Mitä Ivalossa voi tehdä kesäaikaan? Monen matkailijan mielessä pyörivä kysymys, johon paikallisellakin saattaa mennä hetki vastata. Ivalo on Inarin kunnan suurin kuntakeskus, kulttuurien kohtaamispaikka sekä monipuolisten palveluiden paratiisi, ainakin näillä leveysasteilla.

Nyt laitamme tossut jalkaan ja lähdemme tutustumaan kylään!

Ivalojoen yli menevä tie jatkaa matkaa kohti pohjoista

Hengellinen hyppyrimäki ja kultainen joki

Kylä tarjoaa myös arkkitehtuurin ystäville runsaasti tutustuttavaa. Katukuvassa sekoittuu suloisesti vanhan ajan tunnelma, retrohenkisyys sekä modernimpi uudisrakentaminen.

Matka kannattaa aloittaa Ivalon vuonna 1966 rakennetusta kirkosta, jonka erikoinen ulkomuoto jakaa mielipiteitä. Aikanaan paikallisten suussa kirkkoa kutsuttiinkin “hengelliseksi hyppyrimäeksi”. Mikäli onni suosii, voit päästä kirkkoon myös sisälle tutustumaan. Pysähdy aistimaan ikkunaseinistä tulvivaa valoa sekä ihastele kullankaivuusta tuttua vaskoolia muistuttavaa kastemaljaa, jonka on suunnitellut Tapio Wirkkala. Saatat huomata myös alttaritaulun puuttuvan – sen sijaan seinää koristaa upea lasiristi!

Kirkon jälkeen jatkamme matkaa ylittäen kylän nimikkojoen, Ivalojoen. Jokea on kutsuttu toisinaan myös erämaajoeksi sekä kultaiseksi joeksi. Ivalojokea ei ole lainkaan valjastettu vesivoimaksi, joten sen kalastossa uivat edelleen monien suosikkikalat: taimen, siika ja harjus. Kultaisen joen lempinimen joki on puolestaan saanut jo kauan sitten, kultaryntäysten aikana. Joki on 180 kilometriä pitkä ja sopii loistavasti myös melontaan. Sillalta katsellessasi saatat myös huomata, että jokitörmät ovat todella korkeat. Aikojen saatossa kylää ovat koetelleet useat suurtulvat. Näiden jälkeen rakennettiinkin kylälle tulvapenkereet rakennuksia suojaamaan.

Annettavaa myös taiteen ystäville

Sillan jälkeen edessä siintää kolme liikenneympyrää komeine koristuksineen. Ensimmäisessä voit havaita revontulten loistoa Saamen lipun väreissä. Seuraavassa tutustutaan kullankaivuun teemaan. Taideteoksesta voit löytää vaskoolin sekä hakun. Kolmannen ympyrän kiviseidat kuvastavat saamelaisuutta.

Mieleenpainuvaa arkkitehtuuria voit havaita myös aivan kylän keskustasta. Kulttuuritila Kuulaassa, ainutlaatuisen ulkomuotonsa lisäksi pääset kokemaan säännöllisesti vaihtuvista taidenäyttelyistä.

Joen rannassa toimii yksi kylän ikonisimmista hotelleista – Hotelli Kultahippu. Rakennuksena se on tarjonnut majapaikan matkailijoille jo yli sadan vuoden ajan. Sen pihapiiristä voit bongata myös Kullankaivajien patsaan. Tien toiselta puolelta sen sijaan pilkottaa Jäämeren kansan evakkotie –patsas.

Sotahistoriasta kiinnostuneille paljastettakoon, että kylästä on mahdollista löytää myös vanhan vankileirin rauniot. Mikäli haluat tutustua raunioihin, kulje kevyenliikenteenväylää pitkin reilu sata metriä kirkon ohitse Inariin päin.

Kylän päätietä pitkin kävellessäsi silmiisi pistää sininen puutalo, jonka kylkeä koristaa retrohenkinen logo – Aslak. Kyseessä on kylän vuonna 1958 rakennettu elokuvateatteri, jonka toiminta tosin pian siirtyy uuteen Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteeseen. Kaarre on myös yksi kohteista, joka kannattaa vähintäänkin kurkata joen rannalta käsin. Retrohenkisiä logoja kylästä löytyy myös muitakin, erityisesti Kelan vanha logo kannattaa käydä vilkaisemassa.

Luonnosta voimaa

Luonto on vahvasti läsnä koko Inarin kunnassa, sen kunnan mottokin jo kertoo “Voimakas luonnostaan”. Samaa teemaa voit huomioida teiden nimistössä. Kävellessäsi Inarin pääkirjaston (valm. 1981) ohi, saatat ihmetellä vaaleaa pylväikköä pääovien edessä. Arkkitehtiryhmä Arkton Oy:n suunnittelema pylväikkö kuvastaa riekon lumikieppiä.

Jos kylänraitti on tullut jo riittävän tutuksi, suuntaa jalkasi kohti Mukkavuopajan kävelyreittiä. Reitin varrella olevat opastetaulut opastavan sinut alueen kulttuuriin ja luontoon. Reitin varrella saatat huomata myös yhden Suomen pohjoisimmista nautakarjatiloista. Helpoiten löydät reitille Porotieltä, Hotelli Ivaloa vastapäätä, josta varsinaiset reittimerkinnät alkavat.

Itse kylän keskellä ei varsinaisia maisemapaikkoja ole, mutta jos malttaa suunnata muutaman kilometrin päähän Jänkkävaaraan – pääsee varmasti maisemien makuun. Kuntoilua kaipaaville  Jänkkävaarassa on myös uutukaiset kuntoportaat, ulkokuntosali, huikeita pururatareittejä kuljettaviksi kilometrien verran sekä puuhuollolla varustettu laavu. Alueelta löydät myös opasteet legendaariselle karhunpesälle!

Elävä kylä

Kylän laaja kirpputoritarjonta yllättää aina kävijäänsä. Kyläkierroksesi aikana voit vierailla Ivalon kirppiksellä, Helluntaiseurakunnan kirpputorilla tai Ivalon seudun työttömät ry:n kirpputorilla.

Ivalo on elävä kylä, jonka monipuoliset tapahtumat virkistävät niin paikallisten kuin matkailijoidenkin mieltä. Kesäaikaan suurimpia tapahtumia ovat Inariviikot, Watercross Ivalo sekä keskikesän juhlan aikaan perinteiset juhannusjuhlat Hotelli Kultahipun rannassa.

Pitkän kävelyretken jälkeen jaloissa alkaa tuntua päivän askeleet. Mikä olisikaan parempi tapa päättää pitkä kävelypäivä kuin pulahtaa raikkaaseen veteen? Ivalosta ei voi lähteä käymättä sen tunnetuimmalla paikalla – Ivalo beachilla. Kaikkien rakastama (myös porojen) hiekkaranta on täydellinen paikka kesäpäivän päätökselle. Suuntaa siis vielä kerran kohti kultaista jokea!

©Irina Salomaa

Janka Mäkipää ja Sofia Haka

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, luonto-ohjaaja

News