Olemme saaneet nauttia useana yönä kerrassaan upeasta valoshowsta öisellä taivaalla! Tiesitkö, että revontulikausi jatkuu aina huhtikuuhun saakka pohjoisimmassa Lapissa? Saamme siis nauttia, kun revontulien kevät on täällä!

Matkalle lähtiessä kannattaa ajatella, että revontulien näkeminen on iso bonus, sillä niiden näkyvyyttä ei pystytä takaamaan, kuten ei aurinkolomallekaan voida taata aurinkoista säätä jokaiselle päivälle. Mikäli revontulien näkeminen on kuitenkin matkan kohokohta, kannattaa matkan ajankohta valita niin, että revontulien näkeminen olisi todennäköisintä.

Mystisen yötaivaan valoilmiöitä

Upeina talvipäivinä kelpaa seikkailla pohjoisimman Lapin tuntureilla ja metsissä, mutta monille taianomaisin aika alkaa, kun yön pimeys laskeutuu ja taivas selkenee. Kaukana ylhäällä kimaltavat miljoonat tähdet ja joukossa tasaiseen tahtiin ohi lipuvat satelliitit. Tähdenlentojakin on mahdollista nähdä öisellä taivaalla ja mikäli olet onnekas voit nähdä myös revontulten tanssia. Yli 200 päivää kestävä revontulikausi antaa hyvät mahdollisuudet niiden kohtaamiseen.

Mikä parasta matkailualueemme on täynnä revontulten mestareita, oppaita, jotka tuntevat parhaimmat paikat revontulten tarkkailuun. Heiltä saa neuvoja ja ohjeita minne kannattaa suunnata myös retken jälkeen. Tiesithän, että kylien valot valaisevat yötaivasta, joten kirkkaimmillaan revontulet näkyvät valojen ulottumattomissa. Kuitenkin revontulet näkyvät selkeästi myös keskeltä kylän katuja, kunhan vain muistaa nostaa katseensa taivaalle kirkkaana iltana.

Tiesitkö, että revontulten voimakkuutta mitataan KP-indeksillä? Asteikolla nollasta yhdeksään, mitä korkeampi lukema sen etelämmässä revontulet näkyvät. Kun KP-indeksin lukema on 3 tai suurempi, käännä katseesi yötaivasta kohti.

Revontulten alla voit tuntea latauksen kehossasi, jota koet nähdessäsi jotain mykistävän kaunista ja harvinaista. Nämä hetket ovat niitä, joita varten elämme ja etsimme uusia kokemuksia luoden muistoja eteenpäin matkatarinoina kerrottaviksi. Tämä kehossa tuntuva lataus on suurenmoisen löydön riemua.

Parhaat paikat revontulien alla

Parhaita paikkoja revontulten katseluun kierretään ehdottomasti opastetuilla revontuliretkillä ja kulkuvaihtoehtoja on monia. Autolla, porolla, moottorikelkalla, huskyilla tai lumikengillä.

Tässä kuitenkin muutama vinkki revontulien katseluun ihan omatoimisesti.

Kaunispää, Saariselkä

Miten perille?

Kaunispää nousee aivan Saariselän keskustan laidalta ja sinne pääsee kävellen, hissillä, pyörällä, autolla, bussilla ja kelkkareittikin sinne vie. Pääsy perille on siis helppoa ja osoite on: Kaunispääntie, 99830 Saariselkä

Maisema: Kaunispäältä avautuvat upeat näköalat jokaiseen ilman suuntaan. Avoimet tunturit jatkuvat loputtomina jonoina kauas horisontin taa. Alhaalla Saariselän kylän valot tuikkivat paljastaen Saariselän kylän laajuuden, kun rakennukset piiloutuvat lumiseen metsään. Pohjoisella taivaalla kirkkaana yönä revontulet tanssivat Kaunispään yllä, aivan kuin ne olisivat etsineet tunturin laen tarkoituksella.

Auroratupa, Saariselkä

Miten perille?

Aurorapolku johtaa suoraan tuvalle. Leveä hyvin huollettu reitti on helppo kulkea ja polku sopii myös perheen pienimmille, sillä matkaa tuvalle lähtöpisteeltä tulee alle kilometri

Maisema: Auroratuvan valtavalta terassilta avautuu näkymä kohti kansallispuiston ikimetsiä ja kauniita tuntureita. Tuvalla ei ole kirkkaita valoja, joten se on oiva paikka katsoa revontulia. Pimeinä talvi-iltoina useat kerääntyvät viettämään hetken tuijotellen kirkasta tähtitaivasta ja tanssivia revontulia. Tuvalla on kaikille avoin lämmin tupa, jossa voi käydä lämmittelemässä ja syödä eväitä. Tuvan läheisyydestä löytyy myös kolme tulipaikkaa, jossa kukin seurue voi viettää aikaa, kun tilaa on kaikille.

Ivalojoki, Ivalo

Miten perille? Talvella, kun joen jää on tarpeeksi paksua, voi revontulia ihailla jäällä kävellen. Ivalojoen jäälle pääsee myös kelkalla ja mikäli kelkkailet itsenäisesti kannattaa lähteäkin kauemmas kylän valoista. Joen jäälle pääsee useasta paikasta. Esimerkiksi Ivalo River Camping kohdalta kelkkajälkeä pitkin. Vaikka revontulia ei näkyisikään on joen jäällä kävely silti mahtava tapa viettää hetki ulkoillen. Aurora Village Ivalossa pääset majoittumaan upeisiin revontulimajoitteisiin aivan Ivalojoen läheisyyteen. Koska kohde sijaitsee kylän ulkopuolella, ei valoisuus haittaa revontulien katselua ollenkaan. Kohde on tunnelmallisesti metsän syleilyssä ja siellä voit nauttia todellisesta rauhasta.

Maisema: Riippuen siitä missä kohtaa jokea olet, on näkymä vaarojen kehystämä joenuoma tai avara horisontti lähempänä Inarijärveä. Joen penkereillä kasvavat lehtipuut luovat varjoja jäälle, kun kuu valaisee koko tienoon.

Saavutettavuus: Joki on helposti saavutettavissa useista kohdista, sillä tie kulkee jokea mukaillen Ivalon alueella.

northern lights over the bridge of Paatsjoki

Paatsjoen silta, Nellim

Miten perille?

Paatsjoen sillalle pääsee helposti autolla. Ivalosta lähtee Nellimin maisematie, jota ajetaan Nellimin kylän ohitse vielä muutama kilometri. Vasemmalle kääntyvä tie johtaa Paatsjoen sillalle. Silta on kapeahko ja auto kannattaakin kääntää ympäri talvella vain tarpeeksi leveässä paikassa. Mikäli menet sillalle kävellen, niin muistathan tarkistaa, että sinulla on tarpeeksi heijastimia. Osoite on : Paatsjoen silta, 9696 104-116, 99860 Inari

Maisema: 

Paatsjoen silta on monien revontulia metsästävien lempipaikkoja, eikä suotta, sillä sillan ylle avautuva loputon taivas valosaasteen ulkopuolella mahdollistaa revontulien näkyvyyden todella kirkkaina. Nellimissä sijaitseva Nellim Wilderness Hotel tarjoaa kaiken kattavan lomakohteen aivan Paatsjoen sillan lähettyvillä. Hotellissa on revontulimajoitusta, joten niiden tanssia voit seurata sängystä lämpimään peittoon kääriytyneenä.

Silta on pitkä ja sen molemmin puolin avautuvat näkymät pitkälle eteenpäin. Syksyllä revontulet heijastuvat joen pinnasta. Joki virtaa hiljaisena, mutta jykevänä massana kohti Venäjää ja valtion raja on aivan sillan läheisyydessä. Pimeydessä hohtava kuu ja kirkas tähtitaivas ovat jo itsessään upea näky, mutta revontulet näyttäytyvät useasti monisävyisinä ja valtavina aaltoina lipuen yli taivaankannen.

Ukonjärvi, Inari

Miten perille?

Ukonjärvi sijaitsee Ivalon ja Inarin välillä. Tie kulkee pidemmän matkaa aivan Ukonjärven rantoja pitkin. Matkalla on useampi aurattu parkkipaikka, pysähdythän vain niille, jotta matkanteko on kaikille turvallista.

Maisema:  Ukonjärvi on hyvä paikka katsella revontulia, koska siellä ei valaistus häiritse ja näkymä on avara vaarojen kehystämä ja erämainen.

Inarijärvi, Inari

Miten perille?

Vastaus on yksinkertainen: Helposti.

Inarijärven rannalla sijaitseva Inarin kylä tarjoaa monipuoliset palvelut ja Ivalosta Inariin matkaa on n. 40km. Matka Inariin on jo itsessään upea. Inarista järven jäälle pääsee useasta paikasta ja helpoin tapa on seurata järvelle johtavia kelkkajälkiä. Matkaan voi lähteä kävellen, hiihtäen, lumikenkäillen, porolla tai vaikka moottorikelkalla.

Maisema: Kerrassaan upea Inarijärvi avautuu laajana suurine järven selkineen ja reunoilla kohoavine vaaroineen. Revontulet tanssivat usein järven yllä ja taivaankansi näyttäytyy loputtomana järven jäällä seisoessasi.

Utsjoen kylä, Utsjoki

Miten perille?

Utsjoelle pääsee helposti ajamalla Valtatie E75 pohjoiseen kylään saakka. Kylältä voit lähteä ajamaan Tenojoen vartta kohti Karigasniemeä tietä 970 pitkin. Voit jatkaa myös EU:n pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin Utsjoelta. Taivaalla tanssivat revontulet värjäävät koko tienoon vihertävään sävyyn. Tunturit Utsjoen alueella tunturit ovat kookkaampia, mutta niillä on sama pyöreä muoto kuin avotuntureilla etelämmässäkin. Norjan puolella siintävät vuoret kohoavat ylväinä kohti pohjoista taivasta.

Maisema: Utsjoki on yksi Suomen parhaista paikoista ihailla revontulia. Loputonta tunturiylänköä ja upea jokilaakso. Puusto on matalampaa kuin etelämmässä. Valosaastetta ei juurikaan ole koko alueella.

Revontulet ja usein kysytyt kysymykset

Miksi pohjoisin Lappi on niin hyvä paikka nähdä revontulia?

Inari-Saariselän alue on ideaali revontulten katseluun, sillä koko matkailualue sijaitsee Aurora ovaalin alla. Se on renkaan muotoinen alue pohjoisnavan ympärillä, johon revontulten aktiivisuus on keskittynyt. Lisäksi täällä ei ole suuria kaupunkeja, joiden valot voivat heikentää revontulten näkyvyyttä, vaan pääset helposti alueelle, jossa taivas näyttäytyy kirkkaana ja selkeänä. Kaikki nämä tekijät yhdessä tekevät pohjoisimmasta Lapista unelmakohteen revontulien katseluun.

Milloin on paras aika nähdä revontulia?

Aina syyskuusta huhtikuuhun revontulia on mahdollista nähdä pimenevällä yötaivaalla, vaikka tieteellisesti puhuen revontulia on taivaalla vuoden ympäri, niitä ei vain näe valon suuren määrän vuoksi kesäaikaan.

Näkeekö revontulia varmuudella revontulikauden aikana?

Mitä pidempään viivyt alueella revontulikauden aikana, sitä suuremmalla todennäköisyydellä näet myös revontulia. Revontulitakuuta ei ole olemassa, joten loma kannattaakin suunnitella niin, että revontulet ovat hieno bonus jo muuten onnistuneelle lomalle. Kuitenkin kolmena yönä neljästä revontulet näkyvät taivaan ollessa kirkas.

Mitä värejä revontulissa voi nähdä ja miksi?

Erotamme paremmin vihreitä ja keltaisia sävyjä ja siitä syystä havaitsemme eniten vihreän sävyisiä revontulia. Sinisen ja punaisen sävyt eivät erotu yötaivaalta niin helposti ja sen vuoksi huomio kiinnittyy yleensä ensimmäisenä vihreisiin lieskoihin.

Revontulia on kuitenkin useampaa eri väriä ja ne saavat värinsä eri ilmakehän aineista. Aurinkotuuli osuu korkealla, yli sadan kilometrin korkeudessa happiatomeihin, joista vihreä sävy johtuu. Happimolekyylit antavat revontulille punertavia sävyjä ja typpeen osuvat aurinkohiukkaset näyttäytyvät taas sinisinä ja violetin sävyissä. Revontulien värejä tarkkaillessa huomaa helposti, että värit ovat eri ilmakehän kerroksissa.

Tarkkaile siis yötaivasta aktiivisesti, kun pilvipeite rakoilee ja kuuntele revontulten kuiskausta tyynessä yössä.

Inspiroidu aidosta Lapista

Ajankohtaista