Matkalla pohjoiseen maisema muuttuu ja upea loputon tunturiylänkö avautuu edessäsi. Pohjoiseen mentäessä puut kasvavat huomattavasti matalampina, joten maisema on avara. Tunturit ovat pohjoisessa jylhempiä ja kookkaampia, mutta niillä on tuttu pyöreä muoto. Ota pohjoisen matkalle vinkit talteen ja vietä loma aurinkohangilla.

Utsjoella

Yövy Tenojoen varrella Lomakylä Vallessa

Holiday Village Valle on saamelainen perheomisteinen lomakylä kauniissa Tenojokilaaksossa lähellä Utsjoen kylää. 12 huoneen luhtihotelli ja korkeatasoinen ravintola palvelevat sinua vuoden ympäri. Lomakylään kuuluu myös kotoisia mökkejä ja kaikissa on upea näkymä Tenojoelle. Lhettyvillä sijaitsevat Paistunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueet ja joen toisella puolella siintävät Norjan tunturit.

Tutustu lisää
ravintola Deatnun jälkiruoka-annos

Nauti illallinen ravintola Deatnussa

Paikallisista raaka-aineista syntyvät Deatnun hurmaavat herkut. Ravintola on erikoistunut saamelaisiin perinneruokiin ja paikallisten tuotteita hyödynnetään mahdollisimman laajalti. Ruoat on valmistettu satokauden mukaan ja niiden valmistuksessa hyödynnetään tarkoin kaikki saatavilla olevat antimet. Maista aitoja pohjoisia makuja tunnelmallisessa ravintolassa Tenojoen rannalla.

Tutustu lisää

Kulje Saamen siltaa

Tenojoen yli kulkee näyttävä Saamen silta. 316 metriä pitkä silta yhdistää Norjan ja Suomen puolen. Sillalta avautuu upea maisema jokilaaksoon ja silta kannattaa ylittää ainakin kerran. Sillan pisin kaapeliväli on 155 metriä, joka tekee sillasta hyvin poikkeuksellisen pohjoisimmassa Lapissa.

Astu kahteen maahan yhtä aikaa

Suomen ja Norjan valtioiden välinen raja kulkee pitkän matkan Tenojoen keskellä. Saamensillalla voit pysähtyä jalka toisessa maassa ja toinen toisessa. Astu siis Norjaan, kun vielä viivyt Suomessa.

Tutustu kirkkotupiin

Utsjoella kirkkotupiin pääsee tutustumaan myös talvella. Utsjoen kirkon kupeessa sijaitsevat 14 vanhaa kirkkotupaa ovat peräisin 1700 – 1800 -luvuilta. Tupia käytettiin kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan, sillä kotimatka omalle asuinkentälle oli pitkä. Tuvat olivat saamelaisten sukujen omistamia ja ne olivat käytössä vielä 1930-luvulla. Kirkkotuvat sijaitsevat kauniilla paikalla Mantojärven rannalla, nelostien varressa, noin 6 kilometriä ennen Utsjoen kirkonkylää. Kuuran koristelemat ikkunat heijastavat talvista maisemaa.

Nuorgamissa

Yövy Nuorgamin Lomakeskuksessa

Nuorgamin Lomakeskus on perheomisteinen ja pieni idyllinen lomakohde Suomen ja EU:n pohjoisimmassa kärjessä – Nuorgamissa. Sijainti aivan Norjan rajalla, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Jäämereltä, luo oivat mahdollisuudet kokea kaksi maata samalla lomamatkalla. Nuorgamin Lomakeskus tarjoaa monipuolisia lomakylän palveluita. Tasokasta majoitusta ympäri vuoden, ruokapalveluja sekä virkistys- ja aktiviteettimahdollisuuksia mahtavan Tenon rannalla ja lumoavien tunturien välittömässä läheisyydessä, Kaldoaivin erämaan reunalla. Nuorgamin lähimaastossa on loistavat patikointi- ja retkeilymahdollisuudet.

Tutustu ja varaa

Vietä yö erämaaiglussa – Nights of Northern Lights

Nights of Northern Lights tarjoaa monipuolista ja laadukasta majoitusta sekä aktiviteettivälineiden vuokrausta keskellä arktista luontoa, Suomen ja EU:n pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa. Kaikki majoitukset ovat uniikkeja ja niissä on huomioitu se, että revontulien ja ympärillä olevien maisemien katselu on mahdollisimman nautinnollista ja voi tapahtua vaikka suoraan kylpyaltaasta, sängyltä tai sohvalta käsin. Yövy Suomen pohjoisimmassa Aurora Hut -iglussa, joka on elämys, jota et unohda.

Tutustu ja varaa

Tee retki Pulmankijärvelle

Pulmankijärvi on vanhasta Jäämeren vuonosta muodostunut Suomen pohjoisin järvi, joka on pituudeltaan yli 10 kilometriä. Pulmankijärvelle pääsee autolla Pulmankijärven tietä pitkin läpi upean tunturiylängön. Järvessä elää makean veden kampelaa ja kasvillisuutena on harvinaista pensaskanervaa. Pulmankijärvi ja sen jokilaakso upeine maisemineen on ihanteellista vaellus- ja hiihtomaastoa.

Katso kartalla

Valloita Isonkivenvaara

Isonkivenvaara on upea näköalapaikka, josta avautuu maisema jokaiseen ilmansuuntaan. Vaaran huipulta näkyy kauas Norjan puolen tuntureille ja etelän suuntaan, jossa avautuu näkymä Kaldoaivin erämaa-alueelle.

Katso kartalla

Vieraile porotilalla

Vieraile porojen luona Tenojokilaaksossa, lähellä Nuorgamin kylää Arctic Siidan porotilalla. Pääset ruokkimaan porot aitaukseen, istumaan tulille nokipannukahvin ääreen ja voit maistella perinteisiä porojalosteita, kuten kylmäsavuporoa ja ilmakuivattua poronlihaa. Porot ovat uteliaita tapaamaan uusia vieraita ja pääset ruokkimaan poroja jäkälällä.

Tutustu ja varaa

Pilki Kaldoaivin erämaassa

Kaldoaivin erämaan kalaisat tunturijärvet tarjoavat hyvät mahdollisuudet pilkkimiseen. Rekikyydillä pääset tunturin huipulle aina Pulmankijärvelle saakka. Retken aikana sinulla on mahdollisuus kokeilla pilkkimistä tunturijärvellä. Voit myös kokeneempana vuokrata kelkan ja lähteä pilkkireissulle omatoimisesti.

Ajankohtaista