Ensilumi

Talven ihmemaassa lumi pöllyää

Matka pohjoisimmassa Lapissa on täynnä odottamattomia kohtaamisia Lapin lumoavan kauniin luonnon ja mielenkiintoisen kulttuurin kanssa.

Saariselän alue on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Hiihdon lisäksi myös muu talviliikuntatarjonta on kehittynyt viime vuosina, ja latuverkoston rinnalla on reitistöjä niin talvipyöräilyyn, lumikenkäilyyn, kelkkailuun kuin kävelyynkin. Inarissa ja Utsjoella pääset tutustumaan aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon. Aktiivisen päivän päätteeksi voit ihailla revontulien tanssia taivaalla!

Lue lisää

Ensilumen ladut aukeavat aikaisin

Saariselän alue on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Lähes loputtomiin jatkuvat, erinomaisesti huolletut ladut ovat jo vuosikymmeniä houkutelleet niin kunto- kuin retkihiihtäjiä kotimaan lisäksi myös maailmalta. Koska hiihtokausi Saariselällä alkaa joko luonnonlumella tai tykkilumella, kauden avauspäivä riippuu sääolosuhteista. Viime vuosien aikana hiihtokausi on avattu 1.11. + / – 7 päivää.

Saariselän latukartta

Suomen pohjoisin laskettelukeskus

Saariselkä Ski & Sport Resort on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus ja palkittu hiihtokoulu. Rinteet tarjoavat laskettavaa kahdella tunturilla, Kaunispäällä ja Iisakkipäällä.

Saariselän hiihtokeskuksen rinteet tarjoavat sopivaa haasteetta kokeneempien laskijoiden lisäksi myös perheille ja aloittelijoille. Rinteiden vieressä pääsee myös helposti kokeilemaan offarilaskua. Saariselän palkitusta hiihtokoulusta saa osaavaa ohjausta monipuolisesti eri talvilajien pariin.

Saariselän laskettelukeskus

Revontulikausi parhaimmillaan

Edes kerran elämässään on nähtävä revontulien tuhansien värilieskojen näytelmä Lapin tummalla taivaalla. Revontulet ja Lappi kuuluvat yhteen, ja pohjoisimmassa Lapissa voitkin nauttia taivaan tulista koko pitkän revontulikauden ajan.

Koko Utsjoen ja Inarin alue sijaitsee otollisesti revontulivyöhykkeellä, joten todennäköisyys kokea revontulet on suuri. Vuoden kierrossa on kaksi ajankohtaa, jolloin maapallon asento on erityisen otollisessa asennossa revontulien osumiselle maan magneettikentään. Toinen aika niistä on alkutalvesta lokakuusta-marraskuun loppuun.

Lue lisää

Talviset aktiviteetit

Koe talven riemu laduilla, pulkkamäessä, kansallispuistossa tai läskipyörän kyydissä. Perinteisten talvitouhujen lisäksi voit viettää ikimuistoisen päivän huskyjen, porojen tai hevosten parissa.

Laskettele Saariselällä, lähde kelkkasafarille tai hiljenny nauttimaan luonnon rauhasta nuotion äärelle. Aktiivisen talvipäivän päätteeksi voit ihailla revontulien tanssia taivaalla!

Katso talviaktiviteetit

Lumikenkäile lähireiteillä

Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä ja kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit ovat kuljettavissa lumikengillä sekä lumitilanteesta riippuen joskus myös jalkaisin.

Monet alueen yrityksistä järjestävät opastettuja lumikenkäretkiä ja vuokraavat lumikenkiä. Saariselän luontopolut toimivat lumikenkäreitteinä ja Aurorapolkua ylläpidetään läpi talven kävelijöille.

Lisää lumikenkäilystä

Pulkkaile Suomen pisimmässä pulkkamäessä

Retki alkaa tuolihissimatkalla Kaunispään huipulle, josta Saariselän kylän valot avautuvat kimmeltäen silmiesi eteen. Pulkkamäki on valaistu maailmalla palkitun, upean revontuliaiheisen valotaiteen keinoin. Seuraa vain renvontulia, jotka ohjaavat sinut takaisin laaksoon.

Voit kokea revontulipulkkailun joko opastettuna retkenä tai ilman opasta WinterPark-lipulla.

Suomen pisin pulkkamäki

Lomaile aidon saamelaiskulttuurin keskellä

Tutustu saamelaiskulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon pohjoisimman Lapin alueella. Suomen saamelaisuuden keskuksessa, Inarissa, sijaitsevat mm. Saamelaiskäräjät, Saamelaismuseo Siida sekä Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Utsjoella olet Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa.

Pohjoisimman Lapin matkailualue sijaitsee saamelaisten kotiseutualueen sydämessä. Täällä pääset tutustumaan elävään saamelaiskulttuuriin paikallisten, saamelaisten matkailuyritysten avulla.

Saamelainen kulttuuri

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}