Sosiaalisen median myötä yhä useampi ihminen maailman eri puolilla on kiinnostunut revontulista. Miten nähdä revontulet, ja onko Saariselkä hyvä kohde?

#northernlights ja #auroraborealis nimillä löytyy Instagramista ja Twitteristä valtavat määrät kuvia revontulista pohjoisella pallonpuoliskolla. Selfie revontulet taustalla on varma keino saada tykkäyksiä, mutta minne sinun on matkustettava, että sinulla olisi edes pieni mahdollisuus nähdä revontulet ja vieläpä onnistua ottamaan niistä valokuva?

Suuntana EU:n pohjoisin alue

Revontulien kuvaaminen ei ole kaikista yksinkertaisin asia. Ensinnäkin maapallon asukkaista vain joka kahdeskymmenes asuu alueella, missä voi nähdä revontulia säännöllisesti. Hyvänä vuotena revontulia voi nähdä varsin etelässäkin, mutta mahdollisuudet nähdä revontulet paranevat mitä pohjoisempana olet.

Inari-Saariselkä alue on EU:n pohjoisin alue yli 200 kilometriä Napapiirin yläpuolella. Saariselkä on 230 kilometriä ja alueemme pohjoisin kylä Nuorgam on jo 500 kilometriä Napapiirin yläpuolella. Kaikki matkakohteet välillä Nuorgam ja Saariselkä ovat  siis paikkoja joissa revontulet näyttäytyvät. Täällä voit valita halutko katsella revontulia erämaan keskellä vai mahdollisimman lähellä hotelliasi. 

Neljännes ihmiskunnasta ei ole koskaan nähnyt tähtikirkasta taivasta. Kaupunkien keinovalot – katuvalot, mainostaulujen loiste ja asuntojen ja liiketilojen valo tekee mahdottomaksi nähdä tähtikirkas taivas tai edes kuuta. Suuntaa siis kauas pohjoiseen katsomaan revontulien lisäksi tähtikirkasta taivasta – tähtien määrä voi olla hämmästyttävä kokemus.

Mikä on sitten paras aika nähdä revontulet? Yleisesti ajatellaan, että joulu-tammikuu ovat parhaat ajat. Silloin Napapiirin yläpuolella vallitsee kaamos, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Silloin päivän pituus on minimissään ja pimeä aika maksimissaan. Vuoden kierrossa on kuitenkin kaksi erityistä ajankohtaa, jolloin maapallon asento on erityisen otollisessa asennossa revontulien osumiselle maan magneettikentän piiriin. Toinen aika on syystalvella lokakuusta-marraskuun loppuun ja toinen kevättalvella helmi-maaliskuussa. Mutta on muistettava, että revontulia voi nähdä Inari-Saariselkä alueella elokuusta jopa huhtikuuhun n. 200 kertaa vuodessa. Mahdollisuudet revontulien katseluun ovat siis varsin hyvät koko syys-ja talvikauden.

Revontuliretkillä saat paljon tietoa revontulista

Miten pääset alkuun revontulien metsästyksessä?

Helpoin tapa on ottaa osaa revontuliretkiin, joita järjestetään kaikkialla Inari-Saariselkä alueella. Oppaat vievät sinut sopiville paikoille, mistä on hyvä näkyvyys taivaalle. Näillä retkillä voit valita kulkuneuvoksi esim. porot, huskyt, moottorikelkat tai lumikengät. Jos haluat oppia kuvaamaan revontulia, on syytä ottaa osaa paikallisten valokuvaajien järjestämille retkille. He järjestävät revontulien kuvausretkiä vain sellaisina iltoina, jolloin on mahdollista nähdä revontulia – pilvisellä ilmalla retkiä ei järjestetä. Näiltä retkiltä voi saada mukaasi hienoja kuvia revontulista ja jopa oman kuvan revontulitaustalla. Miten hieno muisto se onkaan matkasta kauas pohjoiseen.

Inari-Saariselkä alueella voit katsella revontulia myös omatoimisesti. Majoituskohteet sijaitsevat aina lähellä luontoa, ja useat niistä vieläpä lähellä kansallispuistoja, järviä ja erämaa-alueita. Esimerkiski Saariselän lähiluontopolkua pitkin kuljet turvallisesti metsä keskellä merkittyä reittiä pitkin myös yöllä. Ota mukaan taskulamppu tai otsalamppu niin kulkeminen on helpompaa.

Talviyö Lapin pohjoisimmalla alueella on vaikuttava kokemus. Me toivomme, että sinä olet yksi onnellinen, jonka lomaa valaisee revontulien tanssin öisellä taivaalla.

Teksti: Tarja Manninen | Kuva: Lauren Bath |Artikkeli julkaistu alunperin Kaukana pohjoisessa -lehdessä

Lue lisää revontulista

Tutustu arktiseen Inari-Saariselkään

Ajankohtaista