Savottakahvilan tunnelmallisella estradilla kunnioitetaan tänä keväänä kirjailija Oiva Arvolan tuotantoa. Luvassa on myös iltoja kauneimpien Lapin laulujen merkeissä sekä paikallisista antimista valmistettua evästä pieneen ja isompaankin nälkään.

Rakastettu ja tuottelias kirjailija ja matkailuyritys Kampsuherran valtakunnan isäntänäkin tunnettu Oiva Arvola (1935–2021) oli lappilaisen ihmisen mielenmaisemien ja Lapin luonnon taitava kuvaaja. Kolarissa syntyneen ja päivätyönään opettajana eri puolilla Lappia toimineen Arvolan kynästä on syntynyt lyhyiden tarinoiden – saagojen – lisäksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä ja kuunnelmia. Hänen murretekstinsä ovat puhutelleet jo useita sukupolvia.

Pellon Naamijoelta kotoisin oleva Harry Ylisaukko-oja (s. 1955) esittää Savottakahvilan konserteissaan katkelmia Oiva Arvolan saagoista ja maustaa ne suomalaisilla lauluilla.

– Esityksen alkusysäys lähti loppuvuodesta 2020 virtuaalisen joulukonsertin harjoituksista, kun laulunopettajani Heli Kaltiokumpu ehdotti tekstin lukemista ääneen laulun tulkintaa hiottaessa, Ylisaukko-oja kertoo.

Oiva Arvolan kirjoja löytyi häneltä omasta hyllystä ja murteella kirjoitetut tarinat tuntuivat puoliksi meänkielisen suussa heti omilta.

– Juuri tähän kohtaan tuli tieto, että Oiva Arvola oli poistunut tästä ajasta 85-vuotiaana. Siksi tuntui merkitykselliseltä valmistaa juuri Arvolan kirjallista perintöä kunnioittava esitys, joka sai nimeksen Oodeja Oivalluksille.

Luettua lyhyttä saagaa tai sen katkelmaa seuraa esityksessä aina jokin teemaan liittyvä laulu.

– Mukana on Arvolalta sekä silmäkulmia kostuttavia haikeita kertomuksia että nauruhermoja kutkuttavia veijaritarinoita ja musiikkina tukintoja suomalaisen kevyen musiikin mestareiden tuotannosta.

Harry Ylisaukko-ojan johdolla Savottakahvilassa vietetään myös iltoja Lapin laulujen parissa. Luvassa on tuttua Rautavaara–Helismaa-tuotantoa ja onpa mukana jokunen vähän uudempikin laulu.

Molemmat ohjelmat ovat täysimittaisia väliajallisia konsertteja, joiden kesto väliajan kanssa on noin 1 h 45 min. Taustoina Ylisaukko-oja käyttää ammattikäyttöön tarkoitettuja Feelment-musiikkitaustoja.

Savottakahvila on avoinna päivittäin klo 9–17, ohjelmallisten iltojen aikaan ja muulloinkin tarvittaessa tilauksesta pidempään. Tarjolla on kahvilassa leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja sekä päivittäinen keittolounas isompaan nälkään. Jos Ahti suo antejaan, niin kahvilassa paistetaan muikkuja ja tarjoillaan muusin, sipulivoisulan ja punajuuren kera.

Tietoa tapahtumasta

Pvm

19.3.2023

Aika

19:00 - 20:45

Sijainti

Laanilan Savottakahvila, Saariselkä

Nämä aktiviteetit saattavat kiinnostaa sinua

Ajankohtaista