Lasten kanssa talvilomalla Lapissa

Pohjoisimman Lapin alue lomalla lasten kanssa on upea mahdollisuus kokea yhdessä unohtumattomia elämyksiä ja oppia uutta.

LASTEN KANSSA ULKOILEMASSA

Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin retkeilijöille ja sopii hyvin, kun olet lomalla lasten kanssa. Kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit sopivat hyvin myös lapsiperheille ja luonnossa ensi kertaa liikkuville matkailijoille. Niillä pääsee tutustumaan luontoon teemallisten lapsille soveltuvien kohde- ja tarinataulujen avulla.

Tunturien huiputus on aina saavutus yhdessä rauhallisesti kulkien ja ympäristöä tutkien. Saariselällä Kaunispään huipulle (425m) voi kävellä tai sinne pääsee myös autolla ja kolmiomittaustornista aukeaa upeat näkymät.

Kiilopään (546m) huiputus on 1.9km suunta, mutta reitin korkeuseron takia kannattaa varata aikaa. Näköala palkitsee.

Kuva: Metsähallitus / Jaakko Posti

IVALO
Mukkavuopajan luontoreitti sijaitsee Ivalon kylän keskustan tuntumassa pääosin Vuopajan rannalla. Luontoreitti on kuljettavissa ympärivuotisesti; talvella reitti on valaistu. Reitin varrella on useita luontopolkutauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta ja kulttuurista. Reitille on useampia lähtöpisteitä; 1) Hotelli Ivaloa vastapäätä Porotiellä on merkinnät varsinaiselle reitille. 2) Petsamontien ja Ilvestien risteyksestä pääsee myös reitille 3) Petsamontie-Mukkavuopajantie-Tavihaarhantieltä pääsee reitille. Reitti on helppokulkuinen ja on suosittu mm. lenkkeilijöiden keskuudessa.

INARI
Juutuan polkua pääse kulkemaan myös lastenrattaiden kanssa ja Jäniskosken sillan yli pääsee kodalle tulistelemaan. Pielpajärven erämaakirkolle matkaa tulee 9km edestakaisin ja Otsamotunturille pääsee useampia reittejä.

RIUTULA
Riutulassa Nuorisokeskus Vasatokan pihasta Kettulenkki- koko perheen toimintarata. Kettulammen P-paikalta lastenvaunuille ja pyörätuolille soveltuvat pitkospuut tulipaikalle.

LEMMENJOKI
Lemmenjoen kansallispuistossa luontopolku, 4,5 km, alkaa Njurkulahdesta ja seurailee Lemmenjokivartta.

UTSJOKI
Ellinpolku 3,8 km. Reitin lähtöpaikka on 2 km päässä Utsjoen kirkonkylästä Tenontietä Karigasniemen suuntaan. Reitiltä avautuu näkymät lähituntureille aina Norjan Rastikaisalle asti. Reitti Tenon Aittikosken rannalle, jossa sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota. Maasto on helppokulkuista kangasmaastoa.

NAUTITAAN EVÄISTÄ AVOTULILLA 

Kansallispuiston lähiretkeilyalueella löytyy monia kota-tai laavutulipaikkoja, jonne on mukava pysähtyä lasten kanssa evästelemään. Tulenteko on sallittua vain siihen tarkoitukseen rakennetuilla paikoilla.

Tankavaara: Tankavaaran luontopolulla on puurakenteinen kotalaavu, jossa voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa avotulen ääressä.

Saariselkä:  Urho Kekkosen kansallispuiston tulipaikat. Uusi Aurora -tupa sijaitsee Aurora-reitin varrella (700 m kävelymatka reittien lähtöpisteestä talvikävelypolkua pitkin). Tuvassa on sekä avoin päivätupa, että varattava tapahtumatupa. Avoimen päivätuvan puolella paistat makkarat ja syöt eväät. Piha-alueella on kolme tulistelupaikkaa.  Muita tulistelupaikkoja näet Saariselän kesäreittikartasta tai latukartasta. 

Ivalo: Jänkkävaaran kuntoreittien yhteydessä on laavu ja puut, parkkipaikalta noin 50 metriä. 

Inarin retkeilyalue: Useita tulistelupaikkoja, joista osa on saavutettavissa helposti pienen kävelymatkan jälkeen. Esim. Jäniskosken laavulle pääsee lähelle autolla Kittiläntien varresta tai Tuulijärven reitille Tuulispää-tunturin pysäköintialueelta n. 9 km Inarin kirkonkylästä etelään, josta on vain 1.5km kävelymatka päivätuvalle ja tulipaikalle tunturijärven rantaan.

Utsjoen virkistysreitit: Karigasniemen, Utsjoen ja Nuorgamin kylien virkistys­reitit ja ­paikat palvelevat matkailijoita. Reittien varsilta löytyy useita tulistelumahdollisuuksia.

Kuva: Metsähallitus / Jaakko Posti

LUMIKENKÄILLEN LUONTOON 

Lumikenkäilyä voit harrastaa melkein missä tahansa, mutta merkittyjä reittejä löytyy Saariselältä, Kiilopäältä ja kevättalvisin myös Inarista. Lähireitit ovat muutaman kilometrin pituisia ja hyvin merkittyjä. Kevättalvisin hankikanto mahdollistaa helpon kulkemisen pitkin tunturiylänköä ja samalla pääset nauttimaan auringon lämmöstä. Monet alueen yrityksistä järjestävät opastettuja retkiä ja vuokraavat lumikenkiä. 

Kuva: Metsähallitus/Jaakko Posti

POHJOIS-LAPIN HIIHTOKAUSI HELLII HIIHTÄJÄÄ 

Saariselän keskustasta pääsee helposti lastenkin kanssa ladulle ja hiihtoretken voi tehdä tulistelemaan lähelle vaikka Kummituskämpälle tai kauemmaksi tustumaan tukkilaiselämään Laanilan Savottkahvilan näyttelyssä kuuman mehun ja munkin kera takkatulen ääressä. Huollettuja latuja on peräti 200km, joista 35km on valaistu.

Kuva: Metsähallitus/Jaakko Posti

 HAUSKA PÄIVÄ RINTEILLÄ 

Saariselkä Ski & Sport Resort on lumivarma hiihtokeskus, joka on rakennettu kahden tunturin, Kaunispään ja Iisakkipään rinteille. Rinteet sopivat kaikentasoisille laskijoille. Ski School Saariselkä antaa opetusta aloittelijoista ratalaskun harrastajiin.

SUOMEN PISIN PULKKAMÄKI 

Valaistu Aurora Pulkkamäki alkaa Kaunispää tunturin huipulta. Huipulle pääsee: 

  • Kävellen (pulkkamäki, talvikävelyreitti, Kaunispääntie) 
  • Omalla autolla (Kaunispääntie) 
  • Suksibussilla
  • Tuolihissillä (Ski Saariselkä laskettelukeskuksen ala-asema)

Ski Saariselän rinnekartasta pulkkamäki ja sen reitit ovat merkitty alkamaan numerolla 1. Pulkalla laskua voi vaihtoehtoisesti jatkaa kohti laskettelukeskuksen ala-asemaa ja tuolihissiä ja sieltä sitten tuolihissillä takaisin ylös. Pituutta laskulle kertyy huimat 1,2 km ja taidevalaistus luo upean tunnelman. Pulkkamäkeä kannattaa kokeilla myös kokeneempien mäenlaskijoiden, vaikka olisittekin lomalla lasten kanssa. 

Aurora pulkkamäki kuva:Saariselkä Ski&Sport Resort

ULKOLIIKUNTAPAIKAT 

  • Saariselkä:  Urkintien leikkipuisto ja luistelukenttä 
  • Ivalo:  Useita liekkipuistoja. Osassa puistoista on talvisin luistelumahdollisuus
  • Inari: Inarin hiihtostadionilta pääsee hiihtämään ja urheilemaan

PYÖRÄN SELÄSSÄ TUTKIMUSMATKALLE 

Maastopyöräily on alueella suosittua ympäri vuoden – myös talvella. Omaa pyörää ei tietenkään tarvitse tuoda mukanaan, sillä paikallisilta ohjelmapalveluyrityksiltä voit vuokrata maastopyöriä ja Fatbikeja ja saada samalla neuvoja reittivalinnoissa. Pyörät kannattaa varata hyvissä ajoin ennen lomaa, sillä varsinkin lasten pyöriä on rajallisesti saatavilla.

Viralliset maastopyöräreitit on merkitty Saariselkä-Kiilopää kesäreittikarttaan. Kartta on myynnissä alueen yrityksissä ja palvelupiste Kiehisessä.  

Utsjoelta löytyy satoja kilometrejä merkkaamattomia maastopyöräreittejä. Reitit löytyvät harrastajan sivustolta  tai Utsjoen ulkoilukartasta. 

Talvipyöräilyreitistöt vievät tunturiin Kuva:Sami Laitinen

TALVIKALASTUS

Pilkkimiseen ei pääsääntöisesti tarvita lupia. Pikemminkin tarvitaan tietoa hyvistä järvistä. Hienoja kevättalven kalastuskohteita ovat järvet Nellimissä, tunturijärvet Nuorgamissa ja Utsjoella. Alueemme yritykset tarjoavat pilkkiretkiä hyville kalapaikoille osana kelkkasafareita. 

VESILEIKKEJÄ 

Euroopan pohjoisin kylpylä – Holiday Club Saariselkä   Hemmottele kehoa ja mieltä kylpylän lämpimissä poreissa, vesihieronnoissa ja saunoissa. Viihtyisällä allasosastolla riittää mielenkiintoista tekemistä lomalla lasten kanssa.

Talviuinti – Suomen Latu Kiilopää Suomen Latu Kiilopäällä on mitä parhaimmat mahdollisuudet talviuintiin. Kiilopään avanto sijaitsee Kiilopurossa savusaunan vieressä. Uimassa voi käydä milloin vain: savusaunan yhteydessä olevat pukukopit ovat vapaasti käytettävissä. Tarkistathan Kiilopäältä, milloin sauna lämpiää. 

Ivalon uimahalli  Uimahalli sijaitsee Ivalon rajavartioasemalla osoitteessa Leiritie 37, Ivalo.

KÄYNTIKOHTEITA  

Sodankylän Tankavaarassa sijaitsee maailman ainoa Kansainvälinen Kultamuseo. Museota ylläpitää yksityinen Kultamuseosäätiö sr. Naapurissamme ovat Tankavaaran Kultakylä palveluineen ja UKK-puisto luontopolkuineen.

Museon perusnäyttely kertoo Lapin värikkäästä kultahistoriasta. Vaskoolinmuotoisessa Golden World -rakennuksessa on näyttelyosioita yli 20 eri maasta.

Kultamuseossa järjestetään erilaisia lapsille soveltuvia ohjelmakokonaisuuksia. Varmasti erilainen ja mieliinpainuva kokemus. Miten olisi hippubingo koko perhe kisaten!

Kuva: Tankavaaran Kultamuseo

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan pysyvät näyttelyt opastavat saamelaiskulttuuriin ja Ylä-Lapin luontoon. Näyttelyissä paljon yksityiskohtia ja löydettävää lapsillekin. Koululaisille ja nuorille saatavilla tehtäväpaketteja.

Kuva: Noora Portti

Kylätalo Giisá, Utsjoki 

Utsjoen kirkonkylän kylätalo Giisásta löytyy viihtyisä kahvila, käsityömyymälä ja kirpputori. Perheen pienimpiä varten kylätalossa on oma MLL:n paikallisyhdistyksen hoitama leikkitila. Giisá on avoinna arkisin. 

PELIHETKIÄ

Keilahalli  – Honkapolku 5, Saariselkä. 8-ratainen Saariselkä Bowling tarjoaa mukavaa hauskanpitoa keilailun merkeissä kaikenikäisille! Keilaus upeassa valaistuksessa antaa pelille vielä mahtavan lisän. Keilailun parissa viihtyy niin lapsiperheet kuin aikuisetkin. Perheen pienimmille onnistumisen riemua tuo apureunat, jotka pitävät pallon radalla ja takaavat, että keilat kaatuu.

Fresbeegolf – matkailualueella on lukuisia ratoja Kiilopäältä aina Utsjoelle saakka.

Geokätköily, suunnistus ja kätkösuunnistus tarjoavat innostavan tavan koko perheelle tutustua ympäröivään luontoon ja opetella liikkumaan ohjatusti, mutta oppien. Siksi ne sopivat erityisesti lapsille, koululaisille ja lapsiperheille. Saariselän ja Kiilopään alueella on kätkösuunnistusrata.

NÄE POHJOISEN ELÄIMIÄ 

Luonnossa kulkiessa pidä silmät avoinna ja pyri liikkumaan hiljaa. Kuukkelit tulevat usein tervehtimään kulkijaa ja niitä pidetään yleisesti metsämiehen ”kaverina”. Yleinen uskomus on, että kuukkeli on onnenlintu. Poroja asustaa alueella enemmän kuin ihmisiä ja onkin lähes mahdotonta matkustaa alueella näkemättä yhtään poroa. 

OHJATUILLA VIERAILUILLA OPIT ENEMMÄN

Ohjattu vierailu porotilalle tutustuttaa sinut paikalliseen kulttuuriin ja porotilallisten arkeen. Opit myös tärkeää tietoa poroista, arktisten alueiden selviytyjistä, ja niiden vuodenkierrosta.

© Happy Huskies Ivalossa

Tuntureiden lomassa kiitävä koiravaljakko on kokemus lomalla lasten kanssa, josta riittää muisteltavaa vielä kotonakin. Koe vauhdin hurmaa ja ihastu samalla näihin sympaattisiin, juoksemista rakastaviin huskyihin. Koiravaljakkoretkiä järjestetään muutaman tunnin retkestä pitkiin päiväretkiin, joihin voidaan liittää myös ateria luonnossa.

Ratsain pääset ammattitaitoisen oppaan ohjauksessa nauttimaan Lapin monipuolisista maastoreiteistä ja pääset lähemmäs luontoa. Ratsastusretkiä on tarjolla eri tasoisille ratsastajille, myös aloittelijoille! Talvimaisemasta pääset nauttimaan myös perinteisellä rekiretkellä.

Tutustu alueen kohteisiin

Saapuminen ja liikkuminen alueella

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}