Kulta

Kullanhuuhdontaa Lapissa

Tuhannet tarinat kertovat kuuluisista kultajoista ja legendaarisista kullankaivajista. Yhä tänäkin päivänä kultaa etsitään aktiivisesti ja aina joskus joku onnekas löytää hipun jos toisenkin. Lapin kultakulttuuriin pääset tutustumaan Saariselällä sekä kullanhuuhdonnan kotiseudulla, Lemmenjoella. Tankavaaran Kultamuseo kertoo kullanhuuhdonnasta Lapissa ja maailmalla.

Pohjoisimman Lapin alueen kultaesiintymät ovat vuosimiljoonien tulosta. Ensimmäinen kultaryntäys koettiin Ivalojoella 1869–1900. Tankavaaran kulta-alueen löysi vuonna 1936 Aleksanteri Peltovuoma eli Sauva-Aslakki. Lemmenjoella kullanhuuhdonta alkoi vuonna 1945. Suurin Suomesta löytynyt hippu painaa 393 grammaa.

Kaukana pohjoisessa on siis hyvä pitää vaskooli valmiina ja suunnata opastetulle kullanhuuhdontaretkelle tarunhohtoisille kultakentille.

Tuntureiden taikaa, kultamaiden lumoa ja arktista kulttuuria

Pohjoisimmassa Lapissa sinua ympäröi arktinen luonto ja saamelainen kulttuuri. Kahdeksan vuodenaikaa tarjoavat mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja kulttuurista hyvin monella tavalla, ympäri vuoden. Tarjoamme aidot olosuhteet nauttia lomastasi.  

Katso täältä kaikki aktiviteetit ja elämykset mitä pohjoisin Lappi tarjoaa! Voit selata alueen palvelutarjontaa vuodenaikojen tai matkakohteesi mukaan, tai tutkia juuri sinua kiinnostavia elämyksiä. Täältä löydät aidon Lapin.