Talvi

Mieleenpainuva talviloma Lapissa

Pohjoisen talvi on tunnetusti pitkä ja lumivarma. Loka-marraskuisen ensilumen jälkeen talvi jatkuu tunnelmallisena kaamoksena. Sydäntalven kovimmat pakkaset ovat kevättalvella jo ohi, ja aurinko lämmittää pitkälle iltaan.

Revontulet loimuavat taivaalla läpi pitkän talven. Täällä nautit raikkaasta ulkoilmasta, talvisista elämyksistä ja tutustut pohjoisen kulttuuriin ja perinteisiin.

23.-24.3.2024

Porokuninkuusajot

Inarin Porokuninkuusajot ajetaan Inarissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tervetuloa Inariin jännittämään kenet kruunataan kuninkaaksi!

Read more

Ensilumi aloittaa talvikauden

Pohjoisimpaan Lappiin saadaan ensilumi yleensä lokakuun puolella. Järvet jäätyvät ja luonto vaipuu talviseen horrokseen.

Talvikausi alkaa ensilumen myötä, ja hiihtoladut usein aukeavatkin marraskuun alussa. Vietä ensilumen lomasi monipuolisten palveluiden äärellä hiihtäen, lasketellen ja revontulia ihaillen!

Lue lisää

Kaamos maalaa maisemaa

Pohjoisen talvi jatkuu tunnelmallisena kaamoksen aikana, jolloin aurinko pysyttelee horisontin takana. Kaamos alkaa Utsjoella ja Nuorgamissa jo marraskuun puolella, etelämmässä Ivalossa ja Saariselällä joulukuussa. Tammikuun alkupuolella ensimmäiset auringonsäteet päättävät kaamoksen.

Kaamoksen aikana taivas hehkuu sinisen ja violetin sävyissä ja usein talven ihmemaa maalautuu pastellin sävyiseksi. Kaamos ei siis suinkaan ole säkkipimeää! Kaamoksen aikana revontulet leiskuvat ja lumi on pehmeää ja puhdasta.

Sydäntalvena pakkanen paukkuu

Talven ihmemaassa pakkaslukemat voivat laskea rajustikin, ja toinen nimitys keskitalvelle onkin pakkastalvi. Sydäntalveen mennessä lunta on ehtinyt kertyä jo kunnolla, joka mahdollistaa kaikki lumiset talviaktiviteetit!

Pulkkaile Suomen pisimmässä pulkkamäessä, lähde kelkkasafarille tai sivakoi hyvin hoidetuilla laduilla. Katso alta kaikki talviset aktiviteetit.

Talven aktiviteetit

Koko perheen hiihtolomat

Helmi-maaliskuussa koittavalla koko perheen lumilomalla pääsee nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja yhdessä tekemisen riemusta. Päivällä on jo mukavasti pituutta ja kaikkein kovimmat pakkaset ovat yleensä jo takanapäin.

Talvista tekemistä ja mukavia retkikohteita löytyy taatusti loman jokaiselle päivälle. Valjakkokoirien, hevosten sekä porojen kyydissä voit nauttia hiljaisesta luonnosta. Katso täältä pohjoisen parhaat talvilomavinkit lapsiperheille.

Lue lisää

Kimmeltävät keväthanget

Kevään koittaessa aurinko kimaltaa hangilla. Kevättalvi on mitä mainiointa ulkoiluaikaa: valoa ja lämpöä riittää pitkälle iltaan. Hanget ovat paksuimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa, jolloin lunta voi olla lähes metrin. Tunturissa hiihdetään vielä toukokuussakin!

Kevättalvella muuttolinnut saapuvat ja luonto herää eloon. Vuoden kierto alkaa uudelleen porojen vasonnan myötä, joka alkaa toukokuussa. Äkkiarvaamatta kevätkesä ottaa vallan ja luonto siirtyy talvesta kevään kautta kesään vauhdilla.

Lue lisää

Revontulet

Edes kerran elämässään on nähtävä revontulien näytelmä Lapin tummalla taivaalla. Täällä voit nauttia taivaan tulista koko pitkän revontulikauden ajan – läpi syksyn ja koko talven.

Koko Utsjoen ja Inarin alue sijaitsee otollisesti revontulivyöhykkeellä, joten todennäköisyys kokea revontulet on suuri. Täällä voit valita halutko katsella reposia erämaan keskellä vai mukavasti lasi-iglusta käsin.

Lue lisää

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin

Matkailualue sijaitsee saamelaisten kotiseutualueen sydämessä. Täällä pääset tutustumaan elävään saamelaiskulttuuriin paikallisten, saamelaisten matkailuyritysten avulla.

Vieraile saamelaismuseo Siidassa, kulttuurikeskus Sajoksessa ja paikallisilla porotiloilla. Täällä elävät pohjoisen perinteet.

Koe saamelaiskulttuuri

Lappi lautasellasi

Lappilaisessa keittiössä herkutellaan paikallisilla ja puhtailla raaka-aineilla. Poroa, Inarin siikaa, Jäämeren kuningasrapuja ja lähimetsien antimia – herkuttele näillä ja muilla maukkailla mauilla lomallasi!

Olitpa fine dining ravintolassa tai ulkolounaalla pilkkireissun lomassa, voit maistaa puhtaita pohjoisia makuja jokaisella aterialla.

Alueen ravintolat

Ladut ja rinteet avoinna pitkälle kevääseen

Saariselällä lasketellaan ensilumilta vappuun joka vuosi! Rinteet tarjoavat laskettavaa kahdella tunturilla, Kaunispäällä ja Iisakkipäällä, kaikentasoisille laskijoille ja lautailijoille.

Saariselällä on huollettuja latukilometrejä yli 200. Laduilla sivakoidaan yleensä loka-marraskuusta aina toukokuulle asti. Erilaisia hiihtoelämyksiä voi hakea myös latujen ulkopuolelta niin tunturisuksilla kuin vaikka liukulumikenkiä kokeillen. Saariselän talvikaudessa riittää pituutta.

Hiihto & laskettelu

Majoitu mukavasti pohjoisimmassa Lapissa

Alueen monipuolisesta majoitustarjonnasta löytyy sopiva tyyny jokaisen pään alle. Valittavanasi on täyden palvelu hotelleja, tilavia lomahuoneistoja sekä omaa rauhaa tarjoavia mökkejä. Voit myös majoittua lasikattoisessa iglussa tähtitaivaan alla, ja nauti revontulten loimusta mukavasti sisältä käsin.

Tekemistä lomallesi

Hohtavat hanget kutsuvat ulkoilemaan! Talvista tekemistä löytyy taatusti lomasi jokaiselle päivälle. Valjakkokoirien, hevosten sekä porojen kyydissä voit nauttia hiljaisesta luonnosta. Moottorikelkkailu ja pilkkiminen ovat erottamaton osa Lapin kevättalvea. Latukilometrejä on yli 200 yksistään Saariselällä, josta löydät myös Suomen pohjoisimman laskettelukeskuksen.

Uniikkeja tapahtumia

Kaukana Pohjoisessa voit kokea aitoja elämyksiä ainutlaatuisten tapahtumien muodossa. Tapahtumakalenteriin on koottu alueen ajankohtaiset tapahtumat.

reindeer racing in Inari
Porokuninkuusajot ajetaan Inarijärven jäällä maaliskuussa.

Näin saavut pohjoisimman Lapin alueelle

Pohjoisimman Lapin keväthangille pääset usealla eri tavalla, ja usein matka on elämys itsessään. Pääset Helsingistä lentäen perille hetkessä. Lentoaika Ivaloon on noin puolitoista tuntia. Pohjoiseen pääset myös autolla, sekä junalla aina Rovaniemelle asti, josta matka jatkuu huolettomasti linja-autolla.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}

Alueen matkakohteet ja kylät

Tutustu alueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Täällä koet tuntureiden taikaa, elät kultamaiden lumoa ja kosketat arktista kulttuuria. Täällä sinua odottaa aito Lappi.