Käytä reittisuunnittelua Suunnittele samanlainen reitti
Retkeily Suositeltu reitti

Pyhä-Luoston retkeilyreitti

Retkeily · Pyhä-Luoston kansallispuisto
Tästä sisällöstä vastaa
Metsähallitus Yhteistyökumppani  Seikkailijan valinta 
  • Ukko-Luostolta avautuu upea näkymä Pyhän tunturiketjulle
    Ukko-Luostolta avautuu upea näkymä Pyhän tunturiketjulle
    Kuva: Netta Kuivalainen, Metsähallitus

Reitillä pääset kiipeämään Ukko-Luoston huipulle, kulkemaan Suomen syvimmän kurun Isokurun läpi, vierailemaan ametistikaivoksella ja nauttimaan upeista tunturimaisemista.

Keskivaativa
Pituus 28,6 km
10:00 h
684 m
629 m
482 m
199 m

Retkeilyreitti yhdistää tunturit ja on kuljettavissa ympäri vuoden; kesällä patikoiden ja talvella osa reitistä toimii hiihtolatuna. Matkan varrella näet hienoja keroja ja kuruja sekä runsaasti geologisia ja historiallisia kohteita. Voit itse vaikuttaa matkan pituuteen ja vaativuuteen reittivalinnoillasi, sillä reitin varrelta on yhteys useimmille Pyhä-Luoston päiväreiteille. 

Vaikka Pyhä-Luoston retkeilyreitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, se sopii myös aloitteleville vaeltajille, sillä välimatkat taukopaikkojen välillä ovat lyhyet ja reitti on hyvin merkitty. 

 

Kirjoittajan vinkit

Poikkea ennen retkeä tai retken päätteeksi tutustumassa luontokeskus Naavan näyttelyyn. Luontokeskus on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Henkilön Linda Turunen profiilikuva
Tekijä
Linda Turunen
Päivitetty: 13.10.2023
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
482 m
Matalin kohta
199 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Reittityypit

Asfaltti 0,85%Maastoura 0,46%Polku 98,67%
Asfaltti
0,2 km
Maastoura
0,1 km
Polku
28,3 km
Näytä korkeusprofiili

Turvallisuus

Reitti on paikoitellen kivikkoinen ja reittimerkintöjen seuraaminen huonossa säässä voi olla haasteellista. 

Otathan huomioon, että suoraan reitille ei osu lainkaan sellaisenaan juomavedeksi sopivia vedenottopaikkoja. Luonnonvettä saa Pyhälammelta, Huttulomalta sekä Karhunjuomalammelta, mutta vesi suositellaan keitettäväksi tai muutoin puhdistettavaksi ennen käyttöä. Huttuloman taukopaikalta on alle kilometrin pisto Huttujärven vuokratuvan pihasta löytyvälle talousvesikaivolle, kaivo on kaikkien retkeilijöiden käytössä. Myös Rykimäkerolta löytyy talousvesikaivo.

Isokuru on rajoitusaluetta ja merkityltä reitiltä poistuminen on sekä luonnon säilymisen, että retkeilijöiden oman turvallisuuden vuoksi kiellettyä. Isokurussa on talvella merkittävä lumivyöryvaara, joten kurussa ei kulje talvireittiä. Puupitkokset voivat olla hyvin liukkaita etenkin märällä säällä ja syyspakkasilla.

Tarkastathan aina retkelle lähtiessäsi myös voimassa olevat varoitukset. Avotulenteko on kiellettyä ruohikko- sekä metsäpalovaroituksen aikana.

Neuvoja ja vinkkejä

Tutustu kansallispuiston ohjeisiin ja sääntöihin www.luontoon.fi/pyha-luosto/ohjeetjasaannot

Maksuton retkikartta www.retkikartta.fi/

Retkeilyn ohjeet, säännöt ja vinkit Luontoon.fi/retkeilynabc

Aloitus

Luoston portti: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
Koordinaatit:
DD
67.019761, 27.252450
DMS
67°01'11.1"N 27°15'08.8"E
UTM
35W 510998 7433605
w3w 
///kuplavesi.hanget.lystikäs
Näytä kartalla

Päätepiste

Luontokeskus Naava: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m

Reittiohje

Reitin voi kulkea kumpaankin suuntaan, reittikuvaus on Luostolta Pyhälle.

 

Luoston portti - Pyhälampi 9 km

Luostonportilta lähdetään helppokulkuista, sorastettua polkua pitkin kohti etelää. Retken alkuverryttelynä reitti kiemurtelee harvapuustoisessa kangasmetsässä puolentoista kilometrin matkan Ukko-Luoston portaiden juurelle. Tästä alkaa jyrkkä nousu, kun 575 porrasta vievät kulkijan kohti tunturin lakea. Portaiden yläpäästä reitti nousee vielä sorastettua polkua pitkin Ukko-Luoston huipulle, jossa maamerkkinä näkyy säähavaintoasema. Juuri ennen korkeinta kohtaa on opaste näköalapaikalle, muutaman kymmenen metriä reitiltä sivuun. Täältä avautuu upea maisema kohti Pyhänlatva-aapaa. Näköalapaikalla on myös penkit ja pöytä evästauon pitämistä varten. Ukko-Luoston laelta, säähavaintoaseman takaa reittimerkinnät jatkuvat alas rakkakivikkoista kaakkoisrinnettä kohti Lampivaaraa. Reitti kulkee Pikku-Luoston laen kautta.

Lampivaaraan saavuttaessa voi pitää evästauon pihapiirin laavulla. Lampivaarassa on myös mahdollista vierailla Ametistikaivoksella (ametistikaivos.fi) tai nauttia munkkikahvit Lampivaaran kahviossa. 

Lampivaarasta polku jatkuu kauniissa mäntyvaltaisessa metsämaastossa ja laskeutuu leppoisasti kohti Pyhälammen taukopaikkaa, josta löytyy Pyhälammen päivätupa sekä laavu tulentekopaikkoineen. Pyhäjoesta voi täyttää vesivarastot, muista kuitenkin keittää tai muuten puhdistaa käyttämäsi luonnonvesi. Taukopaikka soveltuu hyvin myös yön yli leiriytymiseen, teltalle löytyy paikkoja.

 

Pyhälampi - Huttuloma 12,5 km

Pyhälammelta reitti jatkuu Latvavaaran kivikkoisen laen kautta Porontahtoman laavulle, joka sijoittuu suojaiseen notkelmaan. Laavulta on enää 1,5 km matkaa Kapustan päivätuvalle. Tuvan pihapiirissä on tulentekopaikka, jolta voi ihailla ympäröivää vanhaa kuusikkoa tai Kapustan rinteen komeaa rakkakivikkoa. 

Kapustalta laskeudutaan hieman alemmas tunturien väliseen notkelmaan ja lähdetään nousemaan Huttutunturin kautta viiden kilometrin matka Huttulomaan, kuruun Huttutunturin ja Peurakeron välissä. Huttuloman autiotuvan pihapiirissä retkeilijää odottaa nuotiopaikka ja grillikota. Tässä autiotuvassa voi myös yöpyä, mutta taukopaikka on suosittu, joten oma teltta tai muu majoite on syytä olla mukana. Muistathan, että ensimmäiseksi tuvalle tullut antaa aina tilaa viimeiselle saapujalle. Autiotuvan takana on vedenottopiste, mutta kuivina aikoina on mahdollista, ettei vettä ole lainkaan. Vesi on keitettävä ennen juomista.

Vaihtoehtoinen yösija sekä varma vedenottopaikka löytyvät noin kilometrin piston päästä Huttujärveltä, jonne pääsee Kapustan päivätuvalta myös suoraan (n. 4,6 km) Huttutunturin itäpuolta kulkevaa latupohjaa pitkin. Huttujärven rannalla sijaitsee vuokratupa saunoineen. Tuvan pihapiiristä löytyy tulentekopaikka ja talousvesikaivo, jotka ovat kaikkien retkeilijöiden käytettävissä. Toivomme telttailijoiden kuitenkin antavan tilaa tuvan vuokranneille ja yöpyvän mieluummin Huttuloman autiotuvan pihapiirissä. Tuvan voi varata Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta tai Eräluvat-verkkokaupasta. 

 

Huttuloma - Pyhä 12 km

Hyvin levätyn yön jälkeen lähdetään nousemaan loivaa rinnettä kohti Pyhän tunturiketjun viittä keroa. Kerot ovat nimeltään lännestä itään Peurakero, Laakakero, Noitatunturi, Ukonhattu ja Kultakero. Maasto on todella komeaa tunturiylänköä ja rakkakivikkoa; pieniä suolämpäreitäkin rinteiltä löytyy ja ajoittain saattaa kuulla kapustarinnan haikeaa vihellystä. Upeat maisemat kaukaisuudessa, kuten Mairivaara, Pyhäjärven taustalla komeileva Soutaja-tunturi sekä ympäröivien metsien ja aapasoiden kudelma koskettavat kulkijan sisintä.

Annikinlammella (reilut 4 km Huttulomasta) reitille yhtyy Noitatunturin reitti. Tätä vihreillä neliöillä merkittyä reittiä pitkin on mahdollisuus tehdä noin kilometrin mittainen pisto alueen korkeimman huipun, 541 metrin korkeuteen kurkottavan Noitatunturin laelle ja takaisin. Annikinlammelta kohti Karhunjuomalampea reitti viettää hiljalleen alaspäin, piipahtaen välillä lehtomaisilla paikoilla. Puolentoista kilometrin matkan jälkeen vaeltaja saapuu Karhunjuomalammen päivätuvalle. Täältä löytyy myös laavu ja puolikota, joissa voi tulistella. Karhunjuomalammesta voi ottaa vettä (jälleen on muistettava keittäminen ennen juomista), mutta lammessa eivät saa uida tai peseytyä ihmiset eivätkä koirat. 

Karhunjuomalammelta edetään Uhriharjulle, jonka näköalapaikalta voi ihailla lähes kohtisuoraan jalkojen alta avautuvaa Karhukurua. Huomaathan, että Uhriharjulla liikutaan muinaismuistoalueella, jota varjellaan kulumiselta ohjaamalla kulkijat merkitylle reitille - se vie kyllä komeimmille näköalapaikoille.

Uhriharjulta laskeudutaan yli 400-askelmaisia portaita jylhään Isokuruun – Suomen syvimpään tunturikuruun. Portaiden alapäässä voi hiljentyä ihailemaan Pyhänkasteenlampea ja Pyhänkasteenputousta. Isokurun pohjalla matka jatkuu pitkostettua reittiä. Isokuru on rajoitusaluetta, jossa saa liikkua vain merkityllä reitillä. Isokurun eteläpäässä noustaan portaita ylös Isokurun taukopaikalle, jossa on mahdollisuus kodalla tai laavulla levähtää ja tehdä tulet. Seuraksesi saat melko varmasti Pyhä-Luoston kansallispuiston nimikkolinnun, uteliaan kuukkelin. Kodalta on enää noin kahden kilometrin matka helppoa, sorastettua polkua Isokurunkankaan metsien läpi Pyhä-Luoston luontokeskus Naavaan ja Pyhän matkailukeskukseen.

Joukkoliikenne

Joukkoliikenneystävällinen

Junilta ja lentokentältä on linja-autoyhteys (matkahuolto.fi) Pyhä-Luostolle. Lähin bussipysäkki on Luoston keskuksessa aivan lähtöpisteen tuntumassa. Pyhän päässä lähin pysäkki löytyy Pyhän liikekeskukselta aivan Luontokeskus Naavan vierestä.

Hae joukkoliikenteen reittejä ja aikatauluja (matka.fi).

Ajo-ohjeet

Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee Itä-Lapissa, matkaa Rovaniemeltä Luostole on noin 115 km ja Kemijärveltä (tie nro 962)  noin 50 km. Pohjoisesta Sodankylästä Torvisesta (tie nro 962) on matkaa noin 40 kilometriä. Lähin lentokenttä sijaitsee Rovaniemellä ja rautatieasema Kemijärvellä. Kansallispuiston kylien, Pyhän ja Luoston, etäisyys toisistaan on 25 km.

Lue lisää Pyhä-Luoston kansallispuistoon saapumisesta täältä.

Pysäköinti

Luoston portin pysäköintialue sijaitsee Luoston laskettelukeskuksen yhteydessä. Tilaa on noin 200 autolle ja parkkipaikka huolletaan myös talvella. Reittiopasteet lähtevät Luoston portilta parkkialueen kaakkoiskulmasta aivan hiihtosillan kupeesta.

Pyhän keskuksessa auto kannattaa jättää luontokeskus Naavan parkkipaikalle. Pysäköintialue huolletaan myös talvella.

Pysäköinti on maksutonta kummallakin alueella.

Koordinaatit

DD
67.019761, 27.252450
DMS
67°01'11.1"N 27°15'08.8"E
UTM
35W 510998 7433605
w3w 
///kuplavesi.hanget.lystikäs
Näytä kartalla
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Tekijän suosittelema kirjallisuus

Suositellut kartat

Kirjasuositukset tälle alueelle:

näytä lisää

Välineet ja varusteet

Reitin kivikkoisuuden vuoksi suosittelemme tukevia vaelluskenkiä. Sää voi vaihtua tunturissa nopeastikin, otathan tämän huomioon vaatetuksessasi erityisesti viileällä säällä. Kesäisin peittävät vaatteet, hyttyshattu ja hyönteiskarkote suojaavat sääskiltä.  

Ota mukaan eväät, juotavaa, ladattu puhelin, tulitikut, wc-paperia, kartta, ensiapuvälineet ja roskapussi. 

Autiotuvilla ja laavuilla voi aina olla muitakin retkeilijöitä. Suosittelemme siis aina ottamaan myös oman majoitteen mukaan pidemmälle retkelle. Huomioithan myös makuupussin ja -alustan valinnassa, että yöt voivat olla viileitä kesälläkin.

Parhaat retkeilyreitit kohteessa Pyhä-Luoston kansallispuisto
Suomi › Lapin maakunta › Kemijärvi

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysy yhteisöltä

Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?


Arvostelut

Kirjoita ensimmäinen arvostelusi

Arvioimalla autat muita!


Kävijöiden kuvia


Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
28,6 km
Arvioitu kesto
10:00 h
Nousumetrit
684 m
Laskumetrit
629 m
Korkein kohta
482 m
Matalin kohta
199 m
Joukkoliikenneystävällinen Janareitti Kauniit maisemat Virvokkeita saatavilla Geologisia nähtävyyksiä Huiputusreitti Koirat tervetulleita Terveellinen ilmasto

Säätiedot reitin lähtöpisteessä

Tilastot

  • Oma kartta
  • Sisällöt
  • Näytä kuvat Piilota kuvat
Toiminnot
2D 3D
Kartat ja tasot
  • 19 Reitin kohteet
  • 19 Reitin kohteet
Pituus  km
Arvioitu kesto : h
Nousumetrit  m
Laskumetrit  m
Korkein kohta  m
Matalin kohta  m
Vedä korkeuskäyrän alla olevia nuolimerkkejä lähemmäksi toisiaan lähentääksesi näkymää.

Ajankohtaista