Mikä ihmeen bikepacking?

Bikepacking eli pyörävaellus on uusi, nouseva trendi ekomatkailijoiden ja pyöräilyharrastajien piirissä. Kun koronan vuoksi lentoliikenne pysähtyi ja kaikki paikat menivät kiinni, ihmiset heräsivät ulkoilun tarjoamiin mahdollisuuksiin ja erityisesti pyöräilyyn, jossa yhdistyvät ekologisuus ja etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin. Bikepackingissa on samoja piirteitä kuin retkipyöräilyssä, jossa ollaan tien päällä vähintään yhden yön ajan, mutta erona näissä pyöräilyn alalajeissa on se, että retkipyöräilyssä pyöräillään pääasiassa teillä ja bikepackingissa taas pyöräillään teiden ulkopuolella off-road henkisesti, kuten kapeilla metsäpoluilla ja hiekka -ja sorateillä. Aivan kuten vaeltaessa ja varusteet kulkeutuvat pyörän runkoon kiinnitetyissä runkolaukuissa.

Bikepackingin viehätys piilee vapaudessa ja kiireettömyydessä. Tuulen tuiverrus kasvoilla, edessä tuntematon polku. Oma tahto, oma aika. Olet vapaa aikatauluista, hotelli varauksista, alla on oma pyörä ja tarakalla majoitus. Pyörän kanssa liikkuessa ihminen on vapaa menemään omaan tahtiin, minne vain. Läskipyörällä voi poiketa pois asfaltilta ja liikkua pyöräilyyn sallituilla poluilla ja teltan voi laittaa pystyyn minne vain, tosin jokamiehen oikeuksien sallimissa rajoissa.

Milloin tulla Lappiin?

Omasta mielestäni kesäkuun alku on mitä mainion aika pyörävaellukselle Lapissa, koska silloin on vielä rauhallista niin muiden matkailijoiden kuin sääskien vähäisyyden vuoksi ja suurimmat lumet ovat jo sulaneet ja lämpötilatkin ovat sopivat matkapyöräilyyn. Päivät eivät ole vielä paahteisia ja valoa riittää jo lähes vuorokauden ympäri, kun yötön yö on aivan käsillä. Ei jotain hyvää, ellei jotain huonoakin, sillä alkukesän huonoihin puoliin kuuluu se, ettei kaikki ravintolat tai nähtävyydet ole välttämättä auki, kun kesäsesonki ei ole ehtinyt vielä alkamaan.

Minkälaisella varustuksella voi aloittaa?

Nykyään pyörät ovat kehittyneet huimasti ja valikoima kasvanut, joten markkinoilla riittää valinnanvaraa mistä valita itselleen sopiva pyörä, toisinaan valinnanvaraa meinaa olla liiankin paljon. Mutta ei hätiä mitiä, bikepackingin voi aloittaa lähes millä pyörällä tahansa, mutta paras vaihtoehto olisi fatbike eli niin sanottu läskipyörä, jossa on niin sanotusti ylisuuret renkaat eli keskimäärin noin 3.8”/97mm renkaat. Muita vaihtoehtoja voisivat olla täysjäykkä maastopyörä tai käyräsarvinen gravel-pyörä, joka on omimmillaan hiekkateillä ja helpoilla poluilla.

Mutta onneksi bikepacking on matalan kynnyksen harrastus, sillä jos haluaa vain kokeilla harrastusta tai ei halua raahata omaa pyörää ja varustelaukkuja pohjoiseen, niin aina on olemassa vuokraamisen mahdollisuus! Näin ei tarvitse tehdä heti alkuun investointeja, jos ei ole varma onko pyörävaellus oma juttu. Lapland Northin paikallinen pyörävuokraamo Roll Outdoors Kiilopäältä vuokraa vaikka koko setin pyörineen ja varustelaukkuineen. Tämä helpottaa suuresti reissuun lähtemistä, kun ei tarvitse huolehtia pyörien ja isojen tavaroiden kuljettamisesta Lappiin. Ja eikä tässä vielä kaikki! Samaan syssyyn, kun vuokraa pyörän Roll Outdoorsilta, voi kysellä vuokraamopäällikkö Raililta reittivinkkejä, sillä hän tuntee Lapin alueen parhaat reitit kuin omat taskunsa.

Tärkeimmät varusteet pyörän ja pyöräilykypärän lisäksi ovat vedenpitävät laukut, joita saa kiinni niin ohjaustankoon, runkoon ja satulaan. Näiden laukkujen tärkeimmät ominaisuudet ovat helppo irrotettavuus, kestävyys ja paino. Koska kaikki tavara pitää kuljettaa pyörän selässä, niin tämä rajoittaa tehokkaasti tavaramäärää, mikä on toisinaan hyvä asia, koska mukaan pystyy ottamaan vain tarpeellinen. Painava pyörä on raskas polkea ja kiikkerämpi. Nykyään retkeilyvälineet ovat kehittyneet niin valtaisasti, että ne menevät pieneen tilaan ilman, että varusteen toimivuus heikkenisi ja keveytensä ansioista eivät paina hirveästi laukun pohjalla.

Bikepacking on mitä mainioin keino nähdä ja kokea Lappi kokonaisvaltaisesti. Se on helppo aloittaa ja Lapista löytyy varmasti kaiken tasoisille pyöräilijöille sopivia reittiä. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Kirjoittaja: Miia Heikkala, luonto-ohjaaja-opiskelija, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inari.

Tutustu pyöräilymahdollisuuksiin pohjoisimmassa Lapissa

News