Kun viesti kilpailusta koskien Saamelaisalueen koulutuskeskuksen asuntolan pihalla sijaitsevia betonirenkaita sekä niiden mahdollista uusiokäyttöä kilahti sähköpostiini, alkoivat lukemattomat ideat tulvia päähäni.

Betoni raaka-aineena on yllättävän monipuolinen ja kestävä, siitä on moneksi. Päädyin kuitenkin lopullisessa ehdotuksessani huomioimaan mahdollisimman monta kohtaa kestävän kehityksen periaatteista.

Jos renkaita olisi lähdetty esimerkiksi poistamaan paikanpäältä jätteenä, olisi tästä aiheutunut mm. kustannuksia kuljetuksesta sekä jatkokäsittely betonijätteenä olisi todennäköisesti johtanut jo valmistetun tuotteen tarpeettomaan murskaamiseen.

Siispä tuumasta toimeen ja latailemaan 3D-mallinnusohjelmaa koneelle. Hetken seikkaillessani hahmotelmieni parissa, tuossa kolmiulotteisessa tilassa, päädyin ottamaan projektissa huomioon myös kyseisen alueen erityispiirteet sekä kulttuurin. Siispä ehdotukseni sisälsi referenssinä myös Saamen lipun värit, integroituna osaksi kokonaisuutta.

Sanotaan että ”Maassa maan tavalla”, mutta minusta luonto sekä mahdollisuus nauttia siitä, on tärkeä osa meitä kaikkia. Olimme kotoisin sitten mistä tahansa. Tästä syystä halusin renkaiden olevan osa erilaisia ulkoilmassa tapahtuvia toimintoja.

Ehdotinkin siis, että renkaista tulisi istumapaikat, jotka myös tarjoaisivat hieman suojaa säältä. Näin saisimme mahdollisimman moni näistä tulevista käsinkosketeltavista taideteoksista enemmän iloa irti. Funktionalismin ollessa lähellä sydäntäni oli myös erityisen tärkeää huomioida renkaiden käyttöaste unohtamatta kuitenkaan sitä tosiasiaa, että sen täytyy myös sulautua ympäristöönsä Inarijärven ainutlaatuiseen maisemaan.

Teoksen täytyy näyttäytyä luokseen kutsuvalta, katsoipa sitä sitten mistä perspektiivistä tahansa. Koko suunnitelmani läpi kantavana ajatuksena oli yhteisöllisyys ja sisimmässäni toive siitä, että ihmiset voisivat kokoontua betonirenkaiden ääreen ja olla, yhdessä.

Miten kyseinen betonirengasprojekti sisältyy näin matkailualaa opiskelevan opintoihin? No esimerkiksi niin, että kun haaste on heitetty, siihen tartutaan niin teoin kuin sanoinkin. Kestävään kehitykseen pyrkiminen ulottuu kaikkialle. Niin minuun kuin sinuunkin, alasta riippumatta.

” Kestävyyden, eli ekologisen, sosiokulttuurisen ja taloudellisen vastuun tulee näkyä sekä teoissa että sanoissa ja siksi matkailuyrityksille suositellaan kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista kaikissa sen ulottuvuuksissa. Luonnon hyödyntäminen matkailupalveluissa edellyttää ympäristö- ja sosiokulttuuristen vaikutusten vahvaa hallintaa ja resursseista huolehtimista: toimintaa vastuullisesti luontoa ja kulttuuriympäristöä vahingoittamatta” – Business Finland

Olisiko sittenkin aika kääntää kelkka ja tuoda juuri matkailu edelläkävijäksi kestävän kehityksen tavoittelussa?

Kirjoittanut:

Johanne Lumme

Saamelaisalueen koulutuskeskus

Matkailualan perustutkinto

Ajankohtaista