Oletko koskaan kuvitellut itseäsi halki lumisen talvimaiseman kiitävän koiravaljakon reen jalaksille? Puut vilisevät ohi reitin kiemurrellessa metsän siimeksessä. Tunturin laella talvinen viima käy vasten kasvoja, henkeäsalpaavan näkymän avautuessa valjakkosi edessä. Äänimaiseman rikkoo vain tasainen tassutus ja reen liukuminen lumisella reitillä. Husky ajelu Lapissa on ikimuistoinen elämys.

Haaveena husky ajelu Lapissa

Koiravaljakon kyydissä voit tuntea olevasi yhtä ympäröivän luonnon ja valloittavan valjakon kanssa. Pohjoisimman Lapin arktinen luonto luo loistavat puitteet vauhdikkaaseen seikkailuun yhdessä iloisten hännänheiluttajien kanssa. Tehtävästään silminnähden nauttivat, yhteen hiileen puhaltavat koirat saavat hymyn huulille ja arjesta irtaantuminen on taattua. Valjakkoajelu on elämys vailla vertaa, ja monien Lappiin matkaavien suuri haave. Huskysafareita tarjoavat useat alueen toimijat, esimerkiksi Frozen Lake Husky ja Arctica Lapland.

Tehtävästään silminnähden nauttivat, yhteen hiileen puhaltavat koirat saavat hymyn huulille

Koirien hyvinvointi on tärkeää

Isommassakin koiratarhassa kukin koira on oma yksilönsä tiettyine ominaisuuksineen ja luonteineen. Koirien keskuudessa muodostuu toimivia työpareja ja tiimejä, jolloin koirien yhteistyö on saumatonta ja nautinnollista. Koirien hyvinvointi ja laadukas hoito on kaiken toiminnan lähtökohta. Eläintenhoitajat tuntevat koirat henkilökohtaisesti ja koiria kohdellaan tärkeinä työkavereina.

Valjakon keulaan valjastetaan johtajakoira tai koirapari, joka pitää yllä vauhtia ja suuntaa turhia taakseen katselematta. Lähimpänä rekeä taas juoksevat vahvat pyöräkoirat, jotka vetävät suurempaa osaa kuormasta. Koirien lukumäärä määräytyy muun muassa reen painon, lumiolosuhteiden ja matkan pituuden mukaan.

Husky safareita on eri mittaisia

Valjakkoajeluita löytyy eri pituisia, lyhyistä tutustumiskäynneistä aina useamman päivän mittaisiin koiravaljakkoseikkailuihin. Rekiretkestä pääsee useimmiten nauttimaan niin ajajana kuin lämpimien vällyjen välissä kyyditettävänä, ja osia voi matkan varrella vaihtaa. Siinä missä jalaksilla seisoessa tulee keskittyä valjakon hallintaan, voi reen kyydissä uppoutua vaikka valokuvaukseen tai vain sulkea silmät ja nauttia kyydistä. Aiempaa kokemusta ei tarvita sillä ennen retkeä käydään läpi perusteellinen ajo-opetus ja turvallisuusseikat. Tällä välin koirat odottavat jo malttamattomina juoksemaan pääsyä. Palavan liikkeelle lähdön halun innoittama hyppiminen ja haukkuminen saattaa tottumatonta vierailijaa kummastuttaa. Heti juoksemaan päästyään koirat kuitenkin hiljentyvät rakastamansa tehtävän äärelle ja keskittyvät vain olennaiseen – vetämiseen. Koirat haukkaavat lunta juostessaan ja tauolla toiset tykkäävät kieriä lumessa. Sosiaalisina eläiminä ne nauttivat kyyditettäviltään saamasta huomiosta ja pusuja vaihdetaankin usein puolin ja toisin.

Pohjoisimman Lapin arktinen luonto luo loistavat puitteet vauhdikkaaseen seikkailuun yhdessä iloisten hännänheiluttajien kanssa.

Kuvat: Brice Portolano | Teksti: Irina Salomaa

Lisää talvista tekemistä

News