa majoitusta tarjolla huoneissa, mökeissä, huoneistoissa ja revontulimajoituksessa
  • Suosituimmat nähtävyydet: Inarijärvi, Ukonsaari, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, Otsamo -tunturi, Jäniskoski, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Inarin saamelaiskirkko, Pielpajärven erämaakirkko
  • Kesällä Inarissa voi mm. risteillä Inarijärvellä, vaeltaa, patikoida, pyöräillä, meloa ja kalastaa ja laskea koskea
  • Syksyllä Inarissa voi mm. vaeltaa, meloa, sienestää ja marjastaa, kalastaa sekä metsästää
  • Talven aktiviteetteja ovat mm. poroajelut, huskysafarit, kelkkasafarit, lumikenkäily ja hiihto
23.-24.3.2024

Porokuninkuusajot

Inarin Porokuninkuusajot ajetaan Inarissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tervetuloa Inariin jännittämään kenet kruunataan kuninkaaksi!

Read more

Paikalliset nähtävyydet

Inarijärvi

Kaunis ja karu Inarijärvi on Suomen järvistä kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin. Se on Suomen suurjärvistä kaikkein puhtain ja kirkkain. Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Barentsinmeren Varanginvuonoon. Suuressa järvessä on 3 318 saarta ja siellä on myös suuria saarettomia selkiä. Rannoilla ja saarissa on runsas autiotupien verkosto, joita hyödyntävät melojat ja muut vesillä liikkujat ja talvisaikaan hiihtäjät.

Ukonsaari Island also known as Ukko rock in Lake Inari

Ukonsaari

Ukonsaari on Inarijärven tunnetuin saari. Saari, joka tunnetaan myös nimellä Ukonkivi tai Ukko, on aiemmin toiminut saamelaisten pyhänä paikkana – seitana. Näillä jumalten palvontapaikoilla uskottiin jumalien, henkien ja haltijoiden asuvan. Tärkein jumalista oli Ukko, Äijih. Ukko-nimitys juontuu ukkosta ja jyrinää kuvaavasta sanasta.
Ukonsaarella on korkeutta noin 30 metriä, leveyttä 50 metriä ja pituutta 100 metriä.

Pielpajärvi wilderness chuch from inside

Pielpajärven erämaakirkko

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Pielpajärven erämaakirkko on rakennettu vuosina 1752-1760, ja se oli käytössä aina1800-luvun loppuun saakka. Vielä tänäkin päivänä Pielpajärven erämaakirkolla on jumalanpalvelukset pääsiäisenä ja juhannuksena. Erämaakirkko on myös suosittu hääkirkko.
Pielpajärvelle pääsee kesäisin ainoastaan kävellen tai veneellä ja talvisin hiihtäen tai moottorikelkalla. Kesäisin Inarinjärven risteilyt poikkeavat pyynnöstä ja säävarauksella Pielpavuonossa, josta on kahden kilometrin kävely kirkolle. Inarista käsin voi auton ajaa parkkipaikalle josta kävelyä kirkolle tulee noin viisi kilometriä.

Katso reittikuvaus

Otsamo tunturi

Otsamo on 418 metriä korkea tunturi Inarissa. Tunturi sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä. Otsamotunturilta laelta aukeavat hienot näkymät Inarijärvelle, Muddusjärvelle, Muotkatuntureille ja Lemmenjoelle päin.
Retkeilyreitti Otsamolle lähtee Siidaa vastapäätä. Pituutta patikointiretkellä on noin 20 kilometriä. Otsamolle pääsee myös Nuorisokeskus Vasatokasta merkittyä reittiä pitkin. Otsamotunturin laella on päivätupa, jossa retkeilijät voivat pitää taukoa.

Katso reittikuvaus
Inside of Sámi Culture Centre Sajos

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos

Inarin kirkonkylään Juutuanjoen rannalle rakennettu Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten hallinnon ja kulttuurin keskus. Sajos on kiinnostava ja vetovoimainen monikulttuurisuuden kohtaamispaikka. Sajos on myös tapahtumatalo, kongressikeskus ja kokouspaikka.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon.
Aivan Inarin kirkonkylällä sijaitseva museo tarjoaa kävijälle sekä moniaistisia elämyksiä että asiantuntevaa tietoa saamelaisesta kulttuurista ja pohjoisen arktisesta luonnosta. Saamelaismuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen saamelaisten henkistä ja aineellista kulttuuria ja esittelee sitä näyttelyissään ja julkaisuissaan.
Kesäkaudella Siidan sisätilojen näyttelytarjontaa täydentää tunnelmallinen ulkomuseoalue. Siidassa toimivat yhteistyössä Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus.

Siida Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}