Alueemme laajin ajanviettopaikka on upea arktinen luontomme ja se on auki sinulle vuoden ympäri kaikkina kahdeksana vuodenaikana.

Muistatko kesällä istuneesi tunturin laella ja laskeneesi kätesi vihreänä mattona kasvavan varvikon joukkoon? Sinua hymyilytti edessä avautuva loputon tunturimaisema, joka rauhoitti myös mieltäsi. Myöhemmin keväällä tulossa myös parhaimmat paikat piknikille kesän vaellusreissuja varten, mutta sitä ennen vahvista luontoyhteyttäsi aurinkohangilla!

Mikäli luontoyhteytesi tuntuu olevan vähän hukassa tai et oikein tiedä, mitä se termi edes tarkoittaa, niin tästä artikkelista löydät neuvoja ja vinkkejä luontoyhteyden löytämiseen ja voimistamiseen näin talviaikana.

Luonto vaikuttaa yleiseen hyvinvointiimme voimakkaasti positiivisella tavalla. Raikas ilma ja liike tuovat energiaa kehoomme ja lihaksemme vetreytyvät ja vahvistuvat talven riennoissa. Hiihto ja talvipyöräily ovat erinomaisia tapoja lähteä luontoon ja samalla urheilla. Voit itse päättää vauhdin ja matkan. Saariselän alueen laaja huollettu latuverkosto vie sinut Urho Kekkosen kansallispuistoon tuntureiden ja metsäisten kankaiden keskelle samaan tapaan kuin tekee myös kattava talvipolkujen verkosto.

Luonto laittaa sinut liikkumaan. Ihan huomaamatta kuljemme luonnossa rivakammin kuin sisätiloissa, vaikka itsessään liikkuminen tuntuu kevyemmältä. Askel kantaa tai suksi liukuu ja tuleekin käytyä pidempi reissu kuin alun perin oli ajatuksena. Kuitenkin luontoon lähtiessä on hyvä kertoa suunnitelmastaan ja reitistä varmuuden vuoksi.

Luonto lohduttaa

Kipu ja kaipaus helpottaa luonnossa. Elämässä kohtaat välttämättä haasteita, mutta kun olemme luonnon elementtien ympäröiminä, niin huomiomme kiinnittyy toisaalle. Virtaavan joen ääni, tuulen humina vihreissä mäntymetsissä ja jylhien kurujen yllä liitävä kotka ympäröi sinut vapauden tunteella, jota luonnossa on helppo kokea. Mikä parasta, luonnossa on tilaa kaikille ja kiire tuntuu vain kaukaiselta muistolta.

Luonto rauhoittaa

Luonnossa oleskelu ja luonnosta nauttiminen vähentää stressiä ja rauhoittaa henkisesti ja fyysisesti. Samaan aikaan luonto lisää positiivisia tunteita. Pohjoisimman Lapin luonnossa sydämen syke hidastuu, verenpaine laskee ja ajatukset saavat virrata vapaasti. Luonnon vaikutuksen huomaat esimerkiksi tunteesta, kun lisäät viherkasvin johonkin huoneeseen.

Luonto yhdistää

Viettämällä aikaa luonnossa yhdessä läheistesi kanssa, suhteesi heihin syvenee. Toteutat retkiä ja pidempiä vaelluksia yhdessä aina matkan suunnittelusta sen muistelemiseen vuosia myöhemmin. Teette retkillä yhdessä tulet, ruokaa tai pystytätte teltan. Opitte toisiltanne paljon uusia taitoja tai asioita toisistanne. Luonnossa vallitsee yhteisöllisyyden tunne. Huomaat tämän jo siinä, että tavatessasi toisia luonnossa liikkujia jäät vaihtamaan retkikuulumisia ja tervehditte toisianne iloisesti, tuntuu että on enemmän aikaa pysähtyä. Kaupungin kadulla samaa ei tapahdu kovinkaan usein, kaikilla on kiire eteenpäin.

Luonto palauttaa

Olitpa etätöissä alueella tai vapaa-ajan matkalla luonnossa liikkuminen parantaa mielialaa, sillä luonnollisesti voimme keskittyä luonnossa siihen, mitä siellä tapahtuu ja mitä kaikkea tunturimaisemasta löytyy. Tämä myös tarjoaa mahdollisuuden hengähdystaukoon valmistaen sinua uusiin tehtäviin. Luonto lisää tarkkaavaisuuttasi kuin itsekseen ja juuri näiden syiden takia voit tuntea akkujesi latautuvan. Tämä johtuu siitä, että luonto kiinnostaa meitä kaikkia, eikä sinun tarvitse erikseen siihen keskittyä. Luontosuhde on suoraan sidonnainen hyvinvointiisi ja siksi luonnossa oleskeluun ja ulkoiluun kannattaa panostaa vuoden ympäri.

Jätä ruutu pois välistä

Luonnonpuute tarkoittaa viettämätöntä aikaa luonnossa, joka johtuu usein ruudun edessä vietetyn ajan lisääntymisestä. Ruudun edessä istutaan töissä ja vapaa-ajalla. Vaikka digitalisaatio on erittäin hyödyllinen asia, on hyvä jättää ruutu pois itsesi ja luonnon välistä. Ikuista retki kuviksi, mutta laita luuri sen jälkeen taskuun ja kiinnitä huomiosi taas luontoon. Jo puolessa tunnissa huomaat kuinka ulkoilu vaikuttaa sinuun positiivisesti. Jaa luonnossa retkeilyn ilo opastetuilla retkillä. Oppaat ovat sinua varten kartuttamassa tietotaitoasi alueesta ja retkeilymahdollisuuksista.

Tänään satun olemaan täällä – huomenna jossakin toisessa paikassa. Minä kuljen kulkemistani, ja kun löydän hauskan paikan, pystytän telttani ja soitan huuliharppua.

Nuuskamuikkunen

News