Käytä reittisuunnittelua Suunnittele samanlainen reitti
Retkeily Suositeltu reitti

Luoston vaellusluontopolku

Retkeily · Pyhä-Luoston kansallispuisto
Tästä sisällöstä vastaa
Metsähallitus Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
 • Luoston vaellusluontopolun pitkoksilla, taustalla Ukko-Luosto.
  Luoston vaellusluontopolun pitkoksilla, taustalla Ukko-Luosto.
  Kuva: Teemu Kuisma, Metsähallitus

Luoston vaellusluontopolku on kuin Lappi pienoiskoossa. Koe 400-vuotiaat ikimetsät, ihaile aapasoiden tunturimaisemia ja katsele kaukaisuuteen tunturihuipun näköalapaikalta. 

Vaativa
Pituus 15,4 km
7:00 h
369 m
369 m
482 m
248 m

Monipuolinen Luoston vaellusluontopolku esittelee Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnon parhaita puolia. Polku johdattaa kulkijan tunturiharjanteen yli Luoston 400-vuotisiin ikimetsiin, joissa männyt ovat erityisesti ylhäällä metsänrajalla matalia, mutta sitäkin paksumpia. Pyhänlatva-aavalla reitti kulkee pitkospuita pitkin, joiden varrella voi ihailla kauniita karpalon kukkia tai tutkia onko lihansyöjäkasvi pitkälehtikihokki saanut saalista. Välillä voi nauttia eväitä Pyhänlatvan laavulla. Pyhänlatvan aavoilta nevoilta Ukko-Luoston tunturimaisema avautuu komeasti. Samalla voi tutustua entisaikojen heinäntekoon suoniityiltä. Ukko-Luoston huipulle kipuaja palkitaan upeilla maisemilla, erityisesti Pyhätunturin viiden huipun jono näkyy hienosti. Huipun maisemalavalta näkee myös Pyhänlatva-aavan ja Siurunaavan jättimäisen mittakaavan. Portaat johdattavat kulkijan Ukko-Luoston rakkakivikkoista rinnettä alas antaen samalla hienon maiseman Orresokan kivikkoiselle rinteelle. 

Henkilön Anna Pakkanen profiilikuva
Tekijä
Anna Pakkanen
Päivitetty: 12.10.2023
Vaativuusluokka
Vaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
482 m
Matalin kohta
248 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Reittityypit

Näytä korkeusprofiili

Ruoka- ja juomapaikat

Ukko-Luoston maisematupa, Pyhä-Luoston kansallispuisto

Turvallisuus

Reitti kulkee suoalueilla, reitiltä ei kannata poiketa, suo voi paikoin olla upottavaa. Pitkoksissa on myös huonokuntoisempia kohtia, joissa on noudatettava varovaisuutta. Tunturin huipulla reitti kulkee paikoin kivikkoisessa maastossa, kulkijan kannattaa asetella askeleensa huolellisesti. Pyhänlatvan laavun ja Yrjölän vuokratuvan risteyksen väliin jää luonnonvesipiste, jonka vesi keitettävä tai muuten käsiteltävä ennen käyttöä. 

Lisää tietoa Retkeilyn ABC:stä

Neuvoja ja vinkkejä

Pyhä-Luoston kansallispuiston säännöt.

 

Aloitus

Luoston portti, Luostontie, 99555 Luosto Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
Koordinaatit:
DD
67.154449, 26.910914
DMS
67°09'16.0"N 26°54'39.3"E
UTM
35W 496140 7448600
w3w 
///ilmoittautua.lautat.toivo
Näytä kartalla

Päätepiste

Luoston portti, Luostontie, 99555 Luosto Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m

Reittiohje

Reitti alkaa Luostonportilta, josta kuljetaan leveää sorastettua polkua kohti Tikkalaavua. Tästä reitti jatkaa kiemurrellen Ukko-Luoston jyrkkää rinnettä ylös kohti Ukko-Luoston maisematupaa. Maisematuvalla, neljän polun risteyksessä, jatketaan suoraan, seuraten vihreitä reittimerkkejä puissa. Paikoin kivikkoinen polku laskeutuu Luoston vanhaan metsään ja ylittää alas päästyään Ukko-Luostoa kiertävän latupohjan. Sekametsäisen osuuden jälkeen alkaa puusto harventua ja tullaan suolle. Pitkokset johdattavat Pyhänlatvan laavulle ja hetki ennen laavua voivat tarkkasilmäiset erottaa Yrjölän vuokratuvan suon laidalla. Vuokratuvan risteys erkanee vaellusluontopolulta laavun jälkeen oikealle. Metsäsaarekkeiden kautta päästään keskelle Pyhänlatva-aapaa, mistä avautuvat komeat maisemat Luoston tuntureille yli suoniityn. Polku jatkaa sekametsän läpi, ylittää taas latupohjan ja alkaa kipuamaan Pikku-Luoston notkelmaan ja siitä ylös Ukko-Luoston rakkakivikkoiseen avotunturiin. Huipulta lähtee pieni pisto vasemmalle kohti näköalapaikkaa. Reitti jatkuu huipulta oikealle eli itään pitkin pitkiä Ukko-Luoston portaita. Portaiden jälkeen reitti seuraa helppoa ja sorastettua reittiä takaisin kohti Luostonporttia. Reitin varrella on opasteita kertomassa luonnon erityispiirteistä. Reitin suositeltu kiertosuunta on vastapäivään, pääosin maisemien takia. 

Reittimerkintä ja viitoitus: Vihreät neliöt puissa ja risteyksissä ruskeat metalliviitat.

Reitti on vaativuudeltaan vaativa pituutensa ja jyrkähköjen nousujen ja laskujen takia. Reittipohja on joko sorastettua polkua, perinteistä, kivikkoista polkua tai suoalueilla pitkosta. Ukko-Luoston huipulta laskeutuu pitkät portaat.

Joukkoliikenne

Luoston keskustaan liikennöivien bussien aikataulut voit tarkistaa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ajo-ohjeet

Reitin lähtöpaikalle Luostonportille pääsee ajamalla Luoston kylältä, Lapland Hotel Luostotunturin edestä 500 metriä Luostontietä ylös rinteitä kohti. Ennen rinteitä tie alittaa kaarisillan, jonka jälkeen Luostonportin lähtöpiste löytyy heti vasemmalta. Lähtöpisteellä on parkkipaikka.  

Lue lisää saapumisesta Pyhä-Luostolle.

Pysäköinti

Lähtöpisteellä on parkkipaikka, joka on mitoitettu n. 200 autolle. Parkkipaikalla pidetään auki myös talvisin.

Koordinaatit

DD
67.154449, 26.910914
DMS
67°09'16.0"N 26°54'39.3"E
UTM
35W 496140 7448600
w3w 
///ilmoittautua.lautat.toivo
Näytä kartalla
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Suositellut kartat

Pyhä-Luoston kansallispuiston kesäreittikartta.

Kirjasuositukset tälle alueelle:

näytä lisää

Välineet ja varusteet

Säänmukainen retkeilyvarustus, eli hyvät vaelluskengät, säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on huonosti vesipisteitä, juotavaa pitää olla tarpeeksi mukana. Alkukesällä tulvan aikaan ja sateella suosittelemme kumisaappaita, kesäaikaan vedenpitäviä vaelluskenkiä, sillä reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää mukana olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  

Parhaat retkeilyreitit kohteessa Pyhä-Luoston kansallispuisto
Suomi › Lapin maakunta › Sodankylä

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysy yhteisöltä

Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?


Arvostelut

Kirjoita ensimmäinen arvostelusi

Arvioimalla autat muita!


Kävijöiden kuvia


Vaativuusluokka
Vaativa
Pituus
15,4 km
Arvioitu kesto
7:00 h
Nousumetrit
369 m
Laskumetrit
369 m
Korkein kohta
482 m
Matalin kohta
248 m
Rengasreitti Kauniit maisemat Geologisia nähtävyyksiä Huiputusreitti

Säätiedot reitin lähtöpisteessä

Tilastot

 • Oma kartta
 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
2D 3D
Kartat ja tasot
 • 7 Reitin kohteet
 • 7 Reitin kohteet
 • Reitti
 • Kaltevuusaste
 • Lumen syvyys Saatavilla Pro+-tilauksella
Vedä korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.
 km Pituus
: h Arvioitu kesto
 m Nousumetrit
 m Laskumetrit
 m Korkein kohta
 m Matalin kohta

News