Yhtenä kauniina loppukesän aamuna ilmassa tuoksuu syksy. Aurinko laskee jo mailleen pohjoisimmassa Lapissa ja lämpötilat eivät enää nouse muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kovinkaan korkealle. Luonto on aivan huomaamatta alkanut valmistautua tulevaan talveen.

Maan taianomainen leisku

Kiilopää

Ensin vain pieninä pisteinä vihreän lehdistön seassa alkaa näkyä punaisen, keltaisen ja oranssin sävyjä. Pian värien myrsky valtaa koko tienoon. Kaikista sitkeimmät puut pysyvät vihreinä pitkälle syksyyn ja pukevat ruskan ylleen, kun toiset lehtipuut jo luopuvat lehdistään. Tiesitkö, että keltainen ruskan väri on piilossa vihreän alla, mutta punaisen värin puu valmistaa erikseen? Se, miksi näin on, on jonkinmoinen arvoitus. Ruska tulee, kun puut ottavat lehtivihreän talteen ennen talvea.

Maaruska tunturissa on jotakin uskomatonta. Silmänkantamattomiin jatkuva matto täynnä punaisen eri sävyjä.

Milloin ruskaretkelle ja minne?

Täällä pohjoisimmassa Lapissa ruskasesonki ajoittuu viikoille 33-36, mutta ruskaan vaikuttaa moni tekijä kuten maaperä, sateen määrä ja kesän ja syksyn lämpötilat. Siksi ruskat ovatkin ajoittain toisistaan poikkeavia. Ruska on lehtipuiden ja lehtivarpujen syysjuhla joten ikivihreiden havupuiden neulasissa ei ruska näy. Alueemme jokaisessa kylässä voit nähdä ruskan värejä.

Saariselällä ruskaretket ovatkin syksyn suosituin aktiviteetti ja pyörän selässä ehtii nähdä paljon ruskamaisemia päivän aikana.

Maaruskaa avotuntureilla

Jos et ole aiemmin ollut Karigasniemellä, Utsjoella ja Nuorgamissa ruskan aikaan, kannattaa sinne suunnata ruskaviikoilla. Pohjoiseen mentäessä havupuuraja ohitetaan ja loput Lapista onkin lähestulkoon pelkkää lehtipuuta. Voit siis vain kuvitella, millainen väriloisto sieltä löytyy ruskan aikana! Suomen pohjoisin road trip vie sinut upeisiin maisemiin jokaisena vuodenaikana ja niin myös ruskan aikaan.

Ruskan sävyjä päivällä ja revontulten leimua yöllä

Revontulia syysiltana

Tiesitkö, että revontulikausi käynnistyy syyskuussa. Illat ja yöt alkavat olla tarpeeksi pimeitä, jotta revontulet näkyvät taas yötaivaalla. Kuulaana syysyönä tai myöhään illalla suuntaa veden äärelle. Revontulet heijastuvat tyynen veden päältä, kuin kaksi maailmaa kohtaisi. Syksy on monen mielestä parasta revontuliaikaa, eikä suotta. Myös revontulien kuvaamiseen syksy on mitä parhain, sillä lämpötilat eivät ole vielä kovinkaan alhaisia, joten akut ja sormet kestävät paremmin.

Ensilumi Saariselän lumiaidalla

Yhtä nopeasti kuin ruska saapuu, se myös katoaa ja ensimmäiset kuura-aamut ovat täällä. Viimeistään nyt laitetaan kesä varastoon ja talven odotus alkaa toden teolla. Onneksi täällä pohjoisimmassa Lapissa talven tuloa ei tarvitse odottaa kauaa, vaan ensilumi sataa jo lokakuun puolella valaisten pimeneviä syysiltoja. Kääriydy vilttiin ja istu teekupin kanssa takan eteen syysiltana. Kuuntele tulen räiskettä ja käperry lempeään tulen lämpöön.

News