Tekemistä joululomallesi

Luminen loma joulupukin kotimaisemissa

Pohjoisesta Lapista löydät joululauluista tutut hanget korkeat, nietokset. Lappi on joulupukin koti ja Pohjois-Lapissa sijaitsee joulupukin kotitunturi Korvatunturi. Joulupukin kotimaisemissa on tarjolla talvista tekemistä jokaiselle lomapäivälle: laskettelua, hiihtoa, lumikenkäretkiä, revontulia, moottorikelkkailua ja poroja. Ympäröivä talvinen luonto on oiva näyttämö joululomalle – tykkylumiset puut, revontulet ja kaunis kaamosaika takaavat tunnelman, jota et muualta löydä. Kaamos ja revontulet tuovat pohjoisen jouluun omat taianomaiset piirteensä.

Lasten kanssa joululomalla

Pohjoisimman Lapin alue tarjoaa upeat puitteet lomailla lasten kanssa ja kokea yhdessä unohtumattomia elämyksiä ja oppia uutta.

Ohjatut lapsille suunnatut ohjelmakokonaisuudet tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä ja lomamuistoja kotiin vietäväksi.

Voit tutustua karvaisiin ystäviimme poroihin ja valjakkokoiriin sekä hevosiin ja oppia paljon uutta. Vauhdin hurmaa on tarjolla lasten moottorikelkka-ajelulla, Suomen pisimmässä pulkkämäessä ja laskettelurinteillä. Aloittelijat voivat turvallisesti perehtyä hiihtokoulussa laskettelun ja lautailun saloihin.

Retkipäivä koko perheen luontoelämyskeskus Wiltsuun tarjoaa yhdellä rannekkeella koko joukon ainutlaatuista tekemistä lumikenkäkävelystä pilkkimiseen ja valjakkokoirien rapsuttelusta poroihin tutustumiseen.

Lue lisää

Aito Lappi on täällä

Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, rikas paikalliskulttuuri sekä monipuoliset luontoliikuntamahdollisuudet upeissa tunturimaisemissa tarjoavat aitoja elämyksiä vaikka koko perheelle. Tiesitkö, että joulupukin kotitunturi Korvatunturi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Tutustu alueeseen

Rudolf ja porokaverit

Joulupukki ja hänen poronsa kuten johtotähti Rudolf ovat erottamaton tiimi. Pohjoisimman Lapin alueella voit vierailla porotiloilla ja tutustua paikalliseen kulttuuriin sekä porotilallisten arkeen. Opit myös tärkeää tietoa poroista, arktisten alueiden selviytyjistä, ja niiden vuodenkierrosta.

Voit myös lähteä poroajelulle, joita toteutetaan erimittaisina ja pitempiin ajeluihin kuuluu myös ruokailu erämaassa lämmittävän nuotion äärellä. Kääriydy lämpimiin vällyihin ja unohda arki. Porot seuraavat toisiaan ja sinulla on aikaa ihastella pohjoisen talvista luontoa. Iltaisilla poroajeluilla taivas voi iloksesi olla täynnä tanssivia revontulia ja kirkkaana tuikkivia tähtiä.

Poroajelut ja porotilavierailut

Lumisia talviaktiviteetteja

Talvinen Pohjois-Lappi on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Latuverkoston rinnalla on reitistöjä niin talvipyöräilyyn, lumikenkäilyyn, kelkkailuun kuin kävelyynkin. Euroopan pohjoisin hiihtokeskus kansallispuiston kupeessa tarjoaa puolestaan laskettelua lumoavissa erämaamaisemissa. Voit myös lähteä kelkkasafarille tai hiljaiseen luontoon poro- tai koiravaljakkoajelulle. Inarissa ja Utsjoella pääset tutustumaan aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon. Aktiivisen talvipäivän päätteeksi voit ihailla revontulien tanssia taivaalla!

Talviset aktiviteetit

Ihaile revontulia lomallasi

Edes kerran elämässään on nähtävä revontulien näytelmä Lapin tummalla taivaalla. Lapland Northin alueella voit nauttia taivaan tulista koko pitkän revontulikauden ajan – läpi syksyn ja koko talven.

Koko Utsjoen ja Inarin alue sijaitsee otollisesti revontulivyöhykkeellä, joten todennäköisyys kokea revontulet on suuri. Täällä voit valita halutko katsella reposia erämaan keskellä vai mukavasti lasi-iglusta käsin.

Revontulien loisteeseen

Valkoinen joulu kaamoksen keskellä

Pohjoisen talvi on tunnetusti pitkä ja lumivarma. Loka-marraskuisen ensilumen jälkeen talvi jatkuu tunnelmallisena kaamoksena. Kaamos alkaa Utsjoella ja Nuorgamissa jo marraskuun puolella, etelämmässä Ivalossa ja Saariselällä joulukuussa. Kaamoksen aikana taivas hehkuu sinisen ja violetin sävyissä ja usein talven ihmemaa maalautuu pastellin sävyiseksi. Kaamos ei siis suinkaan ole säkkipimeää! Kaamoksen aikana revontulet leiskuvat ja lumi on pehmeää ja puhdasta.

Talven monet kasvot

Majoitusta moneen makuun

Pohjoisimman Lapin alueelta löydät juuri matkasi tarkoitukseen sopivan majoituksen, halusitpa sitten nauttia hiljaisuudesta luonnon keskellä tai iltariennoista palveluiden parissa. Alueelta löytyy edustustason lomamökkien sekä hotellimajoituksen lisäksi runsaasti vaihtoehtoja moneen makuun, leirintäalueista erämaakämppiin. Voit myös majoittua lasikattoisessa mökissä ja nauttia revontulten tanssista sänkysi yllä.

Majoitusvalikoimaan

Lappi lautasellasi

Lappilaisessa keittiössä herkutellaan paikallisilla ja puhtailla raaka-aineilla. Poroa, Inarin siikaa, Jäämeren kuningasrapuja ja lähimetsien antimia – herkuttele näillä ja muilla maukkailla mauilla lomallasi!

Olitpa fine dining ravintolassa tai ulkolounaalla pillkireissun lomassa, voit maistaa puhtaita pohjoisia makuja jokaisella aterialla.

Alueen ravintolat
Sámi handicrafts

Paikallista taidetta ja käsitöitä

Upeiden kokemuksien lisäksi Lapland Northin alue tarjoaa myös käsin kosketeltavia matkamuistoja. Saamelaiskulttuuri ja sen käsityöperinteet näkyvät paikallisissa koruissa, asusteissa ja muissa käsityötuotteissa, joita voi ostaa pienistä putiikkeista ja matkamuistomyymälöistä ympäri Inari-Saariselän aluetta.

Kaupanhyllyltä löydät myös pohjoisen luonnon antimia kotiin viemisiksi. Luonnonvaraisista marjoista ja villiyrteistä tehdyt mehut, makeiset ja siirapit, poro- tai kalajalosteet sekä muut Lapin erikoisuudet ilahduttavat ystävää ja tuovat lomamuistot mieleen vielä kotonakin!

Tutustu ostospaikkoihin

Talvista tekemistä joululomalle

Saapuminen

Olemme vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Pohjois-Lappiin pääsee useilla eri tavoilla – lentäen Ivaloon, omalla tai vuokra-autolla tai junalla Rovaniemelle ja jatkoyhteys linja-autolla alueelle. Usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

How to get here?

Inari-Saariselkä is far away in the North, yet just a few hours from Southern Finland. You can get to Lapland with multiple ways, and often the trip is an experience in itself.

{{ howToGetHere.title }}

How to get around?

When travelling through the arctic hills, you must remember that distances are quite often long. Be sure to enjoy the views while making your way from a destination to another.

From
to

Distance

  • By car {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • By bicycle {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}

Alueen kohteet ja nähtävyydet

Tutustu matkailualueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Pohjoisimmassa Lapissa koet tuntureiden taikaa, elät kultamaiden lumoa ja kosketat arktista kulttuuria. Täällä sinua odottaa aito Lappi.

Inspiroidu ja löydä aito Lappi