Suomi on sitoutunut maailmanlaajuisiin kestävän kehityksen tavoitteisiin ja on jatkuvasti sijoittunut ykköseksi kansainvälisessä kestävän kehityksen vertailussa. Visit Finland on asettanut tavoitteekseen, että Suomi on maailman johtava kestävän kehityksen matkakohde ja tietoisille matkailijoille ykkösvalinta. Tutkimusten mukaan vastuullisesti toimivien yritysten asiakastyytyväisyys ja koettu laatutaso ovat korkeammat. Yritykset saavat myös merkittäviä kustannussäästöjä energiansäästöjen kautta.

Lapin pohjoisen alueen moninainen luonto ja rikas kulttuuri ovat iso osa alueen vetovoimaa ja muodostavat paikallisen matkailuelinkeinon kulmakivet. Luontolähtöiset matkailupalvelut edellyttävät vahvaa ympäristö- ja sosiokulttuuristen vaikutusten hallintaa ja resursseista huolehtimista: vastuullista toimintaa luontoa ja kulttuuriympäristöä vahingoittamatta.

Pohjoisimman Lapin road trip -matkailijan valinnat ovat tärkeitä. Tavoitteenamme on lisätä ympärivuotista matkailua kohteisiimme. Suosimme mieluummin pidempiä kuin lyhyempiä oleskeluja. Kaikki pohjoisimman road tripin varrella olevat kohteet ovat saavutettavissa autolla melko lyhyellä matkalla ilman ylimääräisiä lentoja.

Kestävämpi matkailu alkaa hiilineutraalilta lentoasemalta

Finnair flight in Ivalo airport

Hiilineutraaliuden lisäksi Ivalon lentoasemalle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Ivalon lentoasema on siirtynyt käyttämään uusiutuvaa moottoripolttoöljyä lentoaseman koneissa ja käyttää uusiutuvaa dieseliä ajoneuvoissa. Ivalon lentoasema käyttää myös täysin uusiutuvaa bioenergiaa lämpölaitoksissaan ja uusiutuvaa polttoöljyä varapolttoaineena. Myös lentoasemille toimitettu kaukolämpö perustuu biopolttoaineisiin.

Kestävää liikkumista kansallispuistoissa

Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Se on myös yksi alueen kohteista, joilla on kestävän matkailun merkki. Kansallispuistoihin mentäessä on tärkeää tutustua vierailijoille tarkoitettuun etikettiin, joka sisältää leiriytymiseen, nuotion tekoon ja alueella liikkumiseen liittyviä sääntöjä. Luonnonsuojelullisista syistä kansallispuistoissa sovelletaan rajoitettuja jokaisenoikeuksia.

 

Pohjois-Lapin yritykset osallistuvat Kestävän matkailun kansalliseen ohjelmaan

Lapland North Destinations on mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Jotta aluetason merkin voi saada, yli puolet sen jäsenyrityksistä on liityttävä ohjelmaan ja täytettävä siinä asetetut tavoitteet.

Monet pohjoisimmassa Lapissa sijaitsevista yrityksistä ovat jo ottaneet toiminnassaan huomioon taloudelliseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja ekologiseen kestävyyteen liittyvät asiat. Tällä hetkellä alueella on yhteensä 14 sertifioitua organisaatiota. Kaikilla tässä tekstissä mainituilla paikallisilla yrityksillä on Sustainable Travel Finland -merkki. Monilla muilla on Green Key -merkki ja ne ovat myös Sustainable Travel -merkkipolulla.

Ympäristön kestävyyden edistäminen

Mitä on ympäristön kannalta kestävä matkustaminen? Pohjois-Lapissa on paikallisia yrityksiä, kuten Suomen Latu Kiilopää, Lapland hotels Riekonlinna tai Visit Inari, jotka pyrkivät vähentämään veden- ja energiankulutusta, seuraavat sitä säännöllisesti ja toteuttavat toimenpiteitä sen saavuttamiseksi. On yrityksiä, kuten Nuorgamin lomakeskus, jotka kierrättävät mahdollisimman tehokkaasti ja minimoivat syntyvän jätteen määrän. Nuoriso- ja lomakeskus Vasatokka minimoi ruokajätteen, ja heidän kompostorissaan biojäte muuttuu mullaksi, jota hyödynnetään jälleen istutuksissa.

Kun ajattelee kestävää matkailua, ensimmäisenä tulee yleensä mieleen ympäristöystävälliset ekologiset käytännöt. Useimmat meistä osaavat nimetä ainakin joitakin ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Esimerkiksi meidän alueellamme on yrityksiä, kuten Luontoloma tai AT Nature, jotka käyttävät kertakäyttöisten sijaan vain ekologisia astioita. Nuorgamin lomakeskus on varustanut moottorikelkkansa vähäpäästöisillä nelitahtimoottoreilla: tehoa ja nopeutta rajoitetaan käyttämällä ECO-tilaa.

Ymmärrämme, että paikallisten tuotteiden ja raaka-aineiden käyttö on ekologisesti kestävämpää kuin niiden tuominen ulkomailta. Esimerkiksi Visit Inari ja Holiday Village Valle käyttävät ruokapalveluissaan mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita, kuten poronlihaa, hirvenlihaa, kalaa, sieniä ja marjoja.

Mutta kun puhutaan kestävästä matkailusta, sekä taloudellinen että sosiaalinen kestävyys ja perinteiden säilyttäminen ovat vähintään yhtä tärkeitä.

Sosio-kulttuurinen kestävyys

Mitä sosiaalinen kestävyys on asiakkaiden näkökulmasta? Esimerkiksi AT Nature on sitoutunut kohtelemaan kaikkia vieraita tasapuolisesti ja heidän yksilöllisyyttään kunnioittaen. AT Nature on LGBTQ-ystävällisen We Speak Gay -yhteisön jäsen. On yrityksiä, kuten Luontoloma, joille asiakkaiden turvallisuus on toiminnan kulmakivi: he ottavat toimintaan mukaan vain pieniä ryhmiä edistääkseen asiakastyytyväisyyttä ja turvallisuutta.

Sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys on paikallisyhteisölle tärkeää. Yritykset, jotka tekevät yhteistyötä muiden paikallisten yritysten ja alihankkijoiden kanssa aina kun mahdollista, edistävät paikallista kulttuuria ja elämäntapaa. Esimerkiksi paikallinen puuseppä on valmistanut Jávri-lodgeen pöydät ja hyllyt. Jávri käyttää paikallisia oppaita ja tekee yhteistyötä vain sellaisten yritysten kanssa, jotka huolehtivat eläinten (huskyjen ja porojen) hyvinvoinnista.

Kestävät organisaatiot kannustavat asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan kestävämpiin valintoihin. On yrityksiä, jotka tarjoavat aktiviteetteja ja elämyksiä, jotka tapahtuvat luonnossa ja joiden voimanlähteenä ovat jokaisen vieraan omat lihakset ja kehon paino. Suomen Latu Kiilopään kesäaktiviteetit tapahtuvat vain merkityillä reiteillä luontoa säästäen. Nuorgamin lomakeskus kannustaa vieraita noudattamaan merkittyjä reittejä ja opastaa heitä kunnioittamaan luontoa Retkeilyetikettiohjeiden mukaisesti. Nuoriso- ja Lomakeskus Vasatokka korostavat kestävien valintojen tekoja ja panostavat ympäristökasvatuksen sisältöön osana ohjelmiaan.

Vastuullisuus työnantajana on toinen kestävän ja yhteiskuntavastuullisen yrityksen keskeinen elementti. On yrityksiä, kuten esimerkiksi Lapland Hotels ja Visit Inari, jotka toteavat, että sitoutunut, motivoitunut, tavoitteellinen ja tyytyväinen henkilöstö on avainasemassa. He panostavat hyvään johtamiseen ja toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on edistää sitoutumista toimintakulttuuriin. Ympärivuotisen toiminnan edistämisen avulla ne voivat luoda pitkällä aikavälillä pysyviä työpaikkoja, jotka edistävät alueen verotuloja ja hyvinvointia.

Pohjois-Lapin alueella saamelaiskulttuuriin perustuvia ohjelmapalveluja tarjoavat vain saamelaistaustaiset yrittäjät ja perheet. Kulttuurisen kestävyyden turvaamiseksi Suomen Saamelaiskäräjät on julkaissut saamelaisalueen matkailua koskevat eettiset ohjeet.

Utsjoella sijaitsevassa Holiday Village Valle -hotellissa matkailijat voivat kokea aitoa saamelaiskulttuuria erityisesti ravintolan väreissä ja sisustuksessa sekä ruokalistassa. Holiday Village Valle suosii paikallisia raaka-ainetoimittajia ja yhteistyökumppaneita.

Tehdään yhdessä matkustamisesta kestävämpää.

Valitse viisaasti: Tutustu yrityksiin, joilla on Sustainable Travel Finland -merkki tai jotka ovat kestävän matkailun polulla Pohjois-Lapin alueella.

Sustainable Travel Finland merkin saaneet yritykset

News