Pyhä-Luoston retkeilyreitti
Explanation
Reitillä pääset kiipeämään Ukko-Luoston huipulle, kulkemaan Suomen syvimmän kurun Isokurun läpi, vierailemaan ametistikaivoksella ja nauttimaan upeista tunturimaisemista.
Retkeilyreitti yhdistää tunturit ja on kuljettavissa ympäri vuoden; kesällä patikoiden ja talvella osa reitistä toimii hiihtolatuna. Matkan varrella näet hienoja keroja ja kuruja sekä runsaasti geologisia ja historiallisia kohteita. Voit itse vaikuttaa matkan pituuteen ja vaativuuteen reittivalinnoillasi, sillä reitin varrelta on yhteys useimmille Pyhä-Luoston päiväreiteille.
Vaikka Pyhä-Luoston retkeilyreitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, se sopii myös aloitteleville vaeltajille, sillä välimatkat taukopaikkojen välillä ovat lyhyet ja reitti on hyvin merkitty.
Kirjoittajan vinkit
Poikkea ennen retkeä tai retken päätteeksi tutustumassa luontokeskus Naavan näyttelyyn. Luontokeskus on avoinna vuoden jokaisena päivänä.
Yleinen vaikeustaso perustuu kuntovaatimuksiin ja tekniseen vaikeustasoon.
Reittityypit
Turvallisuus
Reitti on paikoitellen kivikkoinen ja reittimerkintöjen seuraaminen huonossa säässä voi olla haasteellista.
Otathan huomioon, että suoraan reitille ei osu lainkaan sellaisenaan juomavedeksi sopivia vedenottopaikkoja. Luonnonvettä saa Pyhälammelta, Huttulomalta sekä Karhunjuomalammelta, mutta vesi suositellaan keitettäväksi tai muutoin puhdistettavaksi ennen käyttöä. Huttuloman taukopaikalta on alle kilometrin pisto Huttujärven vuokratuvan pihasta löytyvälle talousvesikaivolle, kaivo on kaikkien retkeilijöiden käytössä. Myös Rykimäkerolta löytyy talousvesikaivo.
Isokuru on rajoitusaluetta ja merkityltä reitiltä poistuminen on sekä luonnon säilymisen, että retkeilijöiden oman turvallisuuden vuoksi kiellettyä. Isokurussa on talvella merkittävä lumivyöryvaara, joten kurussa ei kulje talvireittiä. Puupitkokset voivat olla hyvin liukkaita etenkin märällä säällä ja syyspakkasilla.
Tarkastathan aina retkelle lähtiessäsi myös voimassa olevat varoitukset. Avotulenteko on kiellettyä ruohikko- sekä metsäpalovaroituksen aikana.
Neuvoja ja vinkkejä
Tutustu kansallispuiston ohjeisiin ja sääntöihin www.luontoon.fi/pyha-luosto/ohjeetjasaannot
Maksuton retkikartta www.retkikartta.fi/
Retkeilyn ohjeet, säännöt ja vinkit Luontoon.fi/retkeilynabc
Joukkoliikenne
Joukkoliikenneystävällinen
Junilta ja lentokentältä on linja-autoyhteys (matkahuolto.fi) Pyhä-Luostolle. Lähin bussipysäkki on Luoston keskuksessa aivan lähtöpisteen tuntumassa. Pyhän päässä lähin pysäkki löytyy Pyhän liikekeskukselta aivan Luontokeskus Naavan vierestä.
Hae joukkoliikenteen reittejä ja aikatauluja (matka.fi).
Ajo-ohjeet
Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee Itä-Lapissa, matkaa Rovaniemeltä Luostole on noin 115 km ja Kemijärveltä (tie nro 962) noin 50 km. Pohjoisesta Sodankylästä Torvisesta (tie nro 962) on matkaa noin 40 kilometriä. Lähin lentokenttä sijaitsee Rovaniemellä ja rautatieasema Kemijärvellä. Kansallispuiston kylien, Pyhän ja Luoston, etäisyys toisistaan on 25 km.
Lue lisää Pyhä-Luoston kansallispuistoon saapumisesta täältä.
Pysäköinti
Luoston portin pysäköintialue sijaitsee Luoston laskettelukeskuksen yhteydessä. Tilaa on noin 200 autolle ja parkkipaikka huolletaan myös talvella. Reittiopasteet lähtevät Luoston portilta parkkialueen kaakkoiskulmasta aivan hiihtosillan kupeesta.
Pyhän keskuksessa auto kannattaa jättää luontokeskus Naavan parkkipaikalle. Pysäköintialue huolletaan myös talvella.
Pysäköinti on maksutonta kummallakin alueella.
Koordinaatit
Tekijän suosittelema kirjallisuus
Suositellut kartat
Kirjasuositukset:
Välineet ja varusteet
Reitin kivikkoisuuden vuoksi suosittelemme tukevia vaelluskenkiä. Sää voi vaihtua tunturissa nopeastikin, otathan tämän huomioon vaatetuksessasi erityisesti viileällä säällä. Kesäisin peittävät vaatteet, hyttyshattu ja hyönteiskarkote suojaavat sääskiltä.
Ota mukaan eväät, juotavaa, ladattu puhelin, tulitikut, wc-paperia, kartta, ensiapuvälineet ja roskapussi.
Autiotuvilla ja laavuilla voi aina olla muitakin retkeilijöitä. Suosittelemme siis aina ottamaan myös oman majoitteen mukaan pidemmälle retkelle. Huomioithan myös makuupussin ja -alustan valinnassa, että yöt voivat olla viileitä kesälläkin.
Yleinen vaikeustaso perustuu kuntovaatimuksiin ja tekniseen vaikeustasoon.
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia