Nyt on aika haaveilla hetki raikkaista tunturituulista, puhtaasta arktisesta ilmasta ja pohjoisimman Lapin upeista luontokohteista. Täällä Inari-Saariselkä alueella sinua odottaa aito Lappi.

Inarissa opiskelevat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen matkailualan opiskelijat ovat koonneet listan alueen upeimmista luontokohteista. Lue täältä paikallisten vinkit mieleenpainuvaan luontoretkeen!

Myössäjärvi

Myössäjärvi sijaitsee E4-tien varrella, joka on yksi kauneimpia tieosuuksia Inarin kunnan alueella. Järveä ympäröi iäkäs mäntymetsä ja jyrkät kallioiset vaarat. Parkkialueelta lähtee useita merkittyjä kävelyreittejä, joista yksi vie maisematasanteelle, josta aukeaa maisema Inarijärvelle. Matkalla tasanteelle voit ihailla Karhunpesäkiveä, joka on Suomen suurin tafoni eli onkalokivi.

Otsamo

Otsamo on 418 metriä korkea tunturi Inarissa. Sen laelta aukeavat upeat näkymät mm. Inarijärvelle ja Lemmenjoelle. Otsamolle kulkee mm. 20 km:n edestakainen reitti Inarin kirkonkylästä. Matka kulkee Juutuanjoen vartta vanhassa mäntymetsässä ja tunturikoivikossa kunnes saavutaan Otsamon paljakkalaelle. Otsamotunturin laella on päivätupa.

Inarijärvi

Suomen kolmanneksi suurin järvi lumoaa puhtaudellaan ja tuhansilla saarillaan. Veneestä voit ihailla saamelaiskulttuurille pyhää Ukonkiveä tai voit suunnitella päiväretken Jääsaareen, jossa sijaitsee yksi Inarijärven lukuisista päivätuvista. Inarijärven kauneuden koet myös rannalta käsin, etenkin syksyisin kannattaa iltojen hämärtyessä tarkkailla revontulien peilautumista järveen.

Áileggaat – saamelaisten pyhät tunturit

Utsjoen kunnassa on kolme Ailigas-nimistä tunturia. Korkein Ailigas on Karigasniemellä, lähellä paikkaa missä Inarijoki muuttuu Teno-nimiseksi. Nuvvus-Ailigas lähtee jyrkkään nousuun aivan Tenojoen rannasta, Nuvvus kylän kohdalta. Utsjoen kirkonkylän tuntumasta kohoava Ailigas on näistä kolmesta tunturista matalin. Tunturit ovat saamelaisten pyhiä paikkoja, joita myös vierailijan tulee kunnioittaa.

Juutuanjoki

Juutuanjoki laskee Inarinjärveen Inarin kirkonkylän pohjoispuolella. 10 km mittaisen joen varrelle mahtuu paljon nähtävää, kuten Jäniskoski ja Ritakoski. Joen rannalla kulkee Juutuanpolku, jonka varrella olevat taulut kertovat Juutuan historiasta, kulkijoista ja kalastuksesta. Jäniskoskelle pääsee esteetöntä reittiä ja koko Juutua on suosittua päiväretkialuetta.

Sokosti

Sokosti on Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureista korkein. Sokostin huipulta voit nauttia viehättävistä maisemista joka suuntaan. Sokostin valloitus on monen vaeltajan haaveissa. Sokosti sijaitsee kauniin Luirojärven juurella, josta löytyy useita autio – ja varaustupia. Useamman päivän vaelluksen kohti Sokostia voi aloittaa esim. Kiilopäältä.

Toivoniemen lintutorni

Toivoniemen lintutorni sijaitsee Kaamasjoen suulla Inarissa, keskeisellä paikalla lintusuon vieressä. Viitoitus nelostieltä (E75) porotutkimusaseman tienhaarasta ja pysäköintimahdollisuus tornin läheisyydessä. Alueella on nähty yli 70 eri lintulajia, esimerkiksi vesipääsky. Muita Inari-Saariselkä -alueen lintutorneja ovat mm. Sompiojärvi Vuotsossa ja Juurakkovuopaja Ivalojokisuussa.

Pulmankijärvi

Pulmankijärvelle kuljetaan Nuorgamin kylältä lähtevää tietä pitkin läpi kauniin tunturiylängön. Pulmankijärveltä voit vaeltaa esimerkiksi Sevettijärvelle ja Inariin. Järven ympäristössä kasvaa muualla maassa harvinaisia kasveja. Pulmankijärvelle johtavan tien varrelta lähtevä helppokulkuinen Skaidijärvenreitti (5,8km) sopii hyvin päiväretkikohteeksi.

Lisää kohteita ja nähtävyyksiä

Nauti lomastasi palveluiden äärellä

Teksti: SAKKin matkailualan opiskelijat, Kuvat: Metsähallitus | KotaCollectivePhotos, Explore Utsjoki | KotaCollectivePhotos

News