Ravintola Aanaar on valittu Vuoden ravintolaksi 2020, Suomen Gastronomien Seuran toimesta. Ravintola Aanaar toimii perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Juutuanjoen äärellä Inarin kirkonkylässä. Aanaarin ruoan herkullisuus perustuu raaka-aineisiin, joiden hankinta alkaa keittiön takaovelta ja yltää Jäämerelle yli Saamenmaan. Ruokalistaa eivät täytä kliseiset Lappi-ruoat, vaan yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Sisaruspari Kaisu ja Heikki Nikula palasi etelästä ja otti vastaan sukupolvenvaihdoksessa äitinsä Maija Nikulan monikymmenvuotisen elämäntyön. Aanaar ei ole trendikäs tähdenlento, vaan on toiminut nyt samalla liikeidealla jo vuodesta 2008.

Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.

”Aanaarin keittiön vahvuus on kiistatta sen ainutlaatuiset raaka-aineet. Gastronomit arvostavat Aanaarin pitkäjänteistä työtä niin ruokaperinteiden vaalimisessa kuin yhä elämyksellisemmän herkuttelukokemuksen kehittämistä. Aanaarin ruokalista tarjoaa paljon puhuttuja aitoja makuja – yhteyden arktiseen luontoon ja paikalliseen ruokakulttuuriin maistaa,” toteaa seuran vt. puheenjohtaja Joni Kiiski.

Kodikasta suomalaista designia

Ravintolan sisustus on kerrostunutta suomalaista designia. Vuosikymmenten takaa pilkottaa myös 1930-luvun matkailun pioneerihenki. Omalla tavallaan hyvin rahoittavaa ja kodikasta. Syntyy vaikutelma: Nyt on tultu juuri tänne Inariin.

”Tämän ravintolan kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen”, keittiöpäällikkö Heikki Nikula sanoo ja lisää, että kiitos tunnustuksesta kuuluu kunnianhimoiselle henkilökunnalle, lukuisille paikallisille tavarantoimittajille ja uskollisille asiakkaille.

”Tyylimme on moderni pohjoismainen ja tärkeimmät ravintolaesikuvamme ovat ikoniset ravintolat Noma ja Fäviken. Oma esikuvani on edesmennyt keittiömestari Eero Mäkelä. Hänen pelkistetty ja raaka-aineita kunnioittava tyylinsä on aina tuntunut oikealta. Metsät, suot, jokivarret, Inarijärvi ja Jäämeri sekä niiden tuottamat raaka-aineet ovat Ravintola Aanaarin perusta.” kertoo Nikula.

Kaisu & Heikki Nikuöla
Kaisu & Heikki Nikula Juutunajoen rannalla. Taustalla näkyy Perinnehotelli Kultahovi.

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa. Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Aanaar on 30. tunnustuksen saanut ravintola.

Tutustu Inari-Saariselän alueeseen

News