Jos vielä mietit ideoita lomallesi pohjoisimmassa Lapissa, niin tästä listasta voit napata itsellesi tekemistä ja kokemista lomasi ajalle. Toteuta vaikka jokainen tai vain osa, kaikki on kiinni sinusta.

Vieraile Auroratuvalla

Aurora tupa sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Saariselän keskustasta. Tuvalla on avoin lämmin puoli, jossa voit syödä eväitä ja lämmitellä. Muistathan kirjoittaa nimesi myös vieraskirjaan. Auroratuvan laajalta terassilta avautuvat maisemat Urho Kekkosen kansallispuistoon. Tuvan lähettyvillä on myös kolme tulipaikkaa ja puita löytyy liiteristä.

Laske Suomen Pisin pulkkamäki

Vuokraa helposti ohjattava keltainen pulkka Saariselkä Ski & Sport Resortin välinevuokraamosta ja nouse hissillä Kaunispään huipulle.Kaunispään huipulle. Pysähdy Pulkkamäen alkuun ja nauti hetki edessä avautuvasta maisemasta. Lähde laskuun kohti hissien ala-asemaa. Hidasta vauhtia mutkaisissa osuuksissa. Ennen kuin huomaatkaan, olet laskenut pulkalla lähes kaksi kilometriä vain muutamassa minuutissa. Iltahämärässä voit nauttia pulkkamäen upeasta Aurora valaistuksesta ja lumeen piirtyvästä valotaiteesta.

Tutustu lisää

Nauti luonnosta talvipoluilla

Saariselän alueelta löytyy runsaasti talvipolkuja, joilla voit liikkua monella tapaa. Talvipolut mahdollistavat retkeilyn luonnossa paksujen hankien keskellä. Talvipolkuja huolletaan säännöllisesti ja talvipolkujen ajankohtaisen tiedotteen löydät Saariselkä Nordic Ski -sivuilta

Ajantasainen talvireittihuollon tilanne

Pyöräile Urho Kekkosen kansallispuistossa talvella

Kiilopään alueelta löytyy vain pyöräilyyn tarkoitettuja reittejä ja Saariselän alueen monikäyttöreitit ovat myös pyöräilijöitä varten. Vuokraa pyörä Kiilopäältä Roll Outdoorsin toimipisteeltä.

Tutustu talvipyöräilyyn

Vieraile Kultamuseossa

Vietä aikaa tutustuen maailman ja varsinkin pohjoisimman Lapin kultakulttuuriin ja sen historiaan Kultamuseossa, Tankavaarassa.

Kultamuseon näyttely on erittäin kattava tietopaketti kullankaivuusta ja pääset näkemään siellä perinteisiä kullanhuuhdonnan työvälineitä. Vaikka kyseessä on kultamuseo, siellä pääset tutustumaan myös muihin kivilajeihin, joista et ehkä ole kuullutkaan.

Tutustu lisää

Joogaa ja ruoanlaittokursseja Arctic Skylla

Mikä olisikaan rentouttavampaa kuin jooga rauhallisessa tilassa, lähellä luontoa villasukat jalassa? Minna Arctic Skylla järjestää joogaretriittejä ympäri vuoden, mutta voit ottaa osaa esimerkiksi online joogaan mistäpäin maailmaa tahansa tai lähteä mukaan alkukesän hiljaisuuden retriitille.

Löydä revontulet pohjoiselta taivaalta

Aurora ovaalin alla olemme revontulivyöhykkeellä ja yli 200 päivää kestävä revontulikausi tarjoaa jokaiselle hyvän mahdollisuuden nähdä revontulia matkansa aikana. Kirkkaina pakkasiltoina käännä katseesi taivaalle ja näe revontulien tanssi. Paras tapa metsästää revontulia on ohjatut retket, jotka vievät sinut kauemmas kylien valaistuksesta ja parhaimmille paikoille revontulten katseluun.

Laske kahdella tunturilla

Saariselän hiihtokeskukseen avattiin tänä talvena kaksi uutta rinnettä. Hiihtokeskus on erityinen, koska se sijaitsee kahdella tunturilla aivan Urho Kekkosen kansallispuiston rajalla. Voit ottaa tuolihissin Kaunispäälle ja laskea tunturien väliseen laaksoon, josta taas nousta ankkurihissillä Iisakkipäälle, joka on vastakkainen tunturi. Rinteistä löytyy laskettavaa kaiken tasoisille harrastajille ja palkittu hiihtokoulu tarjoaa ammattitaitoista opetusta läpi talvikauden.

Yövy revontulimajoituksessa

Saariselän alueella on tarjolla upeita revontulimajoitteita, joista voit valita mieleisesi. Koko loman kruununa voi olla yö revontulimajoitteessa yötaivasta tiiraillen. Ilman revontuliakin tämä erikoismajoitus on muistoissa säilyvä kokemus, johon haluaa palata aina uudelleen.

Maista pohjoisen makuja illallisella

Ravintolat tuovat lautasellesi pohjoisia herkkuja. Istu rauhassa ja nauti ruokailukokemuksesta, sillä ruokailu täällä on moniaistillinen kokemus. Annos näyttää taideteokselta ja herkullinen tuoksu saa veden kielelle. Perinteisiin makuihin yhdistellään myös moderneja ruoanlaittotapoja ja makuelämykset ovat kerrassaan huikeita. Pohjoisen nopean kasvukauden myötä värit ovat syviä ja kasvikset on pakattu täyteen vitamiineja ja hivenaineita. Istu illalliselle esimerkiksi Santa’s Hotel Tunturin Kaltio -ravintolaan, Aurora Queen Resortin ravintolaan, Muotka Wilderness Hotel ravintolaan , Riekonlinnan Linnansali -ravintolaan, Holiday Club Saariselän ravintolaan tai vaikka Ravintola Kauniiseen Kaunispään huipulla.

Tutustu kuukkeleihin

Pysähtyessäsi tuvilla retkilläsi huomaat kuinka hetken päästä ympärille ilmestyy Kuukkeleita. Kuukkeli, Siperian närhi on tuttu lintu pohjoisimmassa Lapissa retkeilevälle. Syötä Kuukkelia siemenillä, sillä niissä on linnuille tarpeellisia ravinto-aineita. Pidä hanska kädessä ja ojenna kätesi. Älä katso Kuukkelia suoraan silmiin, sillä ne saattavat luulla sinua petolinnuksi ja säikähtää.

Vieraile Saariselän kappelissa

Saariselän kappeli sijaitsee aivan Saariselän keskustan lähettyvillä. Kappeli piilottaa sisäänsä upean alati muuttuvan taideteoksen. Kappelin takaseinä on nimittäin kokonaan lasia ja näin ollen valtava taideteos. Talvella tykkyluminen metsä ja kesällä vehreä männikkö tuovat luonnon sisälle kappeliin.

Valloita Kiilopää

Pakollinen kokemus on ilman muuta Kiilopään valloitus. Kiilopäälle pääsee helposti myös talvella. Nousua on, mutta näkymä ylhäältä on sen arvoinen. Pakkaa reppuun kuumaa kaakaota ja kiipeä ylös saakka. Huipulla käy selväksi kuinka pieniä olemmekaan loputtomiin jatkuvan tunturijonon edessä. Kiilopää on alueen Saariselän alueen korkein tunturi ja sen vuoksi jokaiseen suuntaan avautuu loputtomalta vaikuttava horisontti. Repussa kulkeva kaakao kannattaa juoda ehkä vasta paluumatkalla levähdyspaikalla, sillä huipulla tuulee yleensä aina jonkin verran. Toki kuumaa juomaa voi hörppiä myös tunturin tuulessa, jos niin haluaa.

Tämän listan lisäksi Saariselän alueella riittää koettavaa ja nähtävää vielä paljon enemmän. Tutustu Saariselän tarjontaan ja nauti lomastasi monipuolisesti

Ajankohtaista