Pielpajärven erämaakirkko
Explanation
Löydä metsän keskeltä hiljainen Pielpajärven puukirkko, ympärillä kesäisin kukkiva luonnonniitty ja talvella valkoisena hohtava lumikenttä.
Tiettömän tien takana sijaitsevalle, vuonna 1760 rakennetulle Pielpajärven erämaakirkolle on talvisin hiihtoreitti ja kesäisin patikkareitti. Kesällä mukavan päiväretken saa yhdistämällä Ukonkiven laivaristeilyn ja erämaakirkolla käynnin. Paikallisen yrityksen lähes äänetön katamaraani risteilee Inarijärvellä päivittäin. Ukonkivi (Ukko eli Äijih inarinsaameksi) on saamelaisten pyhä uhripaikka.
Pielpajärven erämaakirkko on rakennettu vuosina 1752-1760, ja se oli käytössä 1800-luvun loppuun saakka - silloin kirkko oli Inarin keskuspaikka. Kirkkokentältä löytyy vielä vanhojen kirkkotupien kivilatomuksia. Vanhassa erämaakirkossa pidetään yhä muutama jumalanpalvelus vuodessa, pääsiäisenä ja juhannuksena. Loppukesästä kirkkokentän kukkaloistoa hoidetaan niittämällä.
Kirkkokentällä on vanha päivätupa, jossa väsymyksen yllättäessä on mukava levähtää ja syödä retkieväitä. Kauniina päivänä keittokatos tulistelumahdollisuuksineen on sopiva isommallekin seurueelle.
Kirjoittajan vinkit
Hyvin säilynyt puinen Pielpajärven erämaakirkko, joka on yhä käytössä esimerkiksi vihkiäisissä. Polku Pielpajärvelle kulkee upeassa vanhassa aarnimetsässä. Patikoinnin palkitsee Pielpajärven rannalla odottava rauhaisa niittyinen kirkkokenttä, jonka laidalla kohoaa itse kirkko sekä päivätupa ja keittokatos evästaukoa varten.
Kesällä voi osan matkasta taittaa venebussin kyydissä.
Yleinen vaikeustaso perustuu kuntovaatimuksiin ja tekniseen vaikeustasoon.
Reittityypit
Turvallisuus
Polku on kivinen ja puiden juuret ovat paikoin paljastuneet polun kulumisen takia. Polku on hyvin merkitty.
Neuvoja ja vinkkejä
Kohde Retkikartalla (https://retkikartta.fi/?id=1982)
Lisätietoa Inarin retkeilyalueesta ja reittimahdollisuuksista sekä alueen nähtävyyksistä. (www.luontoon.fi/inari)
Reittiohje
Sarviniementien pysäköintipaikalta lähtee merkitty reitti ja kapeahkoa metsäpolkua kuljetaan Pielpajärvelle noin 4,5 km. Edestakaisen matkan pituus on 9 km.
Vaihtoehtoisesti saavutaan laivalla Pielpavuonoon. Inarista lähtevä laiva käy ensin Ukonkivellä ja paluumatkalla se pysähtyy pyydettäessä Pielpavuonoon, josta patikkamatkaa kirkolle tulee 2,5 km. Pielpajärveltä patikkamatkaa polun lähtöpaikalle noin 4,5 km, ja siitä Inariin autotietä pitkin 2,5 kilometriä.
Kumpikin reittivaihtoehto kulkee upeassa vanhassa aarnimetsässä, sivuten metsälampia ja järviä. Päätepisteessä odottaa kirkkokenttä, jonka laidalla hyvin säilynyt Pielpajärven erämaakirkko sijaitsee.
Joukkoliikenne
Joukkoliikenneystävällinen
Inarin kylälle on päivittäinen bussiyhteys Rovaniemeltä sekä pohjoisen suunnalta Utsjoelta. Itse polun lähtöpaikalle on matkaa E4-tien varrelta 2,5 kilometriä, jonka voi kävellä tai tilata taksin, Inarissa on takseja.
Ajo-ohjeet
Autolla lähtöpaikan osoite on Sarviniementie 247, 99870 Inari.Pysäköinti
Pysäköintialueen, lähtöpaikan ja opastetalulun koordinaatit: WGS84 lat: 68° 55.2817' lon: 27° 03.4876' ETRS-TM35FIN P: 7645594m I: 502333m
Koordinaatit
Tekijän suosittelema kirjallisuus
Suositellut kartat
Hammastunturi-Etelä-Inari ulkoilukartta, 1:100 000, Karttakeskus
Maastokartat numerot W511 ja W512, 1:50 000, Maanmittauslaitos
Inari Vätsäri Tsarmitunturi 1:25 000 ja 1:100 000, Tyvek Calazo
Välineet ja varusteet
Tukevat kengät ja vaihtopaita sekä lämpimät taukovaateet. Päiväretkieväät ja vesipullo.
Yleinen vaikeustaso perustuu kuntovaatimuksiin ja tekniseen vaikeustasoon.
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia