Pohjoisimman Lapin maisemat ja kulttuuri antavat monipuoliset puitteet niin tositarinoiden kuin rikossarjojenkin tapahtumapaikoiksi. Tämän kevään aikana voi ammentaa inspiraatiota vaikka Unelma Lapista – sarjan tarinoista tai itse Burgerimiehen matkassa sekä tutustua saamelaisalueen historiaan ja kulttuurin Egenland-ohjelman juontajien seurassa Inarissa, Lemmenjoella ja Utsjoella. Yhteiskuvassa Heikki Paltto, Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala. (Kuva Yle/ Eva Pursiainen)

Löytyykö onni muuttamalla Lappiin?

Unelma Lapista-sarja seuraa suurta elämänmuutosta. Dokumenttisarjassa helsinkiläinen Minna raahaa urbaanin Pernilla-vaimonsa mukanaan Ivaloon ja pääsee vihdoin toteuttamaan vuosia muhinutta Lappi-unelmaansa. Helsingin hektisyyteen ahdistunut Petro koirineen lähtee etsimään Saariselältä pysyvää kotia, työtä ja laatua elämään. Miten heidän käy ja millaista elämä on pohjoisimmassa Lapissa. Sarja vie katsojan Saariselän avariin maisemiin ja Ivalon kylän rauhalliseen elämänrytmiin. Sarja on nähtävissä Yle Areenassa.

Etsitkö vinkkejä tulevan kesän Lapin matkallesi?

Egenlandin televisio-ohjelma ja netin matkaopas tarjoavat inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan matkailuun. Sarja tuo esiin vähemmän tunnettua Suomea, omaperäisiä nähtävyyksiä ja aktiivisia kulttuuripersoonia. Hannamari ja Nicke heittäytyvät uteliaasti tutustumaan kohteisiin, joista jokaisen tekee erityiseksi se, että ne ovat yleisön ehdottamia ja heille merkityksellisiä. Iloisesti monikielinen Egenland puhuu suomea, ruotsia, saamea ja monia muita kieliä, joihin maatamme kierrellessä törmää.

Lähde tutustumaan Inarin alueen saamelaiskulttuuriin ja käsityöperinteeseen Egenlandin jaksossa, jossa ollaan Suomen vanhimman saamelaisyhdistys Sámi Duodji ry:n vieraina Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa sekä tutustutaan villahuivikurssiin Utsjoella.

Marjinga Sara kuvattuna kulttuurikeskus Sajoksen ulkopuolella Inarissa, päällään sukunsa saamenpuku Enontekiön alueelta. Kuva Yle/Rasmus Tåg.

Suomen suurimman kansallispuiston Lemmenjoen taianomaisiin maisemiin ja tunnelmiin pääsee virittäytymään Egenlandin matkassa Kaapin Jounin kentällä poromies Heikki Palton opastamana. Kaapin Jouni, Jouni Aikio, oli pororuhtinas ja aikoinaan tunnettu saamelainen.

Apostolin kyydillä aikamatkalle voi lähteä Utsjoen huimissa tunturimaisemissa kun Egenlandin jakso vie katsojan arktiselle aikavaellukselle, jossa yksi metri vastaa miljoonaa vuotta. Neljännen kauden uudet kohteet ovat katsottavissa Yle Areenassa. Tv-jaksot Yle Teema & Femillä 31.5. alkaen

Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén tutustuvat maailmankaikkeuden historiaan Arktisen aikavaelluksen reitillä Utsjoella. Kuva Yle/Rasmus Tåg.

Lapin aitoja makuja matkallasi

Mitä Burgerimies Akseli Herlevi maistelee pohjoisimpaan Lappiin suuntautuvalla road tripillään? Inspiraatiota ammenetaan pohjoisen luonnon puhtaista paikallisista raaka-aineista. Kauden aikana vieraillaan porotilalla Angelissa, osallistutaan pilkkikisoihin Inarijärvellä ja vietetään yö lumiluolassa. Saariselällä syödään koko poro osissa. Burgerimies nähdään kevään aikana torstaisin Nelosella klo 20.

Iltojen viihteeksi

Suuren suosion saanut ja jo yli 20 maahan myyty Ivalo-sarja vie liiankin ajankohtaiseksi osoittautuneen aiheen äärelle pohjoisimman Lapin karun jylhiin maisemiin ja jännitys tiivistyy päähenkilö Iina Kuustosen tehdessä upeaa roolityötä poliisina. Moni on ehtinyt etsiä Saariselän Kaunispään huipulta sarjassa esiintyvää futuristista hotellia turhaan vaikka kyllä niistä upeista maisemista oikeakin hotelli löytyy. Ivalo sarjan ensimmäisen kauden jaksot ovat nähtävissä Yle Arenassa ja rikosdraaman kakkoskausi tulee katsottaviksi Elisa Viihde Viaplay -netti-tv:hen tämän vuoden lopulla. Uudet jaksot nähdään myöhemmin myös Ylellä.

Tämän kevään aikana on kuvattu Marja Pyykön ohjaamana Ivalon ja Saariselän maisemissa keveämpiin tunnelmiin vievää Skimbagirls-elokuvaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä neljän naisen tähdittämä komedia pohjoisimman Lapin maisemissa tuo tullessaan.

News