Matkailualueen uuden brändin yksi kolmesta kantavasta pilarista ja kaiken läpileikkaava teema on vastuullisuus. Voimme kaikki olla onnellisia siitä, että toiminta alueellamme on lähtökohtaisesti vastuullista ja haluamme jatkossakin, että vesistömme ovat kalaisia ja porojen kulkureitit säilyvät ennallaan.

Vaikka yritykset ja toimijat alueella työskentelevät aktiivisesti kehittääkseen matkailua vastuulliseksi, niin vastuullisuus on meidän kaikkien yhteinen asia. Vastuullisuus on paljon muutakin kuin ympäristöön liittyvää vastuullisuutta ja usein ensimmäisenä keskusteluun tulee mukaan ympäristövastuullisuus. Vastuullisuudesta ei voi puhua tarpeeksi, sillä vaikka me kaikki tiedämme, että luontoon ei saa jättää roskia ja kaiken minkä jaksaa kantaa sinne jaksaa kantaa takaisinkin. Kuitenkin jokaisella retkellä reppuun tulee poimittua erilaisia roskia luonnosta, joka kertoo siitä, että vastuullisuudesta ei voi lopettaa puhumasta. Vastuullisuus on kestävää kehittämistä ja jokainen askel on polulla eteenpäin.

Mutta mitä muuta sinä alueellamme matkaava voit tehdä, jotta matkasi on toteutunut vastuullisuutta silmällä pitäen?

Aloitetaan alueelle saapumisestasi. On hyvä tarkastella vaihtoehtoja, joilla pohjoisimpaan Lappiin pääsee. Onko tänne pakko lentää tai tulla omalla autolla? Juna ja bussi yhdistelmällä pääsee kätevästi tänne saakka ja omaa autoa ei tarvitse varsinkin, jos tarkoituksena on olla yhdessä kylässä. Tulethan meille useammaksi päiväksi, jolloin pidentämällä viipymääsi vaikutat vastuullisesti.

Meidän alueemme kulttuuriperintö on arvokkainta luontomme lisäksi. Haluamme suojella saamelaista kulttuuriperintöä, mutta myös nykyistä kulttuuria. Meillä on upeat puitteet, jossa tutustua saamelaiskulttuurin menneisyyteen ja nykyisyyteen. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin Luontokeskus Siida, Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä, Utsjoen kirkkotuvat ja Välimaan tila Utsjoen ja Nuorgamin välillä ovat esimerkkejä paikkoja missä voit vapaasti kuvata ja ihailla upeita pukuja samaan aikaan kun opit kulttuurista lisää.

Osa saamelaisista tarjoaa elämyksiä, joihin voit osallistua ja kulttuurituntemuksesi syvenee. Koska meillä on näin upeita paikkoja sinulle, niin ethän kuvaa saamelaisia ilman lupaa kylän kaduilla ja huomioithan tilanteen ennen kuin menet lupaa kysymään. Kun ostat käsityötä paikallisilta saamelaisilta tuet sillä kulttuurin elinvoimaisuutta ja näin matkailijana voit positiivisesti vaikuttaa sosio-kulttuuriseen kestävyyteen.

Valitse lomallasi vastuullisia palveluntarjoajia mahdollisuuksien mukaan, mutta vähintään paikallisia toimijoita. Kun ostat palveluita täältä vaikutat taloudelliseen vastuullisuuteen. Tutustu yrityksiin ja huomaat kuinka vahvasti yrityksen juuret ovat täällä pohjoisimmassa Lapissa. Matkailu työllistää paikallisia suoraan tai välillisesti ja iso osa yrityksien omistajista on paikallisia perheitä tai juurilleen palanneita yrittäjiä tai Lappiin rakastuneita. Kysy ja pohdi vastuullista toimintaa yrityksissä joissa vierailet ja huomaat kuinka intohimoisesti täällä huolehditaan luonnosta ja paikallisuudesta.

Syö paikallista ruokaa. Poroa, kalaa ja erilaista riistaa on tarjolla ravintoloissa ja satokauden vihanneksia, sieniä ja marjoja löytyy ruokalistoilta. Valitse paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokia ja tuet näin kestävää kehitystä. Ruoka työllistää paikallisia ja tuotto jää alueelle, joka jälleen pitää yllä elinvoimaista paikalliskulttuuria.

Tässä vain muutama vinkki, miten voit vaikuttaa matkailijana ja vieraanamme positiivisesti alueemme vastuulliseen kehittämiseen ja näin olet tärkeä osa vastuullisuuden ketjua alueellamme.

News