Alueemme moninaisuus on suuri rikkaus ja niinpä voit kokea luonnon läheisyyden monella tapaa myös Ivalon ja Inarin alueella. Poimi talteen vinkit matkallesi pohjoisimpaan Lappiin.

Ivalossa

Käy joella kävelyllä

Ivalojokea reunustavat lehtipuut kylän lähettyvillä ja pukeutuvat talvella kuuraiseen pukuun. Joella voi vapaasti liikkua kävellen jäiden ollessa vahvoja. Joella kulkee kelkkareitti, jota pitkin voi myös kävellä, kunhan huomioi sillä kulkevan liikenteen. Joella kannattaa käydä kävelyllä sinisen hetken aikaan ja tietysti kevään auringonpaisteessa. Joen penkalta voi laskea lasten kanssa pulkkamäkeä jäälle.

Yövy Aurora Village Ivalossa

Keskellä metsää, mutta aivan Ivalon keskustan läheisyydessä sijaitsee tunnelmallinen Aurora Village Ivalo. Mikäli et yövy siellä, niin piipahda ainakin lounaalle tai illalliselle nauttimaan pohjoisesta tunnelmasta ja lämminhenkisestä palvelusta. Yövy revontulimajoituksessa ja sauno panoraamasaunassa tai tynnyrisaunassa viipymäsi aikana.

snowmobiling on lake inari

Tee retki Nellimiin ja yövy Wilderness Hotel Nellimissä

Nellimin maisematie on nähtävyys itsessään ja vie sinut Nellimin kylään, jossa sijaitsee upea Nellim Wilderness Hotel. Voit pysähtyä siellä syömässä ja ihmettelemässä upeaa sisustusta ja pohjoista kutsuvaa tunnelmaa tai viettää lomasi Nellimistä käsin. Hotellilta onnistuu erilaiset majoitusmuodot ja niin ikään aktiviteetit.

Joogaa Ivalossa

Ivalo Yoga & Wellness ohjaaja Riina pitää Ivalossa viikkotunteja ja toteuttaa myös erikseen varattuja kokonaisuuksia. Halusitpa lempeää Yin-joogaa tai Flow-joogasta energiaa, niin Ivalossa se onnistuu. Tutustu tarjolla oleviin tunteihin, osta kertalippu tai sarjalippu ja tunne rauha kehossa ja mielessä.

Inarissa

Selvitä Vasatokassa sijaitseva pakohuone

Inarin kylältä lyhyen matkan päässä sijaitsee Riutula ja siellä Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Vasatokka. Vasatokka tarjoaa myös saunomismahdollisuuden ja nyt uutena pakohuoneen, jonka arvoituksen voit yrittää ratkaista yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Riutulassa kannattaa käydä maisemien vuoksi ja loppukeväästä joutsenet saapuvat läheisen sillan luo, kun Muddusjärvi on vielä jäässä.

Käy retkellä Juutuajoen Jäniskoskella

Inari sijaitsee upean Inarijärven rannalla. Järveen laskee Juutuajoki, jonka varrella on monia koskipaikkoja. Helposti saavutettavissa on Jäniskoski, joka kuohuu loppukeväästä voimakkaana. Kosken yli kulkee riippusilta ja joen toisella puolella on tulipaikkana puolilaavu. Puita löytyy liiteristä ja luontopolkua on helppo kävellä läpi koko talven.

Katso kartalta

Tutustu Siidan ulkomuseoalueeseen

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida sijaitsee aivan Inarin kylän keskustan läheisyydessä. Museorakennusta uudistetaan parasta aikaa, mutta pääset kuitenkin käymään ulkomuseossa kierroksella. Kierrokseen on hyvä varata aikaa ainakin 45 minuuttia. Upeat rakennukset ja informatiiviset opastaulut opastavat sinua tutustumaan saamelaiskulttuuriin ja saamelaisten historiaan.

31.5.2022 saakka Siidan näyttelytarjonta on historiallisella ulkomuseolla, mistä löydät noin viisikymmentä rakennusta ja rakennelmaa ryhmiteltynä kulttuurialueiden tai käyttöluonteen mukaisesti. Kohteet kertovat Suomen kolmen saamelaiskulttuurin kulttuuriperinnöstä, rakennusperinnöstä ja elinkeinoista.
Tutustu lisää

Nauti illallinen Ravintola Aanaarissa

Vuoden ravintola 2020 sijaitsee Hotelli Kultahovin yhteydessä. Siellä ruokailu on monisyinen elämys ja eteesi laskettu lautanen yllättää ja hämmästyttää erilaisilla annoksilla, jotka ovat samaan aikaan hyvin perinteisiä, mutta uudelleenluotuja moderneja ja kekseliäitä herkkuja. Raaka-aineet ovat paikallisia, todella laadukkaita, suoraan takapihaltakin kerättyjä. Maista myös juomien listalta upeita lasillisia, jotka sisältävät paikallisia marjoja ja yrttejä.

Koe Inarijärvi talvella

Inarijärvi täytyy kokea jokaisena vuodenaikana. Inarijärvi kevään auringonpaisteessa kimmeltää aavana edessä ja järvelle kannattaakin lähteä ohjatulla retkellä. Esimerkiksi kelkkasafarin kyydissä pääset tutustumismatkalle talvisen järven maisemaan. Tunnetuimpiin maamerkkeihin lukeutuva ukonsaari kohoaa jylhänä lumisen hunnun alta. Aluksi kapealta, jopa pieneltä vaikuttava saari nousee korkeana louhikkoisena ja jyrkkäreunaisena suoraan kelkan kuomun edessä kohti taivasta. Inarin kylältä matkaa ukonsaarelle tulee noin 11 kilometriä. Ukonsaaren pohjoispuolella sijaitsee Hautuumaasaari, jossa on vahoja hautapaikkoja ja peuranpyyntikuoppia. Kelkkareittiä pitkin Inarista pääsee ajamaan myös Pielpajärven erämaakirkolle, jonka pihapiirissä voi pitää evästauon.

pilkkimistä kevättalvella

Pilki auringossa Inarijärvellä

Yksi kevään aurinkoisten päivien parhaista jutuista on viettää päivä pilkkien! Auringon kajo valaisee pilkkiavantoa, niin että on mahdollista nähdä kalojen uivan pilkkiavannon alapuolella. Tue pilkkivapa ja lue kirjaa auringon lämmöstä nauttien. Paista kalasaalis lounaaksi nuotiolla tikun nokassa tai nauti retkieväitä auringon paljastamalla pälvellä istuen. Keväinen päivä pilkillä rauhoittaa ja kalan nappaaminen on päivän kohokohta, varsinkin se ensimmäinen kala.

Lisää tekemistä Ivaloon ja Inariin

Ajankohtaista