Käytä reittisuunnittelua Suunnittele samanlainen reitti
Maastopyöräily Suositeltu reitti

Luulammen reitti

Maastopyöräily · Suomi
Tästä sisällöstä vastaa
Inarisaariselka.fi
  • Kuva: Tuija Laitakari, Inarisaariselka.fi
Reitti on kokonaan sorastettua 2-4 metriä leveää uraa, joten teknisyydeltään reitti on pääosin helppoa ja nautinnollista. Luulammen ja Kiilopään välinen huikeat maisemat tarjoava tunturiylitys tekee kuitenkin reitistä jo nousumetrien puolesta vaativan ja nousu Luulammelta kohti Kiilopäätä on alkuosastaan erittäin jyrkkä! Matkalla piipahdetaan myös upealla Rumakurulla sekä kiintoisan Prospektorin kaivoksen luona.
Keskivaativa
Pituus 24,3 km
2:15 h
251 m
251 m
464 m
293 m

Reitti alkaa Laanilan lähtöpaikalta Savottakahvilan kupeesta. Kahvilan takaa lähdetään aluksi kohti Saariselän runkoreittiä, jota käännytään vasemmalle alikulkuun, mutta hyvin pian sen jälkeen seuraavasta risteyksestä kaarretaan oikealle kohti Prospektorin kaivosta ja Rumakurua.

Kaivoksen risteys tulee vastaan n. 750 metrin matkan jälkeen edellisestä risteyksestä. Jo tässä kannattaa pysähtyä, tutustua infotauluissa kerrottuun erittäin mielenkiintoiseen, reilusti yli 100 vuotta vanhan kaivoksen historiaan ja kivuta parikymmentä metriä ylös vasemmalle katsomaan itse kaivoskuilua.

Prospektorin kaivos oli vuosina 1902-1904 varsin mielenkiintoinen koneellistettu yritys kaivaa kultaa. Konevoimin onnistuttiin louhimaan yli 50 metriä syvä kuilu, jonka yksi suurista haasteista oli kuiluun valtavan voimakkaasti tulvinut pohjavesi. Kovista yrityksistä huolimatta kultaa ei juuri löytynyt. Kohde on mielenkiintoinen otos historiaa ja reitiltä kannattaakin poiketa tutkimaan itse kaivoskuilua ja vaikka istahtamaan hetkeksi tämän reitin ensimmäiselle tulipaikalle, onhan matkaakin takana jo reilusti yli kilometri. Kaivoskuiluun katsoessa kannattaa olla varovainen, ettei vahingossakaan pudota mitään tähän pystysuoraan aukkoon, sillä sinne pudotettua ei takaisin saa.

Kaivoksen jälkeen jatketaan itään sorastettua reittiä ohi Välimaan risteyksen Hirvaskurun risteykseen. Tästä pääsisi myös etuvasemmalle Vahtamapään reunaan ja Iisakkipäälle, mutta reittimme jatkuu oikealle kohti Rumakurua.

Hirvaskurun risteyksestä on tarjolla helppoa ja vauhdikasta alamäkipainotteista sorapintaista reittiä Rumakurulle, joka on nimestään huolimatta aivan upea taukopaikka. Rumakurun kohdalla on kaksikin nuotiopaikkaa sekä päivätupa. Tässä kannattaa jättää pyörä hetkeksi hengähtämään taukopaikalle ja kävellä länteen Rumakurun suulle muutamankymmentä metriä katsomaan upeita kurumaisemia.

Rumakurun päivätuvalta jatkettaessa matkaa seuraavalle taukopaikalle on vain 600 metriä. Täällä reitin varrella sijaitsee Rumakurun vanha tupa. Se on rakennettu jo 1900-luvun alussa ja pahoin ränsistyneeksi päästyään korjattu 1980-luvulla. Tupa toimii nykyisin tunnelmallisena päivätupana.

Vanhan päivätuvan jälkeen jatketaan sorastettua baanaa aina Luulammelle saakka. Juuri ennen Luulammen päivätuvalle (jossa sesonkiaikana toimii myös erämaakahvila) saapumista oikealla puolella reittiä on aita rajaamassa muinaismuistoaluetta. Kunnioitathan suojelualuetta etkä mene aidan ylitse.

Luulammen päivätupa on hieno ja monipuolinen taukopaikka, jonka läheisyydessä on lähde, ulkotulipaikka ja upouusi tulistelukota. Luulammelta lähdetään jatkamaan ylös Kiilopäälle. Sinne kulkeva reitti on sorastettu. Reitti on pääosin teknisesti helpohko, mutta nousu on heti alussa lähes seinäjyrkkä. Tämän jälkeen nousu loivenee hieman ja ajettavuus helpottuu. Ylhäältä aukeaa huikeat näkymät oikealle Saariselälle Kaunispään suuntaan, vasemmalle Kiilopään kylkeen ja taakse UKK-puistoon.

Lasku Kiilopään tunturikeskukselle on vauhdikas ja teknisesti helppo. Heti laskun alussa kuljetaan uudestaan poroaidan läpi. Muista sulkea kaikki poroaitojen portit aina perässäsi! Tällä reitillä on muita kulkijoita paljon, etenkin sesonkiaikoina. Huomioi tämä ja pidä kaikki kohtaamistilanteet turvallisina. Muista, että pyöräilijä nopeampana on väistämisvelvollinen!

Kiilopään tunturikeskukselle saavuttaessa matkaa on takana n. 14 kilometriä. Tunturikeskus tarjoaa kulkijoille mm. aamiaista, lounasta ja illallista, sekä muita palveluja. Mikäli pyöräsi kaipaa säätöä, löytyy alakerrasta myös pyöränhuoltopalveluita.

Kiilopäältä matkaa jatketaan pieni aavistus pohjoiseen siltaa pitkin ylitse Kiilo-ojan, jonka jälkeen kaarretaan latuvaloja seuraten vasemmalle Kiilo-ojan suuntaisesti. Reitin sorastus alkaa pian, jonka jälkeen sorastettua reittiä on helppo seurata itään Kakslauttasen suuntaan. Mikäli haluaa tässä välissä ajaa hieman pienempää polkua, voi 1,5 km Kiilopään tunturikeskuksen jälkeen kääntyä pientä polkua vasemmalle piston käväisemään Sivakkaojan laavulla 1,6 km päässä.

Kiilopäältä 3,2 km jälkeen tullaan Saariselän runkoreitin risteykseen, josta voi jatkaa myös suoraan Kakslauttaseen (2,8 km) tai vasemmalle Muotkalle (n. 1,5 km). Meidän reittimme kääntyy kuitenkin poroaidan lävitse oikealle, takaisin kohti Laanilaa ja Saariselkää. Reitti jatkuu sorastettuna helppona reittinä, kumpuillen vaihtelevassa maastossa.

2,7 km poroaidan jälkeen saavutaan Rönkönlammen päivätuvalle. Itse Rönkönlampi on varsin kaunis ja tässä onkin jälleen hyvä tauko- ja vaikka tulistelupaikkakin. Rönkönlammen jälkeen reitti jatkuu samaa sorapintaista reittiä takaisin Laanilaan, jonne matkaa on tässä vaiheessa jäljellä vielä 4,7 km.

Henkilön Noora Portti profiilikuva
Tekijä
Noora Portti
Päivitetty: 24.09.2021
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Tekniset taidot
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
464 m
Matalin kohta
293 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Reittityypit

Näytä korkeusprofiili

Aloitus

Laanilan lähtöpaikka, Savottakahvila
Koordinaatit:
DD
68.391130, 27.399520
DMS
68°23'28.1"N 27°23'58.3"E
UTM
35W 516419 7586526
w3w 
///villitys.ankkurit.taipuu
Näytä kartalla

Päätepiste

Laanila, Saariselkä

Koordinaatit

DD
68.391130, 27.399520
DMS
68°23'28.1"N 27°23'58.3"E
UTM
35W 516419 7586526
w3w 
///villitys.ankkurit.taipuu
Näytä kartalla
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä
Upeimmat maastopyöräilyreitit Suomessa
Suomi › Lapin maakunta › Inari

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysy yhteisöltä

Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?


Arvostelut

Kirjoita ensimmäinen arvostelusi

Arvioimalla autat muita!


Kävijöiden kuvia

+ 2

Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
24,3 km
Arvioitu kesto
2:15 h
Nousumetrit
251 m
Laskumetrit
251 m
Korkein kohta
464 m
Matalin kohta
293 m
Rengasreitti Kauniit maisemat Kulttuurillisia ja historiallisia kohteita Geologisia nähtävyyksiä

Säätiedot reitin lähtöpisteessä

Tilastot

  • Oma kartta
  • Sisällöt
  • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
Kartat ja tasot
  • Reitin kohteet
  • Reitin kohteet
  • Reitti
  • Kaltevuusaste
  • Lumen syvyys Saatavilla Pro+-tilauksella
Vedä korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.
 km Pituus
: h Arvioitu kesto
 m Nousumetrit
 m Laskumetrit
 m Korkein kohta
 m Matalin kohta

News