Pyöräilyreitit

Täältä löydät pohjoisimman Lapin alueen maastopyöräilyreitit helposti olitpa sitten huiputtamassa tuntureita tai polkemassa metsän siimeksessä.

Kesä- ja syysreitit

outdooractive This website uses technology and content from the Outdooractive Platform.

Kesän reitit vievät upeisiin tunturimaisemiin Urho Kekkosen kansallispuistoon!

Saariselän reittivinkit

1. Kaunispään reitti 6 km

6 km, 0,5 – 1 h

Helppo – Vaativa.

Kiertosuuntasuositus: Myötä- tai vastapäivään

 

Kaunispään reitiltä on hyvä aloittaa tutustuminen Saariselän maisemiin ja maastoihin. Reitti on teknisesti pääosin erittäin helppo, mutta korkeusero (yli 150 m) ja jyrkät pyörätieosuudet saavat varmasti hien pintaan kokeneemmallekin pyöräilijälle. Sähköavusteisella pyörällä hien määrää voi toki säätää. Nousu palkitaan, sillä Kaunispään huipulta avautuvat huikeat näkymät jokaiseen ilmansuuntaan.

GPX – jälki
MTB Saariselkä

2. Moitakuru 27 km

Moitakuru

27 km (13 km)

2 – 4 h

Helppo – Keskivaativa

Kiertosuuntasuositus: Myötäpäivään

Moitakurun reitti on hyvä valinta aloittelevalle maastopyöräilijälle, sähköllä tai ilman. Reitin varrella on kolme taukopaikkaa, joissa jokaisessa on tulentekomahdollisuus. Reitti käy aluksi Kaunispään huipulla, laskee huikeaa reittiä alas Palo-ojalle, nousee taas lähes Palopään huipulle ja mutkittelee Moitakurun päivätuvalta Luttotuvan kautta Luttojoen vartta takaisin Saariselälle. Palo-ojalta voi oikaista helposti paluureitille, jolloin reitti lyhenee noin puoleen.

GPX-jälki
Prospector's mine

3. Iisakkipää panoraama 13km

Iisakkipää panoraama

11 (13) km

1,5 – 2 h

Helppo – Keskivaativa

Kiertosuuntasuositus: Myötäpäivään

Iisakkipää panoraama on vaikeustasoltaan helppo – keskivaativa. Alun nousu Aurorakurun kautta Iisakkipään ja Vahtamapään kylkeen on paikoin vaativa, mutta maisemat palkitsevat! Vahtamapään kivikkoisen laskun jälkeen reitin loppuosuus on sorastettua baanaa. Takaisin Saariselälle voi rullailla kevyehkösti helppoa uraa pitkin. Reitin varrelta on mahdollista käydä noin kilometrin mittainen pisto Iisakkipään huipulle (2 km edestakaisin).

GPX-jälki

4. Vellinsärpimä 31km

Vellinsärpimä

31 km

3 – 5 h

Vaativa

Kiertosuuntasuositus: Vastapäivään

Vellinsärpimän kierros koostuu pitkälti ihka oikeista lajinomaisista maastopyöräilyreiteistä. Matkan varrelle osuu myös useita taukopaikkoja. Pitkä polkuosuus Taajoslaavun ja Vellinsärpimän päivätuvan välillä tarjoaa haastetta kokeneillekin maastopyöräilijöille. Reitin voi kiertää kummin päin vain, mutta suosittelemme kiertämään sen vastapäivään. Näin suurimmat nousut tulevat reitin alkupuolelle ja lopun voi ottaa hieman rennommin.

GPX-jälki

5. Rumakuru Gravel 25km

Rumakuru Gravel

25 km

3 – 5 h

Helppo – Vaativa

Kiertosuuntasuositus: Myötäpäivään

Reitti on kokonaan sorastettua 2-4 metriä leveää uraa, joten teknisyydeltään reitti on pääosin helppoa ja nautinnollista. Kiilopään ja Luulammen välinen huikeat maisemat tarjoava tunturiylitys tekee kuitenkin reitistä jo nousumetrien puolesta vaativan ja nousu Luulammelta kohti Kiilopäätä on alkuosastaan erittäin jyrkkä! Matkalla piipahdetaan myös upealla Rumakurulla sekä kiintoisan Prospektorin kaivoksen luona.

GPX-jälki

6. Rautulampi 24km

Rautulampi

24 (22) km

3 – 5 h

Vaativa – Erittäin vaativa

Kiertosuuntasuositus: Vastapäivään

Rautulammen reitti on UKK-puiston klassikkoreitti, jonka varrella on alueen huikeimmat maisemat ja reilusti korkeuseroja. Erämaisessa maastossa kulkeva reitti kiertää Kiilopään ja Niilanpään ympäri ja sopii kokeneelle maastopyöräilijälle. Kivikkoinen tunturialue, sekä vaikeatkin nousut ja laskut tekevät reitistä erittäin vaativan. Reitille lähtiessä kannattaa huomioida, että tunturien takana on katvealueita puhelimen kuuluvuudessa.

GPX-jälki
Mountain biking in Saariselkä

7. Sivakkaoja 22km

Sivakkaoja

22 (15) km

2 – 3 h

Helppo – Keskivaativa

Kiertosuuntasuositus: Myötäpäivään

Sivakkaojan kierto on helppo-keskivaativa lähireitti Kiilopään, Muotkan ja Kakslauttasen ympäristössä. Reitin varrella on Niilanpään päivätupa ja pistona voi käydä myös Sivakkaojan laavulla tulistelemassa. Reitillä saa myös ensikosketuksen avotunturimaisemiin ilman, että tarvitsee kiivetä kauhean korkealle kivisiä uria pitkin.

lyhyempi reitti:  GPX-jälki

Pidempi reitti: GPX-jälki

9. Kulmakuru 30km

Kulmakuru

30 km

4 – 6 h

Vaativa – Erittäin vaativa

Kiertosuuntasuositus: Vastapäivään
Huomioitavaa: Reittiä ei ole merkitty maastoon ja se on luonteeltaan luonnontilainen erämaareitti. Matkalla on useita joen ja vesistöjen ylityksiä ilman siltoja ja sen varrelta saattaa löytyä luonnon luomia yllätyksiä kuten kaatuneita puita. Erämaisuudesta ja raskaudesta huolimatta Kulmakurun reitti on kokeneelle maastopyöräilijälle unelmien täyttymys.

 

Kulmakurun reitti on omalla tavallaan upein reitti mitä Saariselän alueelta löytyy. Reitti on myös kokonaisuutena erittäin vaativa ja raskas, sekä pitää sisällään vain yhden virallisen taukopaikan. Reitin varrella on useita kuuluvuuspuutteita mobiiliverkossa, eikä reittiä pääosin ole merkitty maastoon. Matkalla ylitetään leveä Tolosjoki kahlaten kaksi kertaa. Näistä syistä suosittelemme reittiä vain erittäin kokeneille maastopyöräilijöille ja mieluiten aina vähintään kahden hengen ryhmissä.

GPX-jälki

Talvipyöräilyreitit

Tiesitkö, että mainioiden kesämaastopyörämahdollisuuksien lisäksi Saariselkä on yksi Suomen parhaista talvipyöräilykohteista? Saariselältä Kiilopäälle ja Kakslauttaseen ulottuvat polut tarjoavat pyöräilijälle elämyksiä, joita on hieno muistella myöhemminkin. Osa reiteistä kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa, jossa avotuntureiden ja arktisten havumetsien sävyttämät maisemat sekä polkuverkoston monipuolisuus hakevat vertaistaan. Jos et ole vielä testannut tätä hauskaa talvilajia tai haet ideoita retken suunnitteluun, löydät täältä kattavan tietopaketin alueen poluista palveluineen.

Talvipyöräilyreitit on merkitty maastoon sinisin aurauskepein. Saariselän alueella kaikki talvireitit on monikäyttöreittejä, joilla voi liikkua pyörällä, lumikengillä, kävellen tai polkujuosten. Kiilopään alueella, Laanilasta etelään, löytyy myös pelkästään pyöräilijöille tarkoitettuja reittejä. Huomioi, että ladut ja moottorikelkkareitit ovat pyöräilijöiltä kiellettyjä turvallisuussyistä.

Saariselän ja Kiilopään talvireittien tekijät kirjoittivat neljä reittisuositusta alueen parhaista talvipoluista, joista voit valita sinulle sopivat retkireitit. Jokaisen kuvauksen yhteydessä on linkki Trailmap.fi -palvelun karttaan GPS-jäljellä. Katso haluamasi reitti Trailmap.fi -palvelusta (voi ladata hetken ennen kuin reitti näkyy). Voit seurata reittiä polkiessasi asettamalla puhelimesi paikannuksen (GPS) päälle ja sallimalla paikannuksen selaimessa.

GPS-jäljen voi ladata sovellukseen Trailmap.fi-palvelusta klikkaamalla latausikonia ja ”Tallenna GPX”

Helppo Kievarin talvipolku

Lähtöpaikka: Saariselän palvelupiste Kiehinen (68° 25.2790′, 27° 25.6183′)
Matka: 8km
Kesto: 2h rennosti polkien, 1h vauhdikkaasti kirittäen
Vaativuus: helppo, soveltuu hyvin aloitteleville talvipyöräilijöille

GPS – jälki

Keskivaativa Saariselän kierros

Lähtöpaikka: Saariselän palvelupiste Kiehinen (68° 25.2790′, 27° 25.6183′)
Matka: 20km
Kesto: Rennosti nautiskellen 3 tuntia, vauhtikuski saattaa ehtiä 2 tunnissa
Vaativuus: keskivaativa, korkeuserot ja pituus lisäävät reitin haastavuutta.

GPS – jälki

Tutustu ja varaa suoraan netistä

Pyörävuokraus ja ohjatut retket

Alueelta löytyy tällä hetkellä lähes 300 pyörää vuokrattavaksi. Usea toimija alueella tarjoaa myös ohjattuja retkiä pyörillä niin kesällä kuin talvella. Valikoimasta löytyy mm. sähköavusteisia pyöriä ja lasten pyöriä.

Pyöräilypalveluihin

KIILOPÄÄN REITTIVINKIT

Reitit alkavat Suomen Latu Kiilopään vuokraamon edestä. Reitit on merkitty maastoon sinisillä aurauskepeillä. Risteyksissä on opastekyltit etäisyysmerkinnöillä, sekä risteysnumerot, jotka löytyvät myös reittikuvauksista. Reittien lähtöpisteessä Kiilopäällä palvelee hotelli, vuokraamo, ravintola ja savusauna. Kiilopään vuokraamolla on aukioloaikojen puitteissa toimiva sähköpyörien latauspiste. Sieltä saat myös apua teknisiin ongelmiin.

Helppo Kurujen kierros

Lähtö: Suomen Latu Kiilopään vuokraamon edestä
Matka: 6,2 km
Vaativuusluokka: Tekninen ja fyysinen vaativuus helppo. Vauhtia lisäämällä kiinnostava reitti myös kokeneille pyöräilijöille.
Ajoaika: Rennolla retkeilymeiningillä 1,5 tuntia ja reippaalla vauhdilla 30 minuuttia
Taukopaikat: Sivakkaojan laavu. 68° 19.835’ 27° 25.620’
Laavulla puuhuolto ja kuivakäymälä.

GPS – jälki

Keskivaativa tunturireitti

Lähtö: Suomen Latu Kiilopään vuokraamon edestä.
Matka:16,9 km
Vaativuusluokka: Fyysinen ja tekninen vaativuus keskivaativa – vaativa riippuen reitin kunnosta ja sääolosuhteista.
Ajoaika: Rennolla retkeilymeiningillä ja/tai pehmeällä kelillä 3-4 tuntia, reippaalla vauhdilla hyväkuntoisella reitillä 1-1,5 tuntia
Taukopaikat: Savottakahvila 6,7km 68° 23.465’, 27° 23.979’ Rönkönlammen kota 11km 68°21.710, 27°23.133’
Kodalla kuivakäymälä ja puuhuolto.

GPS – jälki

TALVIPYÖRÄILYN ETIKETTI

Talvipyöräilyssä korostuu erityisen paljon muiden huomioon ottaminen, oikean kaluston käyttö, sekä maltti ajaa vain silloin kun reitin kunto sen sallii. Reiteillä on paljon käyttäjiä ja reitit ovat julkisella alueella. Tästä johtuen reiteillä liikkuu muitakin ulkoilijoita kun pyöräilijöitä. Reitit ovat myöskin verrattain kapeita, jolloin kuljettajien on pidettävä huolta sopivasta vauhdista ja mahdollisuudesta hidastaa, mahdollisesti pysähtyä ja ohittaa vastaantulevat pyöräilijät tai muut reittien käyttäjät hallitusti ja hyvän tavan mukaisesti. Reitit ylittävät myös mm. hiihtolatuja ja moottorikelkkauria, joiden kohdalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta!

Reitin kunnon arvioiminen ja tarkkailu on muiden kuskien huomioimisessa keskeinen tekijä! Yksi kuljettaja reitillä väärällä kalustolla väärään aikaan voi tuhota reitin niin huonoon kuntoon, että sillä ajaminen on kokeneillekin kuskeille erittäin haastavaa ja aloittelijoille mahdotonta. Reitti kunnostetaan paikallisten yrittäjien toimesta erittäin rajallisilla resursseilla. Toivommekin etenkin näinä poikkeuksellisina aikoina malttia ja kunnioitusta reittityötä kohtaan. Alla vinkit, jolla voit pitää huolen, että reitti pysyy kunnossa myös sinun jälkeesi.

  1. Älä aja jos uppoat! Mikäli renkaasi uppoavat reitin pinnan läpi vähänkin, reitti ei ole vielä riittävän kova ajettavaksi. Mikäli reittiä ajetaan pehmeänä muodostuu reitin keskelle hyvin nopeasti ura, jossa on erittäin vaikeaa ajaa ja se syvenee hyvin nopeasti muiden kuskien kaatuillessa ja liukastellessa urassa.
  2. Vältä lukkojarrutuksia etenkin jyrkissä kohdissa. Lukkojarrutukset tekevät etenkin jyrkkiin kohtiin jopa vaarallisia uria.
  3. Aja riittävän matalilla rengaspaineilla. Mikäli tuntuu, että reitti upottaa vähänkin, löysää paineita. Renkaat voivat pehmeimmillä keleillä olla todella löysät (0,2 – 0,5bar). Sopivan löysät renkaat tekevät ajamisesta niin kevyttä kun se on mahdollista pitäen pyörän reitin pinnalla eikä energiaa kulu reitin pinnan rikkomiseen. Mikäli reitti ei renkaiden löysäämisestä huolimatta kanna, käänny takaisin ja anna reitin kovettua. Alle 3,8 tuuman renkaat eivät sovi lähes koskaan huolletuille talvireiteille, sillä vaikka ajaminen onnistuisikin, niin reitti pääsääntöisesti urautuu ajon seurauksena pahasti tehden seuraaville ajamisesta hankalaa tai mahdotonta.
  4. Taluta reitin reunassa. Jos joudut taluttamaan syystä tai toisesta reitillä, työnnä pyörää reitin keskellä ja kävele itse reunalla. näin et tee mahdollisesti vaarallisia kuoppia keskelle reittiä.
  5. Anna reitin kovettua lanauksen jälkeen. Läskipyöräreitti on hyvin harvoin ajettavissa heti lanauksen jälkeen vaan vaatii vähintään yön yli aikaa kovettua.

Inspiroidu pohjoisimmasta Lapista